Barcelona crearà una empresa publicoprivada per construir 3.000 pisos de lloguer d'entre els 200 i 800 euros

Està previst que la construcció comenci abans d'acabar el mandat

Barcelona construirà 3.000 pisos amb un preu de lloguer baix
Barcelona construirà 3.000 pisos amb un lloguer entre els 200 i 800 euros | CatalunyaDiari.cat

L'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana (AMB) estan treballant per crear una empresa publicoprivada amb l'objectiu d'oferir lloguer per una mitjana de 500 euros al mes. Tal com informa La Vanguardia, aquests habitatges anirien destinats a aquell segment de la població que no pot pagar els preus de lloguer que es van incrementant. Es tracta d'aquelles famílies que, malgrat que treballin i tinguin una renda acceptable, no poden accedir a l'habitatge a causa del seu preu i tampoc tenen dret a ajudes socials. Aquesta nova empresa serà una societat anònima amb el 50% del capital públic —de l'Ajuntament i AMB— i l'altre 50% d'una empresa privada, i podria entrar en funcionament a partir de mitjans del 2018. D'aquesta manera, es reintroduirà en el mercat l'oferta d'habitatges amb una renda d'entre els 200 i 800 euros, pisos que ara mateix són gairebé inexistents. Aquesta iniciativa ja existeix en altres ciutats europees, i es calcula que hi ha 27 milions de persones que viuen en pisos d'aquest tipus.

Segons la previsió, l'Ajuntament i AMB constituiran l'empresa pública Habitatge Metròpolis Barcelona abans que acabi aquest any, la qual formarà part d'aquesta societat anònima. Per escollir l'operador privat que significarà l'altre 50% de capital, es realitzarà a través d'un concurs públic, i es crearia una Unió Temporal d'Empreses (UTE). Els solars per construir els habitatges, que acostumen a suposar entre el 30% i el 50% del cost d'una promoció, els aportaran els ajuntaments. L'objectiu de l'Ajuntament és iniciar els tràmits per començar la construcció de 3.000 pisos —1.500 a la ciutat de Barcelona i 1.500 a l'àrea metropolitana— abans del maig del 2019, que és quan acaba el mandant. Ara bé, la quantitat de pisos podria augmentar legalment fins als 4.500. En el cas de Barcelona, les promocions es concentraran a les zones on l'Ajuntament disposa de sòl públic, és a dir, a la Sagrera, el 22@ i la Marina del Prat Vermell. En el cas de l'àrea metropolitana, es contemplen dos solars a Montgat i dos a Gavà, tot i que la resta dels 35 municipis de l'àrea estan duent a terme projectes d'habitatge públic que es podrien incorporar en aquesta societat. 

El secretari d'habitatge, Javier Burón, ha explicat que l'operador privat haurà d'acceptar un benefici d'un màxim del 4%, i es prioritzaran ofertes disposades a assumir una rendibilitat inferior. Tot i això, ja que les administracions es faran càrrec dels impagaments, el secretari opina que les empreses s'animaran a presentar-s'hi. D'altra banda, a l'hora d'adjudicar els lloguers, la capital catalana utilitzarà l'actual registre de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial, on actualment hi ha inscrites unes 30.000 persones. Sobre la durada dels contractes de lloguer, aquesta qüestió encara està per definir, tot i que en principi no seria superior als tres anys amb la possibilitat d'allargar-ho fins als cinc.

 


Comentaris

envia el comentari