Els 7 senyals psicològics que alerten d’una falta de son

Els 7 símptomes que poden alertar-te d'una manca d'hores de son
Els 7 símptomes que poden alertar-te d'una manca d'hores de son | Arxiu

Malauradament, els trastorns psicològics vinculats amb un mal descans són molt habituals. No és una cosa estranya, perquè ens trobem en una societat que difereix en gran mesura de la que hi havia fa dècades, i avui en dia les coses van a un ritme accelerat i la tecnologia és omnipresent a totes les cases.

Dorms prou? 

Tenir uns horaris infernals, els mals hàbits, viure amb presses i algunes altres variables poden provocar que tinguem un descans insuficient.

El fet de dormir poc té repercussions negatives per a la salut psicològica

Per això mateix, és altament rellevant aconseguir identificar senyals d’alerta a nivell del nostre comportament o del nostre dia a dia que puguin ajudar-nos a valorar si hauríem de dedicar més hores a descansar com caldria. Tot seguit, expliquem 7 d’aquests senyals que et poden servir per veure que hauries de dormir més hores.

1. Tens dificultats a l’hora de prendre decisions

Un dels signes més clars que ens alerten que no descansem prou és el fet de tenir problemes quan cal prendre decisions, perquè aquesta manca de son té efectes directes en la nostra capacitat per ser efectius a la feina o quan estudiem.

En el cas que sentis que prendre decisions o pensar clarament et costa més del normal, podria ser que no estiguessis descansant les hores que necessites. No s’aconsella consagrar més temps a la feina a les nits, perquè les capacitats cognitives i per concentrar-nos poden acabar ressentides.

No és cap secret que el fet de descansar un mínim d’hores és altament rellevant per tenir cura de les habilitats cognitives i consolidar l’aprenentatge, i quan no dormim prou estem obstaculitzant aquest procés i assolim un estat de menor productivitat.

2. Et falla la memòria

Alguns individus tenen una capacitat increïble per emmagatzemar coneixements i records, mentre que n’hi ha d’altres que sovint s’obliden de les coses. La memòria dels éssers humans és quelcom totalment personal però, en el cas que veiem que comença a costar-nos recordar coses que abans ens venien al cap fàcilment, podria ser que falli alguna cosa. En concret, podria tractar-se d’una falta de son.

Tal com t’hem explicat al punt anterior, i malgrat que encara s’ha d’escriure molt sobre el tema de la fase REM del somni, hi ha diversos estudis que afirmen que durant aquest cicle del nostre son el cervell es dedica a processar les dades que ha captat durant la jornada i fa que les consolidem i guardem de manera adequada, creant els paquets d’informació de la ment que denominem records.

Per tant, un descans inadequat o una fase REM en males condicions pot afectar negativament la consolidació de records del cervell, i aquest òrgan tan important del nostre cos no podrà reorganitzar com toca la informació. Aleshores, l’endemà sentirem que ens costa recordar allò que vam viure ahir. En el cas que aquesta manca de descans continuï al llarg del temps, la capacitat del cervell de recuperar els records s’aniria deteriorant progressivament.

3.  Tens més gana

Quan es descansa de manera adequada, també gaudim del benefici de poder prevenir millor la diabetis, perquè la resposta del nostre cos a la insulina s’optimitza i no tenim tants riscos de patir trastorns relacionats amb el metabolisme. A banda, una alimentació adequada també fa que puguem dormir més be. Totes dues coses estan vinculades i complementades, per tant hauríem de procurar no descompensar-ho.

Si de sobte veus que, inexplicablement, comences a tenir cada vegada més gana i no saps per què, podria ser que no dormis tant com necessitaries. Això es desprèn de la següent lògica: com més hores estiguem desperts, més activitat física fa el nostre cos i, per això, li calen més aliments. Els individus amb insomni sovint ingereixen més quantitat d’aliments dels que haurien de prendre a causa de l’ansietat vinculada, i això podria fer que la seva massa corporal s’incrementés.

No dormir prou hores pot tenir conseqüències molt perjudicials per a la salut
No dormir prou hores pot tenir conseqüències molt perjudicials per a la salut | Psicología y Mente

 

4. Estàs deprimit i irritable

S’ha descobert que hi ha un vincle que relaciona el fet de no descansar prou amb la probabilitat de patir una depressió. De fet, sovint la gent que no descansa tantes hores com li caldria nota que té més mal humor, un caràcter més irritable i susceptible, etc.

Un estudi que es va dur a terme a la Universitat de Pennsylvania va desvelar que el fet de descansar només 4,5 hores al dia durant una setmana provocava irritabilitat, estrès, tristesa i fatiga mental als individus que hi van participar. Cal remarcar, però, que es tracta de problemes que es poden solucionar fàcilment si recuperem les pautes de son normals.

5. Et costa veure-hi bé

Quan dormim menys hores de les necessàries poden aparèixer problemes lligats a la visió. Resulta lògic el fet que la manca d’hores de son afecti negativament aquest sentit del cos, perquè dormir poc farà que els nostres ulls no puguin refrescar-se ni netejar-se com cal i la qualitat de la nostra visió en resultarà afectada

Aquest fet produeix un efecte similar al que es deriva d’estar moltes hores davant de pantalles com les del telèfon, de l’ordinador, etc. Això es tradueix en problemes de concentració i en una mena d’efecte boirina al camp visual, que sovint s’anomena vista cansada.

6. Pateixes una manca de desig sexual

Potser et sorprèn, però la manca de desig sexual està igualment lligada al fet de no descansar bé. En el cas que pateixis alguna mena d’alteració de la conducta sexual o que no sentis desig, hauries de valorar seriosament si dorms prou. Un mal descans pot tenir molts efectes en el teu dia a dia, i algunes investigacions han demostrat que els éssers humans que no dormen prou poden patir una manca desig sexual derivada de la somnolència, de la fatiga i del fet que els augmenti la pressió arterial.

A banda, cal destacar que els homes que pateixen el trastorn de l’apnea del son —una alteració de la respiració que té lloc a la nit— igualment solen presentar uns nivells de testosterona inferiors als de la mitjana.

7. Tens problemes per gestionar l’estrès

Aquest punt està molt vinculat amb tots els anteriors: si normalment patim estrès a causa del fet de dormir poc, no descansar prou podria empitjorar el nostre estat. Igualment, reduir les hores de son sovint alimenta l’estrès, i això s’hauria d’aturar tallant aquesta espiral, en primer lloc, mirant de dormir més.

En el cas que deixem que persisteixi aquesta situació, el problema s’anirà incrementant cada cop més: estarem més estressats a causa de la manca de son i, alhora, tindrem una manca de son en part a causa de l’estrès, que no ens deixarà dormir bé.

  • Article relacionat: Els 7 consells per agafar el son molt més de pressa

Comentaris

envia el comentari