IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els 9 comportaments típics dels individus misògins

Actituds sexistes que fan que sigui fàcil detectar-los

La misogínia fa referència a l'odi cap a les dones i les nenes
La misogínia fa referència a l'odi cap a les dones i les nenes | Psicología y Mente

El concepte de misogínia fa referència al fet d’odiar les dones i nenes, d’una manera més o menys evident. S’ha de ser conscient, però, que la misogínia únicament descriu conductes reals d’individus de carn i ossos i que, per això, només pot perpetrar-se amb els actes d’alguna gent.

Trets i comportaments típics dels misògins

El fet de poder reconèixer la gent misògina serveix per relativitzar-ne la conducta i per poder educar tothom dins del respecte, sense que importin els seus trets físics. Tot seguit, et mostrem els comportaments, propensions i trets essencials de la gent misògina.

1. Regir-se per un puritanisme selectiu

Un tret típic dels misògins és la tendència que tenen, en l’àmbit de la sexualitat, a fer servir selectivament una moral similar a la puritana. En concret, únicament l’apliquen per jutjar l’actitud de la dona i, per això, la denigren si es comporta o vesteix d’una forma que conceben com a provocativa, mentre que si veuen el mateix en un home no hi paren atenció.

Rere aquesta mena d’idees, s’amaga una lògica ben senzilla: la dona i el seu valor s’associen essencialment a l’estètica i a la capacitat de procrear. Per això mateix, tot allò que es pugui veure com la possibilitat de «compartir» aquests dos trets amb una altra persona que no sigui una parella estable fa que el valor de la dona que ho perpetri caigui en picat.

Pel que fa a l’home, però, veuen les coses d'una manera diferent: com que conceben el seu valor com una cosa que va més enllà de l’aspecte físic i de les qualitats reproductives, pensen que no passa absolutament res si la seva sexualitat s’estén cap a un grup més gran de persones.

2. Reïficar el cos de la dona

Un dels trets més importants dels misògins és que veuen la dona com un objecte. Aquesta reïficació, d’una banda, fa que la dona rebi la consideració d’objecte destinat a donar plaer i a criar infants i, de l’altra, li treu valor com a persona fent que se la valori únicament per les tasques o funcions que té i no per ser una persona determinada.

Volem remarcar, a més, que el fet de reïficar algú no vol dir que se li reconegui l’atractiu físic, sinó que implica fer-ne una reducció identitària a propietats funcionals o estètiques, de la mateixa manera que podríem fer amb un objecte qualsevol de casa nostra, per exemple.

3. Utilitzar la violència masclista

La manifestació més clara de la misogínia és el fet de recórrer a la violència masclista —tant psicològica, física com simbòlica. Es tracta d’una mena de violència adreçada a la dona sistemàticament només pel fet de ser-ho, i constitueix una raó fonamental de ser del feminisme i de la seva reivindicació dels drets de la dona.

4. Defensar i fomentar la reïficació entre la gent

De manera general, la misogínia no es viu com una cosa aïllada: ben sovint, veiem que està vinculada amb una perspectiva del món que els misògins miren de compartir amb l’altra gent. Per tant, aquests individus de manera freqüent fomenten les seves idees i animen els demés a fer comentaris poc agradables o, fins i tot, despectius, sobre qualsevol dona desconeguda que vegin.

Els individus misògins tenen tendència a tractar malament les dones de diverses maneres
Els individus misògins tenen tendència a tractar malament les dones de diverses maneres | Cedida

 

5. Marginar les dones

Alguns individus misògins es neguen a mantenir qualsevol mena de relació amb les dones que vagi més enllà del món laboral o de les transaccions econòmiques. Fins i tot, avui en dia existeix un moviment que es diu Men Go Their Own Way que aposta per dur una vida que estigui ben lluny de les dones i dels matrimonis tradicionals.

6. Criminalitzar les persones que pateixen violència masclista

Un altre tret característic dels misògins és que sovint responsabilitzen les víctimes de la violència masclista de les agressions que pateixen. Pensen que si una dona té una actitud inadequada o provocadora s’està buscant aquesta agressió i, en altres casos, opten per no creure-les i per pensar que estan explicant un relat fals dels fets, encara que no tinguin proves per refutar els arguments de les víctimes.

Així, s’assoleixen dues fites per als misògins: en primer lloc, camuflen la violència exercida cap a les dones i, en segon lloc, legitimen el poder masculí sobre els seus cossos, promovent la idea que s’han d’adaptar a uns rols de gènere concrets i ben determinats.

7. Rebutjar el lideratge de les dones

Per als individus misògins, el lideratge femení —o tot allò que comporti la visibilitat de la dona en àmbits que no estiguin relacionats amb els seus rols tradicionals— és quelcom inconcebible. Això ho podem trobar plasmat a l’entorn laboral i de les organitzacions o, fins i tot, en altres àmbits com ara el de la crítica de les obres de ficció.  

Com a exemple d’això, volem esmentar la  polèmica que es va produir quan un nombre important d’internautes van fer campanya a favor de boicotejar el film ‘Mad Max: Fury Road’ perquè el paper protagonista i d’heroi el duia a terme Charlize Theron.

Així, aposten per una perspectiva del món tradicional en què els homes són els encarregats d’adoptar les decisions transcendentals, i qualsevol fet que miri de canviar aquest ordre establert es veu amb mals ulls i es concep com a conseqüència de voler cridar l’atenció.

8. Relacionar les formes de cultura considerades baixes amb la dona

Els individus misògins també tenen tendència a creure que la dona consumeix una forma de cultura inferior: cançons dolentes, novel·les pèssimes, mals programes televisius... Aquesta perspectiva tan crítica sobre els hàbits culturals femenins no coincideix amb les formes de cultura que consideren que els homes consumeixen de manera massiva.

9. Mostrar-se autoritaris amb les dones

Quan les persones misògines poden imposar la seva voluntat a la d’una dona, no dubten a fer-ho. Això no necessàriament implica que recorrin a la força, sinó que poden dur a terme peticions absurdes o capritxoses només pel fet de gaudir de la seva obediència.

Així, en determinats contextos si els homes tenen més poder sobre les dones poden aprofitar-se’n a nivells injustificables, com per exemple en l’àmbit laboral. Igualment, és freqüent comportar-se com si hi hagués una mena d’acord tàcit que establís que la dona ha d’obeir, també en alguns contextos informals en què no hi ha cap mena de jerarquia.

  • També et pot interessar: Les 10 característiques del maltractador psicològic

Comentaris

envia el comentari