L'AP-7 i l'AP-2 deixaran de ser de pagament a partir de 2021

José Luis Ábalos anuncia que el govern espanyol eliminarà els peatges de les autopistes quan se'ls acabi la concessió

Imatge d'arxiu d'un peatge a l'autopista AP-7
Imatge d'arxiu d'un peatge a l'autopista AP-7 | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol suprimirà els peatges de les autopistes quan la seva concessió de 50 anys acabi entre aquest exercici i l'any 2021. Així ho ha confirmat el nou ministre de Foment, José Luís Ábalos, a 'El País'. Aquesta afirmació afecta directament, entre altres, el tram de l'AP-7 entre Tarragona i La Jonquera i del tram Montmeló-El Papiol, que acaben el 31 d'agost del 2021; i del tram Alacant - Tarragona, amb finalització el 31 de desembre del 2019; a més de l'AP-2 Saragossa-Mediterrani el 31 d'agost del 2021.

Ábalos, en aquest sentit, assegura que vol ser «coherent» amb els compromisos presentats al Congrés i al Senat perquè les autopistes s'incorporessin a la xarxa pública un cop vençuda la concessió. El manteniment per quilòmetre, d'altra banda, s'eleva entre 50.000 i 68.000 euros per quilòmetre a l'any, tot i que es deixa la porta oberta a què l'estat espanyol «continuï cobrant». Per tant, s'ha d'esmentar que es crea només un precedent per l'AP-2 i l'AP-7, ja que haurà de ser el pròxim govern espanyol qui ratifiqui o tombi la decisió. 

L'agost de 2021, data clau

La concessió d'aquests trams d'autopista, que sumen un total de 479 quilòmetres, finalitza l'agost del 2021, però la decisió de suprimir-ne els peatges recaurà sobre la següent legislatura. 

S'avaluarà la decisió sobre el futur de les autopistes fallides

El ministre de Foment, d'altra banda, ha afirmat que s'auditaran els costos i terminis per la relicitació de les nou autopistes de peatge que han fet fallida i l'estat ha rescatat, i el concurs de les quals estava previst per a la segona meitat d'aquest 2018.

Respecte a aquestes autopistes, Ábalos ha afirmat que «hem de fer una revisió ajustada, perquè ens afrontem a una responsabilitat patrimonial de l'estat i tot sembla indicar que tindrem un horitzó de litigis considerables amb les antigues concessionàries.

És important saber de quines xifres estem parlant». El ministre de Foment assegura que no hi ha unanimitat en les xifres que han d'assumir respecte a les facilitades per l'anterior executiu del PP.


Comentaris

envia el comentari