Augmenta la bretxa salarial entre homes i dones a Catalunya

es dones cobren anualment gairebé 7.000 euros menys que els homes, segons un informe de CCOO

La responsable de gènere de les empreses de CCOO, Lídia Sandalinas, i la secretària de la Dona i de Cohesió Social de CCOO, Alba Garcia | ACN

 

 La Secretaria de la Dona i de Cohesió Social de Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya ha presentat aquest dimarts l'informe «Les condicions de vida i treball de les dones», segons el qual la bretxa salarial entre homes i dones arriba al 26% —les dones cobren anul·lament quasi 7.000 euros menys que els homes—, incrementant un punt des de l'any passat i convertint-se en la més alta des del 2008. La secretària de la Dona i de Cohesió Social de CCOO de Catalunya, Alba Garcia, ha explicat que la bretxa salarial es troba en «totes les franges d'edat» i que en els casos de ser més baixa és perquè «s'ha precaritzat l'ocupació» i han baixat les condicions pels homes. Garcia ha afegit que la bretxa és més petita quan els nivells de formació són superiors, mentre que en el sector dels serveis, ocupat majoritàriament per dones, és la més elevada.

La bretxa salarial encara és més elevada quan s'analitzen les pensions: la diferència entre homes i dones és un 38,8%. La pensió mitjana de les dones és de 805 euros, mentre que la dels homes és de 1.315 euros. A Catalunya, les dones representen el 52% de la població major de 16 anys, però són el 58% de la població inactiva, ja que segons mostra l'informe de CCOO, una de cada quatre dones té la necessitat de tenir cura dels infants, persones dependents, malaltes, discapacitades o grans.

El 70% de l'ocupació a temps parcial és per a les dones, mentre que un 43% treballa en jornada completa. Per tant, la contractació de dones a temps parcial és superior que la d'homes i és més elevada en el sector privat que en el públic. L'informe presentat per CCOO ressalta que el contracte a temps parcial té efectes sobre les condicions de vida i també impacta negativament sobre les pensions i altres prestacions contributives generades, fet que contribueix a mantenir i a incrementar la bretxa de gènere tant en l'àmbit de salaris com de pensions.

L'ocupació ha crescut «lleugerament» respecte a l'any passat, segons ha informat Garcia. Però tot i així, l'ocupació segueix sent molt més masculina que femenina. La taxa d'atur dels homes ha disminuït un punt en comparació amb el 2015, mentre que la de les dones s'ha mantingut. La taxa d'atur de les dones és dos punts superior a la dels homes —una de cada sis dones actives està sense feina— en totes les edats excepte dins la franja dels 20 als 30 anys.

La majoria de la població busca feina per primera vegada majoritàriament dins la franja de 20 a 30 anys. Però destaca que, dels 31 als 44 anys, dos de cada tres persones que busquen feina per primera vegada són dones i que dels 45 als 66 anys són exclusivament dones les que intenten introduir-se al món del treball per primer cop. Segons reflecteix l'informe, la situació de crisi econòmica i la manca d'ingressos familiars és el que ha provocat la necessitat de buscar una feina remunerada a les dones que fins ara no havien format part de la població activa.

La secretària de CCOO ha expressat diverses propostes per intentar posar fi a les diferències existents entre els gèneres, destacant que les polítiques públiques han de ser «més exigents» i han de promoure una implicació «més contundent de la societat». Els governs han de desenvolupar polítiques actives d'ocupació amb perspectiva de gènere, per tal d'acabar amb la «divisió sexual, la bretxa i la discriminació en l'accés a la feina, en la promoció o en les condicions laborals», ha afegit Garcia.


Comentaris

envia el comentari