Les autopistes catalanes tenen alguns dels peatges més cars de tot l'Estat

La Generalitat impulsarà l'ús il·limitat de la xarxa viària, amb el previ pagament d'una quota anual, encara per determinar

Els conductors catalans paguen alguns dels peatges més cars de tot l'Estat | Cedida

El preu que es paga per utilitzar les autopistes de peatge varia de forma molt significativa en funció del territori i la data en què es fa el viatge. Així ho revela un informe elaborat per Automovilistas Europeos Asociados (AEA), on es poden apreciar diferències colossals entre les tarifes. Una vegada més, les autopistes catalanes destaquen per tenir alguns dels preus més cars de tot l'Estat. Per exemple, els conductors que realitzin el trajecte de Sant Cugat a Manresa per la C-16, en funció del dia, es poden arribar a deixar fins a 10,25 euros per un trajecte de poc més de 41 quilòmetres. A la mateixa carretera, al túnel del Cadí, s'han de pagar 11,64 euros, i passar pel túnel de Vallvidrera té un cost, depenent de l'horari, de fins a 4,18 euros. L'AP-7, en el seu recorregut entre Barcelona i la Jonquera, poc més de 150 quilòmetres, costa un total de 14,50 euros.

La mateixa AP-7, però, en el recorregut de 100 quilòmetres entre Barcelona i Tarragona, li costa al conductor 10,50 euros, i anar de Tarragona a València, 225 quilòmetres també per l'AP-7, obligarà al conductor a deixar-se uns 25,65 euros. També destaca la C-32, entre Mongat i Palafolls, uns 49 quilòmetres que costen gairebé 5 euros, un preu que pot variar en funció de si es paga en efectiu o metàl·lic. L'AEA adverteix als seus socis que, des del punt de vista jurídic, no pagar el peatge constitueix una infracció administrativa, i que, a Catalunya, els tribunals han confirmat les sancions de 100 euros imposades als conductors que no han volgut pagar. 

La Generalitat, però, pretén acabar amb aquestes diferències en les tarifes amb un sistema que permet l'ús il·limitat de tota la xarxa viària amb el previ pagament d'una quantitat determinada. La taxa l'haurien de pagar tots els vehicles que estiguin matriculats, circulin o no per vies amb peatges. L'import que s'hauria d'abonar encara no està definit, però el conseller de Territori, Josep Rull, indica que consistiria en una tarifa plana d'«entre 40 i 110 euros anuals».


Comentaris

envia el comentari