Alerten de «càstigs desmesurats» a menors en centres d'internament

Podrien haver estat ridiculitzats i vetats en drets establerts legalment

Imatge d'arxiu d'un centre de menors. | Arxiu

Aquest dimecres es presentava a Barcelona l’informe anual del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura. Entre moltes altres denúncies que van en el sentit d’eradicar qualsevol mala praxis que pugui suposar una tortura física i psicològica sobre els presos, l’informe parava especial atenció a algunes mesures «desproporcionades» sobre menors d’edat en centres de privació de llibertat per a menors.

El diari Ara recull alguns exemples. Així, al centre Els Castanyers s’hauria castigat menors a habitacions aïllades durant nits senceres, una sanció prevista només per a poques hores. N’haurien estat víctimes dos joves amb retard mental. A més, al Centre Terapèutic Font Fregona haurien vetat l’accés d’alguns interns a l’escola per llargues temporades. Fins i tot, en alguns casos i saltant-se la llei, se’ls han prohibit visites familiars.

A més, en el cas del Font Fregona, tretze dels interns van explicar que estaven sotmesos a «medicació molt forta» i van detectar efectes secundaris clarament visibles. A més, diuen que no hi ha unes normes clares de comportament i que han patit humiliacions en públic: per exemple, se’ls ha fet llegir cartes privades davant de tothom i els obliguen a dutxar-se davant de com a mínim un educador i tres companys.


Comentaris

envia el comentari