L'Hospital Clínic i la Vall d'Hebron, entre els deu millors de l'Estat

L'Hospital Clínic, en segona posició, i la Vall d'Hebron, considerat el sisè millor centre, encapçalen el llistat català

Hospital de la Vall d'Hebron des de fora.
L'Hospital de la Vall d'Hebron, dels millors de l'estat | Cedida

 

Fa uns quants dies es va fer públic el rànquing dels millors hospitals de l'estat l'any 2017. Les dades formen part d'un estudi dut a terme pel Monitor de Reputació Sanitària mitjançant una enquesta que es duu a terme anualment entre els professionals de la salut i els usuaris que utilitzen els serveis sanitaris espanyols.

  

  

Entre els millors hospitals espanyols hi podem trobar alguns amb gran reconeixement mundial com l'Hospital Universitari de la Pau, o altres d'abast català com l'Hospital Clínic, que és el segon de la llista, o la Vall d'Hebron, que és el sisè. A continuació analitzarem breument l'estat de la sanitat pública a Espanya, detenint-nos en cadascun dels 10 primers hospitals de la llista.

  

  

Lectura recomanada: Què és la salut? Definició i àmbits científics

  

 

 

La sanitat a Espanya: el Sistema Nacional de Salut (SNS)

El Sistema Nacional de Salut (SNS) espanyol és considerat un dels millors sistemes sanitaris del món. Amb un elevat i creixent percentatge de finançament públic, el SNS ofereix serveis universals i gratuïts per a tots els ciutadans espanyols que ho necessitin.

  

  

Els serveis que ofereix la sanitat pública espanyola es consideren integrals, abastant àrees tan àmplies com la salut mental, la cirurgia, la cardiologia o qualsevol altra especialitat. Aquests serveis són duts a terme per professionals de la salut, intentant garantir així una atenció sanitària de qualitat.

  

  

Pel que fa a l'accés a la medicació o fàrmacs necessaris, el sistema sanitari espanyol finança gran part d'aquests tractaments intentant cobrir les necessitats dels pacients, encara que segueixen quedant-ne fora tractaments d'importància vital per a moltes persones. A més aquest tipus de problema augmenta a mesura que les retallades avancen. 

  

  

No obstant això, a causa de la mala gestió per part del Govern Central i Autonòmic dels pressupostos orientats a la sanitat pública, la gran majoria d'hospitals i centres de salut es troben sobresaturats de pacients donada la falta de contractació de professionals de la salut i el nefast sistema d'oposicions per accedir a aquests llocs de treball.

  

  

OMS (Organització Mundial de la Salut): història i funcions

  

 

 

Què fa que un hospital sigui ben considerat pels usuaris?

A través de l'enquesta, a la qual van participar 5.621 persones —entre les quals trobem metges, infermers, gerents d'hospitals, psicòlegs i pacients—, s'ha arribat a la conclusió que un dels punts forts de la sanitat espanyola és la gran oferta assistencial que aquesta ofereix.

  

  

Un altre dels factors que fan que un hospital sigui ben considerat pels usuaris és la rapidesa en l'atenció i, en aquest cas, la qualitat dels professionals i la bona organització hospitalària també és ben valorada.

  

  

La recerca en I+D queda en la cua en comparació de la resta d'Europa, i el mateix succeeix amb l'atenció mèdica per als pacients. Això es deu a la falta de professionals de la salut als centres de sanitat pública que, malgrat estar per sobre de la mitjana europea (3,9 metges per cada 100 mil habitants), no valora l'edat mitjana de la població espanyola, sent aquesta de 43,6 anys i traduint-se en un elevat nombre de persones amb necessitat d'assistència.

 

 

Els 10 millors hospitals públics de l'estat

Segons l'estudi del MRS (Monitor de Reputació Sanitària) el llistat que hi ha continuació enumera quins són els 10 millors hospitals de l'estat. Els 5 primers hospitals, de fet, es mantenen a la mateixa posició que l'any passat.
 

1. Hospital Universitari la Pau

El centre madrileny, que ha obtingut una puntuació de 10.000, és considerat un dels millors hospitals d'Europa i lidera els millors serveis assistencials a les àrees de l'aparell digestiu, cardiologia, dermatologia, endocrinologia, ginecologia, medicina interna, traumatologia i cirurgia maxilofacial, entre molts d'altres.
 

2. Hospital Clínic i Provincial de Barcelona

L'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona és un dels hospitals de referència de la ciutat comtal. Compta, a més, amb especialistes d'alta reputació i destaca en l'assistència dels serveis de nefrologia, pneumologia i hematologia.
 

3. Hospital General Universitari Gregorio Marañón

L'Hospital Gregorio Marañón és un altre dels hospitals amb millor valoració de Madrid. Gràcies a la llarga trajectòria d'aquest centre de salut, ha aconseguit destacar en àrees com el servei de psiquiatria o en radiodiagnòstic.
 

4. Hospital Universitari 12 d'Octubre

L'Hospital Universitari 12 d'Octubre es troba també a Madrid. Gràcies al desenvolupament i la recerca en la innovació de tècniques mèdiques i a l'avanç en nous tractaments, és un dels millor considerats a nivell nacional i internacional.
 

5. Hospital Universitari Vall d’Hebron

Situat a Barcelona, l'hospital Universitari Vall d’Hebron es considera un dels millors de l'estat en el tractament de malalties com el càncer. Així mateix, lidera el llistat de millors serveis clínics a l'àrea d'Oncologia Mèdica.
 

6. Hospital Universitari Politècnic La Fe

L'Hospital de la Fe és a València i, respecte al rànquing elaborat l'any passat, ha pujat 7 posicions. I és que aquest 2017 ha obtingut una puntuació de 7.035, situant-se en la sisena posició dels millors hospitals d'Espanya.
 

7. Hospital Universitari Ramón y Cajal

L'Hospital Universitari Ramón y Cajal, de Madrid i molt reconegut en tot el territori espanyol, ha baixat 6 posicions respecte als resultats obtinguts l'any passat. Destaca en l'àrea d'Oftalmologia i és superat només pel Centre d'Oftalmologia Barraquer a Barcelona, una clínica privada.
 

8. Complex Universitari Regional Virgen del Rocío 

Situada al barri de Bami, a la ciutat de Sevilla, ha conservat la vuitena plaça dins del rànquing dels millors hospitals públics de l'estat, amb una puntuació de 6.120. És considerat l'hospital de referència d'Andalusia, i en concret de les ciutats de Sevilla i Huelva.
 

9. Hospital Clínic San Carlos 

L'Hospital Clínic Sant Carlos també es troba a la província de Madrid. És un dels quatre hospitals madrilenys als quals s'ha atorgat el Segell d'Excel·lència Europea EFQM, que garanteix la bona assistència mèdica i l'excel·lent gestió sanitària.
 

10. Hospital Universitari Puerta de Hierro, a Majadahonda

Finalment dins d'aquest rànquing dels 10 millors hospitals hi ha espai també per a l'Hospital Universitari Puerta de Hierro, a Majadahonda (Madrid). Durant el 2017 ha experimentat un canvi positiu en la seva atenció al pacient, la qual cosa s'ha traduït en una sorprenent pujada de 13 posicions respecte a la puntuació obtinguda en 2016.Comentaris

envia el comentari