Les 6 estratègies que fan servir els maltractadors per manipular

Les víctimes podrien acabar atrapades en alguns d’aquests paranys després de patir una agressió

Les víctimes podrien acabar atrapades en alguns d’aquests paranys després de patir una agressió
Les víctimes podrien acabar atrapades en alguns d’aquests paranys després de patir una agressió | Cedida

Aquest article té la finalitat de servir com a eina perquè les víctimes de maltractament puguin detectar els recursos que un individu maltractador pot arribar a fer servir per ser perdonat i fer que la relació de parella no acabi. 

  

 actituds que es poden tornar a donar en un futur

Els maltractadors sotmeten a manipulació les seves víctimes

Segurament pot servir d’alguna cosa que les víctimes de maltractament puguin disposar d’aquesta informació, perquè després de patir l’agressió tinguin en compte que el seu atacant pot utilitzar aquestes tàctiques i puguin ser conscients que, de fet, es tracta d’un ‘modus operandi’ molt habitual entre els agressors. Sabent això, tindran més oportunitats d’intentar eludir aquests episodis i reaccionar-hi de la millor manera possible.

1. Respondre enfadant-se

Sovint, els maltractadors fan veure que estan ofesos i enfadats quan se senten acorralats i veuen que no tenen arguments per tal de defensar-se. Amb aquest comportament, intenten que la víctima acabi autoculpabilitzant-se i demanant-li disculpes. 

  

2. Fer llum de gas

Es tracta d’una estratègia de manipulació que es basa en aconseguir que una persona posi en dubte la seva raó, els seus sentits i, fins i tot, la veracitat de les seves accions. El maltractador intenta que la víctima dubti de si mateixa a través de falses evidències i de la negació d’allò que en realitat ha passat, fent servir frases com ara «no estàs explicant bé allò que va passar», «jo no he dit mai això» o «que no te’n recordes que vas començar tu?».

La persona maltractadora afirma que van tenir lloc fets que, en realitat, van ser inexistents, però utilitza una convicció i una aparent seguretat que sovint la fan molt creïble. Per aquest motiu, la víctima s’acaba preguntant si realment les coses van passar tal com li sembla recordar. De sobte, pensa que «potser l’altre té raó» o que «potser exagero» i posa en dubte tant la realitat com el seu propi sentit comú. És una tàctica manipuladora que té la finalitat de crear-li a l’altre la sensació «d’estar-se tornant paranoic o histèric».

Finalment, la voluntat de la víctima dels abusos acaba essent anul·lada i acaba percebent la realitat de forma equivocada i distorsionada, a vegades amb tanta intensitat que fins i tot acaba sentint-se culpable i demanant disculpes. D’aquesta manera, l’individu maltractador s’aprofita dels moments en què la persona maltractada té inestabilitat a nivell emocional, per ensenyar-li com n’és, de vulnerable, psicològicament: «t’has adonat de com reacciones per una bajanada?», «no estàs bé del cap» o «a tu t’ha de veure un psiquiatra», etc.

Sovint els maltractadors fan veure que se senten ofesos
Sovint els maltractadors fan veure que se senten ofesos | Cedida

 

Una solució per tractar amb aquest estratagema pot ser apuntar tots els detalls dels fets que van succeir just després que tingués lloc l’agressió, i això serà molt útil per saber realment com s’ha desenvolupat el conflicte. Així, la víctima tindrà arguments més sòlids per defensar la seva versió dels esdeveniments, tot i que l’altre digui que els fets van passar d’una altra manera.
 

3. Això vaig fer-ho perquè t’estimo

El fet de fer servir l’amor com una arma també és una estratègia molt habitual, que serveix per mirar de convèncer la víctima del maltractament que tot el que ha passat es deriva dels sentiments d’amor que provoca en l’altre. En aquests casos, són habituals les frases de l’estil «em poso així perquè m’importes molt», «em vas despertar gelosia i per això et vaig pegar», «t’estimo tant que no concebo la meva vida sense tu», etc.

En aquestes situacions, cal tenir ben present que les persones que ens estimen no ens voldran cap mal i treure’ns del cap que la possessió, la gelosia i el control siguin proves d’amor.

Una persona que et pega no t’estima. Una persona que et fa sentir malament i que et tracta com si fossis inferior no t’estima. Una persona que abusa de tu no t’estima. Ho has de tenir molt clar.

4. Culpabilitzar la víctima d’allò que ha passat

Responsabilitzar l’altre és una altra tècnica molt freqüent de les persones maltractadores quan han comès una agressió. Sovint utilitzen frases perquè la víctima acabi pensant que les seves accions van provocar l’agressió i que senti que és culpa seva i que s’ho va buscar. És habitual que facin servir fórmules com ara «m’estaves provocant», «tu t’ho has buscat», «si saps com reacciono, per què em vas dir allò?».
 

5. Fer xantatge emocional

Aquesta estratègia es basa en dur a terme una manipulació en què l’individu que maltracta amenaça l’altre amb possibles esdeveniments dramàtics que passaran si no es fa el que desitja. Expressions com ara «si no tornes amb mi seré capaç de fer qualsevol cosa», «si em deixes, em mato» o «sense tu no puc viure» sovint volen apel·lar a les debilitats de la víctima del maltractament i fer que senti pena, compassió o temor i perdoni l’acció del maltractador perquè, en cas contrari, acabaria sentint-se culpable.

Per plantar cara a aquesta mena de xantatge cal ser ben conscients que ens l’estan fent. Una bona manera de fer-ho seria confeccionar un llistat on incloguem les amenaces que pensem que es poden fer servir i aprendre’l de memòria perquè, quan les patim, puguem saber que estan fent servir aquesta tàctica i puguem actuar. 

 És habitual que facin servir fórmules com ara «m’estaves provocant»
És habitual que facin servir fórmules com ara «m’estaves provocant» | Cedida

 

6. Prometre que es canviarà d’actitud

La tècnica consisteix a fer veure que s’està penedit i jurar moltes vegades que no tornarà a repetir-se l’agressió i que es farà un gran esforç per canviar de manera d’actuar. En aquests casos, cal ser molt conscients que no ens defineix allò que diem, sinó les coses que fem. No serveix de res prometre que es canviarà si la nostra actitud segueix sent la mateixa cada vegada i no hi ha una transformació. 
 

En totes aquestes estratègies, el temps és un element clau. No s’ha de donar temps perquè l’individu abusador ens convenci. Si estem convençuts que el comportament de l’altre no es pot justificar, no estem obligats a esperar una possible explicació o justificació. Com més temps tenen les persones maltractadores, més fàcil els serà debilitar les nostres idees i reforçar la seva versió dels fets i els seus arguments, perquè tenen una gran influència en nosaltres.

Els maltractaments no es comencen a cometre de cop, sinó que la víctima sovint té una manca d’amor propi i de confiança en ella mateixa, uns elements que l’altre utilitzarà per treure’n profit. Per aquesta raó, resulta vital impedir que despleguin les seves estratègies de manipulació.


Comentaris

envia el comentari