IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Tot allò que has de saber sobre els Illuminati

T'expliquem què és aquesta lògia, quins orígens té, els objectius que persegueix i com va influir en l'infanticidi de Godella

Todo acerca de los Illuminati, uno de los cultos más conocidos.
Els Illuminati i la seva curiosa visió del món | Jametlene Reskp

L'Orde dels Illuminati és una lògia que va néixer al voltant de la idea d'una conspiració duta a terme a l'ombra, per un govern global, que s'encarregaria de regir el destí del planeta. A les acaballes del segle XVIII, sota la influència de les idees il·lustrades, va promoure l'aspiració a una societat ideal de persones lliures dins d'un govern mundial. 

Segons ha revelat 'Carácter Urbano', les darreres investigacions al voltant del crim que ha sacsejat l'opinió pública del país, l'assassinat a Godella —un municipi de València— de dos menors per part dels seus progenitors, haurien establert un vincle entre els pares assassins i els Illuminati.

Però, qui són realment els Illuminati? Quina finalitat tenen? Quins referents i símbols els caracteritzen? A continuació, resoldrem tots aquests dubtes i explicarem diverses curiositats al voltant d'aquesta lògia.

CONTINGUT

1. Els Illuminati: qui són exactament?

2. El triangle Illuminati, el seu principal símbol

3. Quins objectius persegueixen els Illuminati?

4. Una versió moderna d'aquesta lògia 

5. El vincle entre els assassins de Godella i els Illuminati

Qui són exactament els Illuminati?

Durant els darrers segles de la història, la gran transformació que es va produir va ser la revolució que va posar punt final a l'Antic Règim i que va donar pas a la creació de les societats democràtiques.

Els esdeveniments polítics que van marcar de manera més rellevant aquest canvi van ser la Revolució Francesa de 1789 i la guerra de la Independència dels Estats Units —que va tenir lloc entre 1775 i 1783—, però la transformació social i cultural de debò que va contribuir al sorgiment d'una era nova es va produir gràcies a la revolució científica i als ideals de la Il·lustració, que es basaven fonamentalment en la igualtat i la llibertat de les persones.

El moviment intel·lectual i cultural dels il·lustrats volia donar pas a l'època de la raó, en què els coneixements de les persones, a través de la lluita contra la ignorància, acabarien amb l'època més fosca i farien que comencés una època de llum moguda per la igualtat, la llibertat i els progressos sostinguts del món.

Adam Weishaupt, un docent de la universitat bavaresa d'Ingolstadt, es va veure molt atret per aquests ideals i, l'any 1776, va formar un grup clandestí d'alumnes amb la intenció que tinguessin un espai lliure contrari a l'adoctrinament religiós i a l'abús estatal. En aquella època, els jesuïtes controlaven la Universitat d'Ingolstadt.

D'aquesta manera, l'anomenada 'Bund der Perfektibilisen' —que en alemany vol dir Lliga dels Perfectibles— va ser la llavor d'un club de lectura en què els alumnes podien llegir obres censurades. Aquest grup va donar pas a una societat secreta, l'Orde dels Illuminati, que constava d'una estructura jerarquitzada.

El símbol dels Illuminati: el triangle

Tot i que l'Orde dels Illuminati i els maçons no són la mateixa cosa, tenen un funcionament similar que es fonamenta en la clandestinitat. L'organització quedava dividida en graus que anaven d'un nivell d'aprenent, iniciàtic, en què la persona començava a introduir-se dins del món d'aquests coneixements secrets, fins a un nivell de peó, oficial i, finalment, de mestre. A dalt de tot de l'escala jeràrquica, a més, hi havia l'il·lustrat major.

El caràcter de la lògia era clandestí i secret, perquè mirava d'esquivar la repressió i el control per part de les autoritats. Per aquesta raó, els seus integrants quedaven identificats amb un sobrenom. Tot i això, constaven de diversos símbols que els aportaven cohesió. 

El triangle Illuminati, que simbolitza l'orde, continua esdevenint una font de conspiracions i misteris, perquè evoca símbols ancestrals, religiosos i esotèrics: per als egipcis, l'Ull d'Horus; per als cristians, l'Ull de la Providència; per als budistes, Buda com a Ull del Món; per als islàmics, la mà de Fàtima; i, finalment, per als hinduistes, el tercer ull de Shiva. 

El Ojo de la Providencia cristiano inspira a los Illuminati.
Un dels elements que inspiren els Illuminati és l'Ull de la Providència dels cristians | Thought Catalog

 

Dins de l'orde, «l'Ull que ho veu tot» s'encarrega de presidir una piràmide que constitueix una representació del «delta il·luminat» com a jerarquia, ordre i equilibri del món. Aquest ull, situat al capdamunt de la piràmide, transmet poder i saviesa, i simbolitza el lideratge i el control, mentre que els fonaments simbolitzen els iniciats, que pugen cap a dalt de tot de la jerarquia.  

Ara bé, les teories de la conspiració afirmen que aquest ull del triangle símbol dels Il·luminati, en realitat, simbolitza la vigilància a escala global que promouen la CIA i els Estats Units i que duen a terme diversos poders invisibles de l'elit econòmica i política.

Els fonaments d'aquesta creença es vinculen amb Franklin D. Roosevelt, president nord-americà que va ser un Il·luminati molt reconegut de l'orde d'Escòcia, i la seva decisió d'imprimir als bitllets de dòlar l'ull i la piràmide al costat de la frase «Nova Orde dels Segles».

En concret, quins objectius persegueixen els Illuminati?

Els Illuminati, contràriament al cas dels maçons, tenien un autèntic programa polític que perseguia subvertir el sistema existent. Ara bé, no pretenien assolir aquest objectiu d'una manera violenta, sinó fonamentant-se en la fe cega en els coneixements com a principal eina d'un canvi de l''statu quo', silenciós i lent.

Com a centre del seu ideari, hi trobem la saviesa com una via cap a l'autocontrol de les persones que fa que les formes de control externes —que, en aquella època, eren l'Església i l'estat absolutista— siguin totalment innecessàries i estèrils.

Per tal d'assolir aquest objectiu, la lògia treballa amb la intenció de perfeccionar la societat per mitjà d'un perfeccionament de la persona, que sorgeix de la posada en pràctica i els coneixements dels valors més importants del liberalisme: igualtat, llibertat i fraternitat

El moviment que originàriament era polític i cultural s'ha anat transformant i, actualment, es presenta com una barreja de conspiracions, creences de tipus esotèric i sectarismes que han fet néixer pràctiques i teories dotades d'una gran excentricitat.

Els Illuminati actuals, de lògia a secta

Els Illuminati de l'actualitat han transformat els principis de la Il·lustració que perseguien i els han combinat amb el moviment contracultural de la dècada de 1960, amb l'LSD, el moviment dels hippys, la filosofia oriental i l'esoterisme.

L'any 1967, en un moment de gran efervescència del moviment dels hippys, es va dur a terme la publicació del llibre 'Principia Discordia', en què s'animava als lectors a adorar l'Eris, la deessa del caos. Hi va haver diversos autors que van decidir fer servir aquest principi per tal de posar en marxa un pla per difondre falses notícies que afavorís l'engany i la subversió amb l'objectiu d'acabar amb el sistema autoritari que pretenia controlar-ho tot. 

Els fonaments d'aquesta estratègia basada en la desinformació per tal de disseminar el caos s'havien de posar en marxa a partir de la introducció de mites falsos al voltant dels Illuminati. Així, es van posar en circulació —compulsivament— molts textos falsos que parlaven d'una elit secreta que duia el nom d'Illuminati, i la pilota cada vegada es va anar fent més gran, fins que finalment va arribar a ser una teoria de la conspiració molt popular.

Aquestes idees han arribat a l'actualitat. El fet que algunes persones famoses segueixin la ideologia dels Illuminati —com ara la Beyoncé, en Jay-Z o la Rihanna— i que les mentides es puguin propagar de manera molt senzilla per mitjà d'internet ha contribuït a reforçar les teories conspiratòries que ja no tenen gaire vincle amb els principis que, en un començament, movien l'Orde dels Illuminati.

L'assassinat de l'antic president nord-americà John Fitzgerald Kennedy, els atemptats de les Torres Bessones de l'11 de setembre de 2001 o l'accés al poder de Barack Obama als Estats Units són esdeveniments que s'han sotmès a la teoria de la conspiració. Els experts afirmen que els individus que es creuen aquesta mena de teories tenen alguna mena de psicopatologia, i que aquestes senzilles explicacions els ajuden a entendre tot allò que pot ser una amenaça per a la seva pròpia autoestima.

Els assassins de Godella, influïts pels Illuminati

El fet que dos germans de tan sols 8 mesos i 3 anys d'edat hagin estat assassinats pels seus propis pares al municipi de Godella ha originat una gran commoció.

De fet, el signe alarmant que va fer que l'àvia dels petits denunciés que havien desaparegut va ser un missatge que va rebre de la seva filla, mare dels infants, que deia que se n'anava amb el Creador. Posteriorment, quan ja havien confessat l'assassinat i havien dut els investigadors a l'indret exacte on havien enterrat els menuts, durant els interrogatoris els progenitors van afirmar que seguien els Illuminati.

Els detalls que han anat transcendint d'aquest cas apunten a diversos problemes psiquiàtrics greus i a una actitud ben estranya dels perpetradors del crim: vivien en un lloc ple de runes, que protegien amb cranis d'esquelets d'animals, i prenien bolets al·lucinògens. Igualment, a la paret mig derruïda de la casa okupa on vivien, situada al camp, hi havia la peculiar inscripció «Vais a moror todis».

Zona donde se encontraron los cuerpos sin vida.
Els cossos sense vida dels infants es van trobar en aquest indret | EFE

 

Ara bé, el súmmum d'aquesta història va ser el fet que desapareguessin els dos nens i les declaracions d'un testimoni, que va afirmar que havia vist com un home sense roba corria al darrere d'una dona que tenia restes de sang. Primer van detenir el pare dels menuts, i després els agents policials van poder localitzar la dona dins d'un bidó, en posició fetal. La mare dels petits va afirmar que estava espantada perquè eren perseguits per una secta i el seu propi fill estava endimoniat. 

Algunes fonts properes als pares que van cometre el crim de Godella han explicat que tots dos patien problemes mentals seriosos i que tenien una forta obsessió amb una invasió alienígena i amb els dimonis. Diversos experts de l'àmbit de la psiquiatria afirmen que els Illuminati i altres ordes de tipus sectari normalment són únicament un context en què els malalts mentals projecten les obsessions que tenen.

Per això, els pares dels menors assassinats al municipi valencià encaixen amb el perfil d'individus desequilibrats a nivell mental, amb inseguretats i problemes de l'autoestima que s'aferren a les teories de la conspiració per mirar de trobar un marc de comprensió de tot allò que els inquieta.


Comentaris

envia el comentari