YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Les 8 curiositats sobre els amish que probablement no sabies

Són persones que viuen d'una manera aïllada i austera al nord del continent americà

Os explicamos en qué consiste el modo de vida de los Amish.
Tot sobre la forma de viure dels amish | Randy Fath / Unsplash

Pocs grups religiosos del planeta són tan curiosos com els amish, amb una indumentària tradicional molt particular i un estil de vida aïllat i ben senzill. Es dediquen al treball col·lectiu artesanal i rebutgen tota modernitat.

Els grups més grans d'amish estan ubicats al nord del continent americà, tot i que n'hi ha algunes comunitats en altres països com ara Paraguai, Mèxic o Belize, amb un total de més de 300.000 seguidors. Segueixen la norma bàsica de la voluntarietat del baptisme.

Qui són els amish?

Es tracta d'una comunitat etnoreligiosa de caire protestant que es coneix, essencialment, per una forma de vida molt tradicional, aïllada i senzilla. Conviuen en entorns rurals allunyats de la civilització moderna i s'oposen frontalment a les innovacions de la tecnologia que podrien fer-los allunyar del seu estil de vida auster.

A nivell històric, aquesta comunitat es va originar com a conseqüència de la reforma anabaptista que hi va haver a Europa durant el segle XVI i de la creença del fet que només s'haurien de batejar les persones adultes que es penedissin del seu passat i es proposessin viure una nova existència d'observança estricta de les escriptures sagrades.

El 1693, més concretament, es va produir un trencament sectari en el si dels mennonites dins de l'anabaptisme, i aleshores van aparèixer els amish. Jakom Ammann va liderar les comunitats que es van començar a instal·lar a les colònies angleses del nord del continent americà, deixant Europa gairebé del tot i triant Amèrica com a lloc predilecte.

Creuen en una església lliure fonamentada en un contacte directe de la persona amb Déu, mitjançant les pregàries i les escriptures. La senzillesa, el pacifisme, la santedat, la vida comunitària, el treball col·lectiu i l'abstinència, entre altres, conformen l'estil de vida amish.

De quina manera viuen?

Es tracta d'una comunitat que molts han descobert a través de llargmetratges i sèries televisives que mostren com viuen. Les seves característiques que més destaquen són el fet de vestir-se d'una manera molt tradicional i de viure en grups molt aïllats. Tot i els estereotips que circulen sobre aquestes persones, la seva estructura és molt descentralitzada i, per aquesta raó, cada comunitat té uns costums i unes normes concrets.

Al Canadà hi ha aproximadament 1.500 amish, i als Estats Units n'hi ha més de 220.000. Viuen de manera calmada i miren de solucionar els problemes que poden tenir dins de la seva comunitat. Les persones grans tenen un paper clau en aquests grups, perquè sovint són les encarregades de conduir les pregàries i de solucionar els possibles conflictes.

L'estil de vida d'aquests grups de gent es fonamenta en una no obligació de batejar-se. Així doncs, quan els seus integrants arriben a l'edat adulta poden decidir d'una manera lliure i conscient si volen batejar-se. L'educació dels infants es fa a través dels centres educatius que tenen, i quan arriben a l'adolescència les dones aprenen a fer les feines de casa i els homes es formen en un ofici d'artesà.

A continuació, els joves han de triar si volen rebre el baptisme. En cas que un amish decideixi marxar de la seva comunitat, no podrà fer marxa enrere i serà impossible que sigui readmès en un futur. En canvi, si decideix quedar-s'hi haurà de seguir les normes de la comunitat, com ara la vida senzilla, viure gràcies a l'artesania i l'abstinència.

Una parella d'amish es desplaça en cotxe de cavalls
Una parella d'amish es desplaça en cotxe de cavalls | Wikimedia Commons

   

Les 8 curiositats més destacades dels amish 

Si volem examinar més de prop l'estil de vida que tenen els amish, haurem d'entrar en un univers curiós i complex. En aquest món contemporani que es regeix en gran part per la tecnologia, els amish han esdevingut una raresa.

1. Tenen un codi de conducta propi

Les comunitats d'amish es regeixen per l'Ordnung, un codi de conducta. Com que són grups descentralitzats, no existeix un codi únic de conducta, però hi ha diverses limitacions i prohibicions que són comunes a tots els grups.

Un exemple d'això és que tenen prohibit l'ús d'automòbils, telèfons, electricitat, ordinadors i dispositius electrònics en general, i no accepten l'assistència sanitària del govern. Els únics metges que poden veure els malalts amish són els de la pròpia comunitat.

Igualment, el seu caràcter no violent fa que rebutgin fer el servei militar. A més, l'Ordnung de les comunitats en general és molt detallat i rígid pel que fa a la indumentària que han de portar els amish, i s'hi arriben a descriure a la perfecció detalls minuciosos com ara els plecs que haurien de tenir els barrets o la forma exacta que hauria de presentar la barba masculina.

2. Veure món o, altrament dit, el Rumspringa

Com hem pogut comprovar, els amish fonamenten les seves creences en el fet de pertànyer a la comunitat i, per aquesta raó, quan arriben a l'adultesa normalment tenen l'opció de deixar el grup durant un temps i sortir a veure món i altres maneres de viure, sense les restriccions que els caracteritzen i amb la possibilitat de fer servir aparells tecnològics, etc.

Després d'aquesta experiència, que s'anomena Rumspringa, els amish tornen de nou a la seva comunitat i han d'escollir de manera lliure si volen viure com els amish o si prefereixen renunciar a aquest estil de vida per sempre més. Cada comunitat pot tenir unes normes diferents pel que fa al Rumspringa, i n'hi ha algunes dins de les quals els que el fan mantenen el contacte amb la família mentre són fora.

En general, els amish que fan el Rumspringa tornen a la seva comunitat d'origen i decideixen quedar-s'hi i batejar-se per tal de mantenir els lligams amb la seva família.

3. Una comunitat essencialment patriarcal

Els infants, amb el pas dels anys, acaben aprenent les feines de casa o un ofici d'artesà, segons el sexe. Aquest tradicionalisme tan arrelat fa que les comunitats amish tinguin un marcat caràcter patriarcal i conservador.

En el cas de les dones, això es veu clarament perquè els cal renunciar a la pròpia satisfacció i donar prioritat a la família, l'església i la comunitat. De joves, estan sotmeses a l'autoritat paterna, i un cop es casen se sotmeten a l'autoritat del marit. Els amish han establert que, per naturalesa, les dones no haurien de tenir una igualtat de drets amb els homes. 

4. Es vesteixen d'una manera ben peculiar

Igual que no accepten les innovacions de caire tecnològic, es vesteixen d'una manera antiga que segueix la tradició. Habitualment, la indumentària que porten es confecciona a mà, i en els casos més extrems els botons poden estar prohibits.

Per als homes, el fet de no dur barba indica que estan solters i, en canvi, quan es casen deixen d'afaitar-se i porten barba. Això no obstant, no poden portar bigoti, perquè és un símbol de militarisme. Normalment duen un barret i camisa amb armilla.

En el cas de les dones, els trets més característics del seu aspecte són el davantal i la còfia, dos complements per al seu estil de vida auster. Igualment, vesteixen amb faldilles o vestits ben llargs. 

El color predilecte de la roba dels amish sempre té tons foscos.

5. No accepten la tecnologia

En general, el codi de conducta pel qual es regeixen els amish estableix com a fonament el rebuig de l'electricitat, perquè es creu que el fet de deixar que l'electricitat entri a casa seva comportaria que hi entressin també molts altres aparells electrònics que acabarien amb el seu estil de vida tradicional.

El treball col·lectiu i l'artesania són les formes de subsistència dels amish, que pensen que la font de la riquesa es troba en el fet de perfeccionar la seva espiritualitat i de mirar de trobar una existència santa i ascètica. Creuen, també, que els avenços contemporanis i la tecnologia amenacen el seu desenvolupament religiós i espiritual. 

Traduït a la vida quotidiana, això es veu en el fet que fan servir cotxes de cavalls per als seus desplaçaments i llànties de gas per tal de veure-s'hi quan és fosc.

Un grupo de Amish construyendo un granero.
Diversos amish construeixen un graner | Randy Fath / Unsplash

 

6. Pateixen malalties congènites

Entre altres fets curiosos dels amish, cal destacar que els nens tenen una esperança de vida més aviat baixa: hi ha molts infants que, poc després de néixer, moren. Tot i que els amish consideren que això és la voluntat divina, la seva raó de ser és més fàcil d'explicar: com que tenen sang molt barrejada, la seva genètica en surt perjudicada.

Com que les seves comunitats són reduïdes, les estirps de les quals provenen són ben limitades i tenen una estructura endogàmica dins de la qual únicament contrauen matrimoni i tenen fills entre ells. Per això, la seva sang es barreja i fa que pateixin malalties congènites greus.

A més, a un gran nombre de comunitats no es permet que el fetus s'avaluï a nivell mèdic, i això fa que molts nadons vinguin al món amb greus discapacitats. Cal destacar, també, que moltes comunitats d'amish no accepten rebre atenció de metges de fora de la comunitat.

Tot i que el seu estil de vida ens pot resultar xocant i ben curiós, no és veritat que els amish siguin polígams, cosa que sí que passa en alguns grups religiosos i sectes dels Estats Units d'Amèrica. En el cas dels amish, de fet, les pràctiques sexuals miren d'evitar al màxim el contacte físic, i això fa que la poligàmia per a ells quedi ben desacreditada.

7. L'alemany antic per llegir la Bíblia

L'instant sacramental dels amish, que dona cohesió a la seva comunitat, és la lectura de la Bíblia. Es du a terme en recintes de la comunitat els diumenges, tot i que cal remarcar que els amish no accepten la representació dels sants, de Jesús ni de Déu, així com la forma de l'església en si. 

De manera habitual, els ancians són els encarregats d'oficiar la cerimònia, tot i que també la poden dirigir les persones de la comunitat que hagin rebut formació per tal de fer-ho, com si fossin una mena de bisbe. Durant les celebracions, es procedeix a interpretar el contingut de la Bíblia i se'n llegeixen fragments en alemany antic.

És essencial, durant la missa, el missatge i la interpretació que els savis transmeten cap als altres integrants de la congregació, perquè serveix per traslladar-los les pràctiques i la doctrina dels amish. Com a exemple d'això, podem destacar que durant les celebracions es remarca la necessitat d'allunyar-se dels luxes, així com de seguir amb les regles dictades per la comunitat i de treballar de manera col·lectiva.

8. L'idioma principal, l'alemany antic

Tot i que als Estats Units es concentren la majoria de les comunitats d'amish, en realitat provenen del centre d'Europa. L'idioma és un dels elements que mantenen d'aquestes arrels europees i, per aquest motiu, n'hi ha molts que parlen el Deitsch, un dialecte de l'alemany. Hi ha algunes altres comunitats, en canvi, que tenen els orígens a Suïssa i fan servir com a idioma els dialectes típics d'Alsàcia i Berna.

Així mateix, les comunitats també utilitzen sovint l'holandès antic o Dutch per comunicar-se. Les misses se celebren en un alemany antic estandarditzat, i quan cal comunicar-se fora de la comunitat es recorre a l'anglès.

Espanya i els amish

A l'estat espanyol hi podem trobar una comunitat remarcable de mennonites, els precedents dels amish. Tot i que tenen creences compartides pel que fa a la puresa de la religió i al baptisme, podríem no identificar-los fàcilment perquè ni duen la mateixa roba que ells ni s'oposen a la vida moderna.

Tot i que els amish fa temps que van decidir marxar d'Europa, si observem les estadístiques ens adonarem que el seu grup religiós és un dels que té un creixement més important. Per aquesta raó, se n'han creat diverses comunitats també al continent europeu. A l'estat espanyol, en concret, se'n va formar la primera a Sevilla fa aproximadament una dècada.

A Espanya, la primera comunitat amish es va establir al costat de l'autovia de la Plata, i per inaugurar la seva església va dur a terme una festa on es van convidar diversos mitjans de comunicació per mitjà de correu electrònic.

Aquests amish, contràriament a allò que passa amb altres grups més tradicionals de Pennsilvània o d'Ohio, tenen un tarannà molt més obert i relaxat i, entre altres coses, no rebutgen categòricament l'ús d'alguns aparells electrònics.

La seva presència a l'estat espanyol, però, continua tenint un caràcter essencialment testimonial, i semblaria més que resulta del mimetisme que no de la consciència real de la manera que tenen de viure.


Comentaris

envia el comentari