IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Acord perquè els infermers puguin prescriure determinats medicaments

Un Reial Decret que va entrar en vigor fa dos anys impedia als infermers prescriure medicaments

Acuerdo para que los enfermeros puedan prescribir determinados medicamentos
Acord perquè els infermers puguin prescriure determinats medicaments | Consell General d'Infermeria

La Mesa de la Professió Infermera —composta pel Consell General d'Infermeria i el Sindicat d'Infermeria SATSE— i el Fòrum de la Professió Mèdica han aconseguit un acord perquè els professionals de la infermeria puguin prescriure determinats medicaments. En presència de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, els representants de les dues professions sanitàries més nombroses del sistema sanitari, infermers i metges, han rubricat un document de consens que recull el redactat a incloure en un nou Reial Decret que modifiqui l'actualment vigent, aprovat fa dos anys i que impossibilitava als professionals d'infermeria l'ús de determinats medicaments que utilitzen de forma quotidiana.

En virtut de les modificacions consensuades aquest dimarts, i una vegada que sigui publicat un nou Reial Decret al BOE, els infermers podran indicar i autoritzar la dispensació de determinats medicaments subjectes a prescripció mèdica sobre la base de protocols i guies de pràctica clínica i assistencial, que seran acordats en la Comissió que a aquest efecte s'engegarà. En aquesta Comissió estaran representats el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, les comunitats autònomes, les mutualitats de funcionaris, el Ministeri de Defensa i els Consells Generals dels Col·legis Oficials d'Infermers i de Metges.

Perquè el personal d'infermeria sigui reconegut com a prescriptor no serà necessària cap formació addicional, ja que el Grau en Infermeria ja inclou continguts específics en aquest sentit. Una circumstància que és igualment aplicable als professionals que tinguin la titulació anterior, la de diplomat, ja que la legislació vigent ja estableix l'equivalència d'ambdues titulacions amb plens efectes professionals i acadèmics. La Mesa de la Professió Infermera s'ha felicitat per un acord que posa fi a una situació perjudicial per a tots els implicats davant la inseguretat jurídica derivada del Reial decret de prescripció aprovat fa dos anys, que impedia a la professió infermera prendre decisions sobre aquells medicaments i productes sanitaris que s'empren en el dia a dia i que va suposar un perjudici per als pacients i el mateix sistema sanitari.

«La bona voluntat i el clima de col·laboració entre ambdues professions ha donat lloc a un consens necessari i positiu sobre les condicions per a la prescripció per part dels infermers», ha destacat en un comunicat. Per a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, es tracta d'un dia «històric» per al Sistema Sanitari, ja que «dues professions que es donen la mà i creixen junts, han arribat a un acord amb el Ministeri, les comunitats autònomes i els professionals i pacients, per fer més gran el nostre Sistema Nacional de Salut». També s'ha mostrat satisfet Florentino Pérez Ragui, president del Consell General d'Infermeria, que ha subratllat que es tracta d'un acord «on ha imperat el diàleg i el consens i els veritables beneficiaris són els pacients i el sistema sanitari».

En aquest sentit, ha traslladat el seu agraïment als interlocutors mèdics per la seva predisposició al diàleg per «resoldre una situació que tots» sabien «que era injusta». «Han estat mesos d'intens treball però amb aquest nou redactat tots ens sentim còmodes i les infermeres i infermers podran treballar amb ple suport jurídic», ha al·legat. Per la seva banda, el president del Sindicat d'Infermeria, SATSE, Manuel Cascos, ha destacat la mateixa idea i ha indicat que «es tracta d'un primer pas molt important i necessari per solucionar una situació que ve perjudicant els professionals d'infermeria i els ciutadans des de fa dos anys». Així mateix, s'ha mostrat confiat que l'entrada en vigor del nou Reial Decret es produeixi al més aviat possible en benefici de tots.


Comentaris

envia el comentari