Una alumna de Puig-reig diagnosticada amb leucèmia assisteix a classe per videoconferència

Es tracta de la solució que l'escola Alfred Mata del municipi de la comarca del Berguedà ha trobat per evitar que la Judit perdi la relació amb el centre i la resta d'alumnes

Imatge d'arxiu d'una classe
Imatge d'arxiu d'una classe | CatalunyaDiari.cat

La leucèmia és una malaltia encara molt desconeguda, que afecta tant la persona diagnosticada com el seu entorn. Els alumnes i professors de l'escola Alfred Mata de Puig-reig ho saben de primera mà, ja que s'han vist obligats a conviure amb aquesta malaltia, i han intentat que afecti el mínim la vida acadèmica de la Judit, una nena de segon de primària diagnosticada fa un any.

«Quan et diuen que a una alumna de la teva classe li han diagnosticat leucèmica, no tens ni idea de què has de fer», assegura la tutora de la menor, Teresa Costa. Segons ha explicat la docent a 'Regió 7', el primer que es va preguntar va ser com explicar «als nens de 8 anys que la seva companya té una malaltia i que no podrà venir a classe». Però com que en aquesta vida s'ha de seguir cap endavant passi el que passi, el centre han aconseguit adaptar-se amb èxit a una realitat força desconeguda. 

Una solució molt enginyosa

«La situació la vam conèixer a l'estiu, i des del principi de curs ja vam parlar amb la família de la Judit per veure què podíem fer perquè no perdés classes i mantingués el contacte amb els companys, dins de les possibilitats», ha explicat la tutora de la petita al mitjà citat. La solució va ser llavors connectar la classe a una càmera, de forma «rudimentària», perquè la jove pogués seguir una mica la classe i parlar amb els amics. 

«Al principi fèiem connexions curtes, de tant en tant, perquè els nens li poguessin explicar què feien», ha recordat Costa, que ha reconegut que al principi no va ser fàcil, perquè els nens no tenien molt clar què podien explicar-li. La iniciativa, però, va anar agafant impuls, gràcies a la implicació de les famílies i de l'AMPA, i finalment van adquirir un ordinador portàtil i dues càmeres, per fer videoconferències. 

Una de les càmeres era fixa, mentre que l'altra era mòbil, perquè els mateixos alumnes se la poguessin emportar al pati. «A partir de llavors vam iniciar connexions més freqüents, perquè la Judit pogués compartir el dia a dia a l'escola, les assignatures, fer treballs en grup, i fins i tot algun dia sortir al pati o anar d'excursió amb els companys», ha continuat la tutora de la petita. 

Una experiència enriquidora per a tothom

L'experiència, segons els professors de l'escola, ha estat molt positiva per a la Judit i per als alumnes, que ara ja saben com reaccionar davant d'aquesta malaltia. «Estem segurs que els nens han après molt d'aquesta situació, perquè han pogut normalitzar una malaltia com la leucèmia». 

A banda de mantenir un contacte permanent amb la nena, els alumnes de l'escola Alfred Mata també han organitzat tallers de candeles i altres activitats, per recollir diners per a la investigació del càncer infantil, en col·laboració amb l'Hospital Sant Joan de Déu. De fet, tot s'ha acabat convertint en un projecte de poble, i és que tant l'Ajuntament de Puig-reig, com l'escola bressol o altres entitats s'hi van sumar, i van realitzar conjuntament diverses activitats, per conscienciar sobre la malaltia i recaptar fons. 


Comentaris

envia el comentari