Augmenta un 248% el consum de fentanil, l'opioide que va matar a Prince

Espanya és el cinquè país en el rànquing mundial per darrere de Canadà, Bèlgica, Àustria i Alemanya

Pegats de fentanil per a administració mèdica | 20 minutos

Desenes de persones moren cada dia per motius associats a substàncies opioides, el tipus de calmant més fort que es pot receptar i que està alarmant als Estats Units, i no sembla poca cosa: la 'crisi dels panikillers', com ja es coneix a diversos països, ha alertat també a Canadà, que intenta frenar l'elevada mortalitat provocada pel fentanil, que s'ha fet un lloc al mercat negre procedent de Xina.

El fàrmac és emprat per calmar els dolors, i és 50 vegades més fort que l'heroïna. De fet, el cantant Prince va morir per una sobredosi d'aquest opioide el passat mes d'abril. Però, és això un problema a Espanya? Doncs el Ministeri de Sanitat no té dades des de l'any 2006, però l'Agència Espanyola del Medicament proporciona dades anualment a l'OMS, i segons revela 20minutos, el consum per prescripció mèdica de fentanil s'ha triplicat entre 2004 i 2014.

En total, l'increment en el seu consum s'ha disparat fins a un 248%, col·locant a Espanya al cinquè lloc entre els països amb major volum de consum per càpita d'aquest analgèsic. Per sobre de nosaltres es troben els països en una pitjor situació de consum, com són Alemanya, Canadà, Àustria i Bèlgica. Cecilio Àlber, catedràtic en farmacologia de la Universitat d'Alcalà i expert en opioides, defensa que «emprats adequadament, amb el seu corresponent control de recepta específica, com ho fan la majoria dels professionals espanyols, són d'una ajuda inestimable per als pacients amb dolor».

Tot i així, no tots els especialistes veuen bé la brutal expansió d'aquests opioides. Dos estudis recents encarregats pels sistemes sanitaris català i navarrès alerten que no funcionen com haurien de fer-ho en tots els pacients i tenen gravíssims efectes secundaris. Tots dos treballs es mostren molt crítics amb la selecció del medicament, la dosi i, sobretot, amb la durada dels tractaments.


Comentaris

envia el comentari