Els 15 municipis més despoblats de l’Estat espanyol

N’hi ha diversos que fins i tot han arribat a estar deshabitats

En España hay más de 1.000 de pueblos con menos de 100 habitantes. Descubre los pueblos con menos personas.
El territori espanyol compta amb més d’un miler de municipis que no arriben als 100 habitants. Esbrina quins són els menys poblats | Wikimedia Commons
 

Al planeta hi ha una tònica molt comuna —especialment en els indrets amb un desenvolupament tecnològic i econòmic més clar— que es caracteritza pel fet que les grans ciutats compten amb quantitats de població molt elevades mentre que, a l’altra cara de la moneda, els municipis més petits que queden repartits pels altres llocs dels estats veuen com cada any tenen menys habitants.

La situació a Espanya també s’emmarca dins d’aquesta tònica. El país està veient com una gran quantitat de municipis s’estan despoblant des de fa anys, tal com el 2016 alertava la FEMP o Federació Espanyola de Municipis i Províncies amb la publicació de l’informe ‘Població i despoblació a Espanya’.

En concret, de les 8.125 localitats que hi ha a l’Estat espanyol, 4.995 no arriben als 1.000 habitants. A banda, dins d’aquest mateix grup, n’hi ha 1.286 que no tenen ni 100 habitants al padró. Aquesta propensió a la despoblació, a més, cada vegada és més pronunciada.

Els municipis més despoblats

També s’ha de considerar que, com que parlem d’unes xifres molt baixes, podrien variar en un període molt curt de temps, cosa que també modificaria aquesta llista. Hi ha dues causes principals per aquest fet: o, d’una banda, els habitants d’aquests pobles escullen traslladar-se a un altre indret més poblat o, de l’altra, traspassen, perquè en general els pocs habitants que s’han quedat en aquests pobles són gent d’avançada edat que superen els 80 anys. Si segueixes llegint, descobriràs quins són exactament els municipis espanyols que tenen menys persones censades.

15. Villarmentero de Campos, a Palència

A només 39 quilòmetres de distància de la ciutat de Palència, en els darrers anys aquest poble ha aconseguit recuperar diversos veïns. Encara que l’any 2007 només tenia registrats 13 veïns, ara ha aconseguit arribar als 20 habitants. A banda, cal destacar que allotja un interessant temple del segle XV que qualsevol interessat pot visitar i descobrir.

 

14. Salcedillo, a Terol

Salcedillo, de la mateixa manera que passa amb el pròxim municipi de la llista, destaca per trobar-se entre els que tenen menys habitants registrats però que han arribat a veure com aquesta xifra augmentava en els últims temps.

Avui en dia —i segons estableix el cens del 2016— hi viuen 17 habitants, però el 2005 només comptava amb 7 veïns. Aquesta situació confirma el fet que alguns individus s’hagin vist motivats —per les raons que sigui— a mudar-se en aquest poble envoltat de tanta pau i natura.

13. La Losilla, a Sòria

Aquest municipi no serà el darrer que pertany a la província de Sòria que trobem en aquesta classificació. En concret, La Losilla té 14 habitants censats de manera oficial.

També constitueix un dels pobles amb el territori menys extens de tot el llistat, amb un terreny de només 7,9 quilòmetres quadrats.

12. Balconchán, a Saragossa

Balconchán és un poble que pertany a la comunitat autònoma d’Aragó i que també compta només amb 14 veïns, cosa que el fa empatar en la classificació amb el municipi que hem esmentat just abans, La Losilla.

Cal remarcar que al municipi s’hi poden veure unes pintures murals molt conegudes que són del segle XIV i que estan situades al turó del petit llogarret.

 

11. Torre en Cameros, a La Rioja

No trigareu gaire a adonar-vos que la comunitat de La Rioja és una de les que tenen els pobles amb menys habitants de tot el país. En concret, el seu poblet Torre en Cameros compta només amb 13 veïns, segons les dades recollides al cens de l’any 2016.

D’aquesta localitat tan diminuta en destaca que, fins el 2006, no disposava d’electricitat —un aspecte insòlit per a molta gent— i, actualment, sobresurt per ser l’únic poble de La Rioja que no té els carrers il·luminats.

10. Cellorigo, a La Rioja

El 2016 aquest municipi espanyol tan reduït oficialment constava només de 12 habitants, cosa que demostrava que n’havia perdut 1 des de 2010, època en què hi havia 7 dones i 6 homes censats.

Per tal de copsar millor la reducció de població que hi ha hagut en aquest poble, cal fixar-se en les dades de l’any 1900, època en què hi vivien un total de 205 persones. Poc més de 100 anys més tard, la localitat quasi ja no existeix.

9. Vindel, a Conca

Vindel pertany a la comunitat de Castella-la Manxa i, segons dades del 2016 de l’INE, té un total d’11 veïns censats, cosa que el converteix en un dels municipis del país amb menys habitants.

A banda d’aquest volum tan reduït d’habitants, el poble s’estén al llarg d’uns 25 quilòmetres quadrats i hi sobresurt una església parroquial d’estil isabelí, dedicada a Nostra Senyora de l’Assumpció.

8. Torremochuelo, a Guadalajara

Seguim a Castella-la Manxa per fixar-nos ara en un altre poble, Torremochuelo. Segons el cens elaborat el 2016, en aquest municipi hi ha 10 habitants registrats. Els problemes de despoblació, però, van començar abans de l’any 1991, època en què també només hi havia 10 veïns censats.

Durant les darreres dècades s’hi han observat petits increments poblacionals —el 2001 van arribar als 19 veïns—, però aquesta xifra ha tornat a baixar sense aturador altre cop fins als 10 habitants.

7. Quiñonería, a Sòria

La classificació continua incloent municipis de la província de Sòria, en aquesta ocasió amb un poble de només 10 veïns que es troba a una distància de 48 quilòmetres de la capital de província.

Aquesta localitat és una de les més extenses de les 15 que presentem aquí, amb un terreny que fa 38 quilòmetres quadrats. Aquesta gran extensió és producte de la seva annexió al poble de Peñalcázar durant la segona meitat del segle XX —en concret, l’any 1960.

6. Estepa de San Juan, a Sòria

En aquesta diminuta localitat només s’hi ha censat 8 persones, tot i que el 1910 havia arribat a tenir 123 veïns registrats. 

Estepa de San Juan allotja una església parroquial edificada pels volts del segle XVI i dedicada a Sant Esteve. A banda, el municipi celebra 3 festes patronals durant l’any: Sant Esteve, Sant Roc i Sant Pere.

5. Villanueva de Gormaz, a Sòria

El cens de 2016 va revelar que a Villanueva de Gormaz hi vivien 8 persones repartides en una extensió de 21 quilòmetres quadrats, cosa que contrasta molt amb la xifra de 300 habitants que va arribar a tenir el 1920.

4. Valdemadera, a La Rioja

A Valdemadera hi conviuen tan sols 7 veïns, una xifra molt reduïda que la situa a la posició número 4 entre els municipis més despoblats de tot el país.

A banda, aquest petit poble té dos edificis remarcables: l’Ermita de San Pelayo i l’Església de la Concepción.

3. Villarroya, a La Rioja

La Rioja segueix apareixent a la classificació amb un altre dels seus petits pobles: Villarroya, que l’any 2016 tenia únicament 5 veïns registrats.

El pronòstic pel que fa a la població no és gaire optimista: durant els anys seixanta van tancar les explotacions carboníferes de la zona, que van desencadenar l’imparable descens de la població del lloc. Així, en menys de 10 anys, al municipi van passar de viure-hi 241 persones a només 52.

2. Illán de Vacas, a Toledo

En segona posició de la llista —encara que la lluita per la primera posició es troba molt ajustada— arriba Illán de Vacas, un poble de la província manxega de Toledo. Una dada curiosa d’aquesta població és que el 1991 el seu cens estava buit, cosa que indicava que era un municipi totalment despoblat.

Avui en dia, però, al petit municipi toledà hi viuen 6 persones. Hem estat temptats de situar-lo en primer lloc perquè el 2013 va arribar a comptabilitzar només 1 veí. Ara bé, aquest fet l’ha transformat en el municipi d’Espanya que més ha crescut entre 2013 i 2015, passant a tenir de només 1 habitant a tenir-ne 6. Com deus sentir-te quan ets l’únic veí d’una població?

 

1. Jaramillo Quemado, a Burgos

Finalment, en primera posició de la llista de pobles amb menys habitants d’Espanya hi trobem Jaramillo Quemado, on només hi viuen 5 persones.

Resulta curiós pensar que la localitat, en un passat, s’havia dividit en 3 barris ben diferenciats: Cascajo, Gallejones i La Calle. Ara bé, actualment a cadascun d’aquests barris només hi viuen un parell d’habitants —i a vegades ni això.


Comentaris

envia el comentari