Els advocats del consellers empresonats creuen que la seva detenció «ha jugat el paper d'amenaça»

Jaume Alonso Cuevillas i Andreu Van den Eynde demanen tranquilitat respecte la situació judicial dels seus defensats

Els advocats Jaume Alonso Cuevillas i Andreu van den Eynde
Els advocats Jaume Alonso Cuevillas i Andreu van den Eynde | CatalunyaDiari.cat

Els advocats dels consellers que són a presó a Madrid han assegurat que han empresonat els seus clients «perquè volen atemorir qualsevol sentiment d'autodeterminació que hi pugui haver a Espanya». Jaume Alonso Cuevillas; defensa de Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs i Joaquim Forn, i Andreu Van den Eynde; defensa d'Oriol Junqueras, Carles Mundó, Dolors Bassa i Raül Romeva, han assegurat a una entrevista a Catalunya Ràdio que «la presó preventiva és la mesura més extraordinària» de les que s’ha pres fins al moment en referència al tema del procés.

Els dos lletrats han afirmat que han treballat de valent per tal de poder presentar aquest dilluns al matí un recurs per demanar que quedi suspesa la presó provisional dels consellers. Asseguren tots dos que la forma d’actuar de l’Estat i de la justícia espanyola està sent ràpida per tal de no deixar marge de maniobra i a més acontentar els que demanen més mà dura. Van den Eynde, per la seva banda, considera que la justícia vol que es declari ràpidament i sense garanties, «tenen una estratègia on la presó juga el paper d’amenaça», assegura. Cuevillas coincideix amb aquesta opinió i, a més, assegura que la rapidesa en el procés judicial és deguda a una voluntat d’«acontentar els del ‘a por ellos’».

Tot i aquestes paraules que deixen entreveure que saben que hi ha molts factors en contra dels seus clients, els advocats dels detinguts es mostren prou positius. Van den Eynde ha volgut cridar a la calma assegurant que «el magistrat que atendrà els membres de la Mesa aquest dijous serà més garantista per això hem d'estar convençuts que la Mesa tornarà a casa». També ha recordat que hi ha quatre tribunals diferents estudiant el cas, el que vol dir, més varietat d’opinió. Són el Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, el Tribunal Superior de Justícia i un jutjat d'instrucció de Barcelona.

D’altra banda, i en la mateixa opinió, Cuevillas ha puntualitzat que el Tribunal Suprem ha de reclamar a l’Audiència Nacional la competència per jutjar el «suposat delicte de rebel·lió», cosa que assegura no serà tan fàcil i només podrà fer-se un cop hagin passat les eleccions del 21-D. Tots dos advocats han volgut aclarir també el motiu pel qual tot el procés judicial s’està fent fora de Catalunya. Diuen que és perquè s’està intentat que no es facin concentracions davant els tribunals, cosa que sembla no acaben d’entendre, ja que afirmen que «un magistrat ha de poder assimilar la pressió».


Comentaris

envia el comentari