Els 7 llibres idonis per apoderar les més petites de casa

Et recomanem algunes obres que poden inspirar i omplir de coratge les nenes

La literatura es una gran herramienta educativa.
Els llibres són una eina educativa molt poderosa | Unsplash

 

La literatura és una eina essencial per a l’educació de les persones, ja des de ben petites. Tal com afirmava l’activista pakistanesa Malala Yousafzai, molt compromesa amb els drets de les nenes a rebre una educació, «hi ha ben poques armes al món que siguin tan poderoses com una nena amb un llibre a la mà».

Per aquesta raó, hem elaborat un recull on trobaràs els títols més propicis per tal d’apoderar les més menudes de casa, que contribuiran a fer que s’adonin —de manera molt dinàmica i lúdica— que poden arribar allà on vulguin.

Llibres que inspiren i apoderen les nenes

Tot seguit, et presentem una tria dels llibres infantils més indicats per tal de donar coratge i ales a les petites de la casa, totalment allunyats dels estereotips que moltes vegades imposen barreres.

1. Contes de bona nit per a nenes rebels

Francesca Cavallo i Elena Favilli presenten aquesta obra tan inspiradora editada per Planeta i il·lustrada gràcies a la increïble feina d’una seixantena d’il·lustradors provinents de diferents llocs del planeta. L’obra inclou la història d’un centenar de dones increïbles que han deixat una petjada a la humanitat i que seran recordades per la seva determinació i coratge.

Coco Chanel, Nina Simone o Frida Kahlo, entre altres, amb la seva personalitat determinada omplen les pàgines d’aquest llibre que ha estat tot un èxit a nivell mundial i que està considerat un dels més idonis per apoderar les més petites, gràcies al missatge que els fa arribar: poden ser allò que vulguin i arribar on desitgin.

2. Yo, Jane

Patrick McDonell, un il·lustrador molt reputat, explica aquí la història d’una nena anglesa anomenada Jane que té el somni de fer un viatge a l’Àfrica. Gràcies a la gran imaginació que té pot arribar al continent africà, on viurà moltes experiències i aventures amb un mico com a company de viatge.

Aquesta obra, molt entretinguda i emotiva, vol acostar-nos a la biografia de la cèlebre primatòloga Jane Goodall, una naturalista molt reconeguda que va fer un treball exhaustiu per tal d’estudiar els ximpanzés. El seu relat ens transmet una gran passió per la natura i un esperit determinat que va fer que la dona arribés a materialitzar els seus somnis quan va créixer. Per això, aquest llibre és un dels més adequats per apoderar les nenes i inspirar-les a lluitar per aconseguir allò que volen.

 

3. Jo mataré monstres per tu

Santi Balmes, cantant del conegut grup de música ‘indie’ Love of Lesbian, ens presenta un conte molt bonic il·lustrat per la reconeguda artista Lyona. La història que narra ens remet als temors que té la Martina a la nit, moment en què no vol estar-se sola a l’habitació.

El llibre, que és una gran lliçó d’apoderament per als més petits, vol ser una porta perquè els nens aparquin els temors que tenen i tirin endavant plantant cara a tot allò que desconeixen i els espanta. La Martina, ajudada pel seu progenitor, aconseguirà treure forces i coratge de dins seu i enfrontar-se a les seves pròpies pors.

4. Salvatge

La brillant il·lustradora Emily Hughes comparteix amb nosaltres, a través d’aquesta gran història, una narració protagonitzada per una nena que viu al bosc i que s’ha criat amb els animals. De sobte, un dia dos humans apareixen al bosc, troben la nena i decideixen endur-se-la amb ells a la ciutat, oferint-li una vida que la incomodarà molt.

Aquesta narració apel·la a la llibertat i a les múltiples maneres que existeixen de viure. Ens parla de les dificultats que apareixen quan s’intenten posar barreres i quan es perd el respecte per a les decisions de cadascú, a banda de transmetre la idea que un ha de ser autèntic i fidel a si mateix si vol ser feliç. A través d’unes il·lustracions plenes de detall i de bellesa, la història es complementa i resulta perfecta per dotar de poder i força les futures grans dones.  

Les millors històries per apoderar les menudes de casa
Les millors històries per apoderar i educar els infants | delCamp.cat

 

5. Malena Balena

L’artista suís Davide Cali ens porta un altre dels llibres més singulars dels darrers temps. Parla de la Malena, una nena que fa natació i que rep el malnom de «balena» per part de les seves companyes, que se’n riuen del seu pes corporal. A causa d’això, la Malena té moltes pors i inseguretats fins que rep un consell del seu monitor de natació que l’ajudarà moltíssim.

De manera divertida i enginyosa però també respectuosa, l’autor parla d’una realitat que viuen moltes nenes del món. L’obra, que acaba esdevenint una autèntica lliçó de valors, contribueix a dotar de confiança i autoestima les nenes, perquè arraconin els complexos i puguin arribar on vulguin.

6. El Libro Rojo de las Niñas

Aquest relat que parla del trajecte cap a la maduresa és una altra de les obres idònies per contribuir a apoderar les nenes. Una tribu de nenes imaginària acompanyarà les joves lectores en un camí per ensenyar-los a confiar en les seves pròpies capacitats, a valorar els seus organismes i a afrontar amb calma les transformacions que pateixen.

Igual que la resta de publicacions a les quals fem referència en aquesta llista, també poden gaudir-ne els adults, cosa que ens ajudarà a aprofundir en tòpics molt invisibilitzats com el de la regla. L’obra apodera les lectores mostrant-los tota la força que tenen i recordant-los que no cal que s’amaguin.

7. Frida Kahlo para chicas y chicos

Aquesta obra il·lustrada amb molt de color i protagonitzada per la pintora mexicana Frida Kahlo forma part d’una col·lecció de contes de creació argentina anomenada ‘Antiprincesas’. Ens parla de la vida de l’artista amb molta imaginació i singularitat, abordant qüestions variades que passen per la revolució, l’art i la lluita de les dones per aconseguir la igualtat de gènere.

La història, dirigida al públic infantil, trenca amb les barreres i els estereotips imposats i transmet de manera fidedigna i perspicaç la història de l’existència de la gran artista que va marcar la humanitat. Aquesta col·lecció de contes tan especials de la qual forma part té l’objectiu de mostrar-nos els camins i les lluites que van emprendre diverses dones fantàstiques per tal que els lectors més petits puguin acostar-s’hi de manera natural.

Gràcies a aquest recull d’obres no només podràs fer que les menudes de casa s’ho passin bé llegint, sinó que a més els ajudaràs a adquirir valors molt importants per al seu desenvolupament. I encara millor: també tu te’n podràs beneficiar llegint-les!


Comentaris

envia el comentari