ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya marca el pitjor cap de setmana de la pandèmia: 93.822 nous contagis

Avanços optimistes en la lluita contra el càncer de mama

Un estudi fet a Catalunya revela un resultats positius a un tractament sense quimioteràpia per a uns determinats tipus de càncer

Cada cop, la lluita contra el càncer és més efectiva | Cedida.

Bones notícies en l'avanç de la lluita contra el càncer. Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia revelen en un estudi que un dels subtipus de càncer de mama HER2+, l’HER2-E o l'HER2-enriquit, presenta una capacitat de resposta en el tractament sense quimioteràpia quatre vegades superiors a la resta de subtipus d'aquest tumor. Si s'ataca la proteïna HER2-enriquit amb dos fàrmacs biològics la probabilitat que desaparegui el tumor és d'un 40-45%, segons assegura el doctor Aleix Prat, un dels coordinadors de l'estudi i investigador principal del Grup de Genòmica Translacional del VHIO i també cap de servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. L’estudi es basa en un assaig clínic, anomenat PAMELA, que ha analitzat dades de 150 pacients.

El doctor Prat puntualitza que aquest assaig no canvia la pràctica clínica d’avui per demà però obre la porta «a fer estudis més definitius» que acabin demostrant que hi ha un grup de pacients amb càncer de mama HER2+ que es poden curar sense quimioteràpia i només amb tractament biològic. La teràpia anti-HER2 sense utilitzar la quimioteràpia és suficient per aconseguir una resposta patològica completa o RPC (absència de tumor residual i absència de metàstasi) en els pacients amb càncer de mama HER2+. No obstant, aquest càncer no és biològicament homogeni i no tots els subtipus de tumors HER2+ responen de la mateixa manera a aquesta teràpia. Dins dels subtipus genòmics de càncers HER2+ estudiats mitjançant el test PAM50, el subtipus HER2-E o HER2-enriquit és el que presenta una major sensibilitat en el tractament sense quimioteràpia.

Segons els investigadors, les conclusions de l'estudi apunten que el subtipus HER2-E és un fort predictor de la sensibilitat al doble bloqueig d'HER2 en el càncer de mama HER2+ sense quimioteràpia. Els investigadors apunten que dur a terme un test mitjançant PAM50 abans del tractament i a la segona setmana d'iniciar-lo, proporciona informació predictiva més enllà dels receptors hormonals.


Comentaris

envia el comentari