Els 16 avantatges per a la salut que té deixar el tabac

Si pares de fumar, també hi haurà petits desavantatges a curt termini

Deixar el tabac és beneficiós per al sistema respiratori

Deixar el tabac és beneficiós per al sistema respiratori | Stas Svechnikov

Avantatges de deixar el tabac

2. La capacitat respiratòria s’amplia

Quan fa 12 hores que no es consumeix gens de tabac, es redueix la concentració a la sang de monòxid de carboni —que, en elevades quantitats, és tòxic per al cos— fins que s’equipara amb la de la gent que no fuma.

Només 3 mesos després d’haver parat de fumar, els pulmons es beneficiaran d’una important millora en el seu funcionament, i després de 9 mesos sense tabac gairebé no quedarà ni rastre dels símptomes que aquesta substància provoca a l’aparell respiratori, com els problemes per respirar correctament o la molesta tos. Si aquests signes no són extremadament forts, possiblement aquest procés avançarà més de pressa.

3. El gust i l’olfacte tornen a estar al 100%

És molt habitual que el fet de fumar tabac pertorbi els sentits del gust i de l’olfacte. En aquest sentit, les millores que s’experimenten es produeixen a una velocitat molt significativa: si un fumador deixa de consumir tabac durant 2 dies, les vies nervioses que es relacionen amb tots dos sentits tornen a funcionar amb total normalitat.

4. Baixa el perill de tenir càncer

De tots els efectes beneficiosos per a la salut que té deixar de fumar, un dels més rellevants és aquest: vèncer l’addició al tabac contribueix a disminuir el perill de tenir moltes classes de càncer. Diversos estudis científics han corroborat que, 5 anys després d’haver consumit l’última cigarreta, es redueix molt significativament la possibilitat de patir un càncer en parts del cos diverses com la boca, la gola, l’esòfag, la bufeta o, fins i tot, el coll de l’úter. Una mica més tard, 10 anys després d’haver deixat de fumar, aquesta disminució dels riscos també s’estén als pulmons, a la laringe i, fins i tot, al pàncrees.

 

5. Es redueixen els riscos per al cor

Els estudis científics han demostrat que els perills de contraure malalties cardíaques disminueixen un 50% quan la persona fa un any que no fuma. Ara bé, per a les persones que fumen molt aquesta reducció dels riscos pot arribar força més tard, al voltant dels 15 anys després d’haver deixat el vici. En la mateixa direcció, després d’uns 5 anys d’haver parat de consumir tabac, el perill de tenir un infart decreix fins arribar als valors estàndard.

 

6. Disminueixen les complicacions durant les operacions

També s’ha observat que vèncer l’addicció al tabac ajuda a minvar el perill de patir complicacions durant les intervencions quirúrgiques i, en especial, durant l’etapa postoperatòria. Per tal d’aconseguir aquest benefici per a la nostra salut, hauríem de deixar de consumir tabac al voltant de 4 setmanes abans que ens intervinguin.

Els beneficis de deixar de fumar són molts.
Els beneficis de deixar de fumar són molts | delCamp.cat

 

7. Avantatges a nivell emocional i psicològic

Quan s’interromp el consum del tabac, a llarg termini es disminueix l’estrès, la inquietud i els signes de caràcter depressiu. La gent que se’n surt i arracona aquest vici, a banda, sovint experimenta sensacions molt positives vinculades amb l’amor propi i l’enorgulliment que representa assolir aquesta fita tan significativa, a més de les relacionades amb l’esvaniment dels comportaments addictius i el malestar que originaven.

8. Puja l’esperança de vida

Per ser breus direm que la teva vida començarà a allargar-se tan aviat com paris de consumir tabac. Les investigacions afirmen que els individus que aturen el seu consum d’aquesta substància abans d’arribar a tenir 30 anys acabaran tenint una esperança de vida força semblant a la de la gent que no ha fumat mai assíduament. Aquest fet estaria vinculat amb la reducció significativa del perill de patir càncer i malalties relacionades amb el sistema respiratori i amb el cardíac.

 

Desavantatges de deixar el tabac a curt termini

Malgrat el fet que deixar de fumar tabac comporta efectes que no són gens agradables a curt termini, una gran quantitat d’aquests efectes s’esvaeixen al cap d’un mes d’haver aturat el consum de la substància, aproximadament. Cal remarcar, però, que les ganes de seguir fumant sovint continuaran mostrant-se durant entre 3 i 8 mesos més i que també poden tornar en algunes situacions concretes relacionades amb la seva presència o consum al nostre entorn.

 

1. Engreixa

Arraconar el consum de tabac sol originar diversos símptomes al nostre cos, que acaben desembocant en un augment de la gana i en una reducció de la taxa metabòlica. Aquests dos elements, més en concret, contribueixen a fer que el cos guanyi pes. Durant els primers mesos en què s’està sense fumar, la majoria de gent augmenta entre 4 i 5 quilos. Ara bé, es pot evitar engreixar-se fent exercici i duent a terme una alimentació sana i equilibrada.

 

2. Provoca ansietat i estrès

Sovint, quan els fumadors interrompen el seu consum de tabac, experimenten un grau d’angoixa més pronunciat durant la primera etapa d’aquesta interrupció. Ara bé, lentament aquesta inquietud va disminuint fins que arriba a ser menys important que abans de deixar el vici, especialment en aquells individus que experimentaven una angoixa important generalitzada. Utilitzar el mètode de la respiració lenta i profunda pot ajudar-nos molt a controlar aquest nerviosisme.

 

3. Posa de mal humor

La tesi que defensa que aturar el consum de tabac a curt termini origina tristesa, desmotivació o susceptibilitat s’ha defensat durant molts anys. Aquest fet s’hauria vinculat amb la desregulació que genera la nicotina als nivells de neurotransmissors de l’organisme, però cal remarcar que diverses investigacions dutes a terme en els últims temps afirmen que no hi ha un augment objectiu de l’ansietat ni de la tristesa quan es deixa de fumar tabac.

 

4. Causa mal de cap

La cefalea és un símptoma molt freqüent dels fumadors que decideixen posar fi al seu vici, encara que no tothom l’experimenta. Quan els mals de cap provenen de la tensió, sovint es poden gestionar i prevenir amb èxit mitjançant diversos exercicis de relaxació, com ara fer massatges suaus.

Deixar de fumar també pot generar mal de cap al principi
Deixar de fumar també pot generar mal de cap al principi | Cedida

 

5. Origina problemes per dormir

Quan es deixa el tabac, apareixen problemes per conciliar el son, cosa que afavoreix que hi hagi situacions d’insomni. Aquest fet principalment es basa en l’increment del grau d’ansietat que ja hem explicat una mica més amunt.

 

6. Fa tossir i fa rajar el nas

Amb la interrupció de l’hàbit de fumar, apareix un augment —temporal—del degoteig nasal i de la tos. D’aquesta manera, el cos reacciona de manera natural a la manca de la substància addictiva amb uns símptomes que, per sort, només es notaran durant unes setmanes i que acabaran donant pas a una millora important i molt remarcable de la capacitat de l’aparell respiratori.

 

7. Cansa a nivell físic i mental

En molts casos de fumadors que han aturat el seu consum de tabac, al principi d’haver-ho fet experimenten més cansament des d’un punt de vista tant a nivell cognitiu com físic. És molt possible que això sigui així perquè el cos segueix immers en un període en què s’està acostumant a la manca de nicotina, i per això haurà d’acabar «aprenent» a gestionar i a compensar els efectes estimulants que té la substància per a l’organisme.

 

8. Dificulta la capacitat de concentració

Les sensacions d’angoixa, els nervis, el cansament i les ganes de fumar, entre molts altres efectes que causa el fet de parar de consumir tabac a curt termini, acaben originant dificultats a l’hora de concentrar-se i una disminució del rendiment a nivell cognitiu. Com la majoria dels símptomes que ja hem esmentat, aquests esculls per a la concentració en la majoria de casos no duren més de 2 setmanes.


Comentaris

envia el comentari