Barcelona convoca un concurs internacional per transformar la Rambla i recuperar-la per als veïns

Cerca un equip multidisciplinari amb la previsió que les obres comencin el 2019

L'Ajuntament de Barcelona vol recuperar la Rambla per als veïns. | Europa Press

L'Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs internacional per definir la transformació de la Rambla i recuperar-la per als veïns, amb la previsió de tenir seleccionat l'equip guanyador aquest estiu i que el projecte executiu estigui definit la tardor del 2018, per la qual cosa les obres podrien començar a principi del 2019. La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que l'objectiu del concurs és definir el projecte i l'estratègia per recuperar el caràcter i l'essència de la Rambla perquè els barcelonins «tornin a ramblejar». Uns 100 milions de persones transiten anualment pel 1,5 quilòmetres de la Rambla, i el 80% dels 30 milions de turistes de Barcelona passegen per aquesta via, però només hi resideixen unes 1.000 persones, ha detallat Sanz, que ha avisat que «el problema no és que hi hagi turistes; el problema és que 'només' hi hagi turistes».

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha detallat que el pressupost marcat en el concurs és de 661.000 euros sense IVA sense direcció d'obra i de 892.000 sense IVA si la inclou, i ha insistit: «No estem cercant una gran transformació arquitectònica de la Rambla, sinó recuperar-ne l'essència». No ha concretat si preveuen canviar el paviment i més actuacions, perquè les definirà l'equip guanyador. Al costat del regidor d'Arquitectura, Daniel Mòdol, i al director de Model Urbà, Ton Saladó, Pin ha recordat que el pressupost de les obres dependrà del projecte executiu de l'equip guanyador del concurs, que haurà de definir com «redirigir els fluxos» de visitants i s'obrirà al teixit de la ciutat, per la qual cosa l'Ajuntament el presentarà a col·legis professionals per animar el talent local a participar.

L'Ajuntament cerca un equip «multidisciplinari» format per experts d'àmbits com l'arquitectura, l'enginyeria, la sociologia, l'economia i l'ecologia, que primer haurà de redactar una estratègia en la qual basar després quatre documents: un pla de gestió d'espais de gran afluència; un altre de dinamització comunitària; un de gestió cultural i d'equipaments; i un avantprojecte d'urbanització, per tenir després el projecte.

Quan li han preguntat si preveuen avançar cap a la peatonalització, Pin ha recordat que el pla especial de la Rambla —aprovat al maig— ja advoca per la pacificació però en descarta la peatonalització total: «No anirem cap a una Rambla sense cotxes. Sí cap a una més pacificada, però fa un servei al barri del Raval que s'ha de tenir present», per la importància de la circulació, especialment en sentit mar. Mòdol ha assenyalat que no només pretenen aconseguir un espai públic de més qualitat, sinó aconseguir una reconnexió entre la ciutat i la Rambla perquè torni a ser un element identitari, segons ell: «Hem de recuperar el vincle entre la ciutadania i aquest espai públic de la ciutat».

Sobre el futur de les antigues ocelleries i els quioscs, Pin ha recordat que el pla especial ja va establir que les ocelleries quedaven fora de l'ordenació perquè consideren que no responen a l'interès general, i ha explicat que l'Ajuntament s'ha reunit amb el col·lectiu i negocien diverses qüestions, inclosa la possibilitat que puguin resituar-se en altres zones de la ciutat amb criteris que responguin a l'interès general. Sobre els quioscs, ha assenyalat que la mateixa regulació de la Rambla va fixar que haurien de reduir-ne la grandària i situar-se entre els arbres, cosa que serà obligatori a partir del 2030, quan acabarà la concessió actual, ha detallat la regidora del districte.


Comentaris

envia el comentari