Les 7 característiques que t'ajudaran a enxampar la gent manipuladora

Et presentem els trets indispensables per poder identificar fàcilment aquest tipus de persones.

Las personas manipuladoras se caracterizan por una serie de rasgos.
Les 7 característiques que t'ajudaran a enxampar la gent manipuladora | Pixabay

L’individu manipulador posa en perill les relacions sanes

Ara bé, a continuació et presentarem diversos trets intrínsecs d’aquestes persones que faran que puguis identificar-les fàcilment i protegir-te de les seves males pràctiques.

7 característiques de les persones manipuladores

 

Llegeix atentament aquests trets per esbrinar si tens persones d’aquest tipus a prop.

 

1. S’assabenten de les debilitats fàcilment

 

Una de les principals habilitats de la gent manipuladora és la seva gran capacitat a l’hora de descobrir els punts febles que tenen els altres. Sembla com si tinguessin una intuïció extremadament afinada que els dugués a endevinar tot allò que torna més vulnerables els individus que tenen al seu voltant.

 

De fet, els interessa descobrir aquestes febleses per tal de poder-les utilitzar en un futur, si els cal, a favor dels seus propis plans. Així, si descobreixen el teu taló d’Aquil·les, podran servir-se’n sempre que ho necessitin, posant-te entre l’espasa i la paret.

 

2. Ho volen tenir tot sota control

 

Els individus manipuladors desitgen poder controlar-ho tot en tot moment. Per això, sempre estan en alerta quan es tracta de temes que els afecten o en què creuen que estan implicats d’alguna manera.

 

Aquesta necessitat imperativa de mantenir-ho tot controlat els ve de la seva gran inseguretat. Intenten dissimular-la i fingeixen tenir una personalitat molt segura i ferma, però per sentir-se més segurs requereixen controlar tot el que pugui relacionar-se, directament o indirecta, amb la situació que proven de dominar.

 

En general, saben molt bé com volen que vagin les coses i estan molt segurs de com esperen que es comportin i actuïn els demés. D’aquesta manera, vigilen contínuament les situacions que els afecten per tal que tot vagi com tenen previst i que no hi hagi res que se surti d’aquest esquema.

3. Han d’aconseguir el que volen sí o sí

 

Segons les situacions, els moments o, fins i tot, els contextos, les metes que persegueixen els manipuladors poden diferir molt. Ara bé, l’objectiu últim que voldrien assolir seria el d’atènyer totes aquelles fites que es proposin en un determinat instant, sempre en benefici propi.

 

I per tal d’aconseguir el que necessiten no s’aturen fins que arriben allà on volen, i tot s’hi val: no tenen cap mena de mirament i tampoc no els importa enganyar, trepitjar o perjudicar tothom que calgui per sortir-se amb la seva.

 

4. No se senten mai satisfetes del tot

 

També podràs detectar que una persona és manipuladora perquè són individus insaciables. Com més manipulen els altres, més els cal seguir-ho fent per sentir que no perden mai el control i que estan en una situació privilegiada. Així, es crea una espècie de cercle viciós de dominació i manipulació sense fre: quan aconsegueixen alguna fita no s’aturen, sinó que els entren més ganes de seguir escalant i cada vegada tenen més ambicions obscures.

 

Mantenir en funcionament aquesta manera d’actuar acaba causant una mena d’addicció que comporta un estil de vida que s’ha d’anar retroalimentant de manera constant, convertint-se en un peix que es mossega la cua. Aleshores, tot allò que pensen, que fan i que demostren acaba mogut per una inèrcia de la qual resulta molt difícil desempallegar-se.

5. Poden mentir de forma molt convincent

 

Les persones manipuladores poden arribar a construir històries versemblants al seu voltant només per satisfer els seus objectius, creant-se un ‘alter ego’ a mida segons bufi el vent. Per aquest tipus de gent, la veritat és relativa i sempre depèn de què vulguin assolir o de què vulguin fer creure als altres per tal de sortir-se amb la seva.

 

En aquest sentit, són capaces de modificar el relat de les situacions que s’han produït de manera que les transformen en una cosa totalment diferent però que pugui proporcionar beneficis per als seus plans. I ho fan amb tanta mà esquerra que poden arribar a enredar tothom, tant a la gent que no va viure els fets de primera mà com a les persones que en van ser testimonis, que acaben dubtant de la veracitat del que va passar.

 

6. Saben fer-te sentir culpable i quedar com una víctima

Tothom que s’ha trobat alguna vegada amb una persona manipuladora ha pogut experimentar una sensació d’impotència latent derivada d’haver caigut en una xarxa d’entramats i enganyifes perjudicials.

 

Una de les habilitats d’aquests individus és que poden girar completament la truita de forma que, fins i tot quan has sigut víctima d’alguna situació poc desitjable que han provocat, saben com fer que acabis sentint-te culpable de tot el que ha passat.

 

Així, mentre et col·loca en una posició de botxí i et convenç de la teva culpa, la persona manipuladora es disfressa de víctima i sap perfectament com fer-ho perquè acabis dubtant de tot: de què ha passat, de com s’ha arribat a aquesta situació i del teu paper, que pots acabar creient que és el de culpable.

 

Aleshores, acabes assumint que tot s’ha produït tal com et vol fer creure i deixes estar el tema, alhora que s’assegura d’anar-te atacant l’autoestima perquè les properes vegades siguis encara més mal·leable i fàcilment manipulable.

 

7. Fan que tinguis molts dubtes

 

Una de les pitjors cares de la manipulació és que pot arribar a fer-te dubtar de tot: de què és veritat i de què no ho és, de què has fet de debò i de què ha passat segons el testimoni de la persona que t’intenta manipular. Aquest tipus de gent és especialista en maquillar els esdeveniments i desdibuixar la teva memòria per tal de fer-te creure coses que no són.

 

Si sovint et sembla que hi ha una manca de coherència entre les teves accions i el que una persona en concret afirma que ha passat, és molt possible que hagis caigut a la trampa d’algú manipulador que està desplegant tota la seva artilleria per tal d’aconseguir els seus objectius a qualsevol preu.


Comentaris

envia el comentari