Barcelona impulsa l'energia solar per doblar la generació renovable municipal en els pròxims dos anys

Preveu invertir 15 milions i també cedir espai públic a privats per 20 anys
Barcelona impulsa l'energia solar per doblar la generació renovable municipal en dos anys.   | CatalunyaDiari.cat

 

L'Ajuntament de Barcelona treballa per impulsar l'energia solar amb l'objectiu de doblar la generació elèctrica municipal procedent d'energies renovables en dos anys, amb instal·lacions especialment a teulades i cobertes, segons va anunciar aquest dilluns la tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz. En roda de premsa al costat del regidor d'Energia, Eloi Badia, Sanz va explicar que a Barcelona estan en funcionament instal·lacions amb 12,4 MWp, amb 1,8 públics que preveuen doblar fins als 3,9, mentre que advoquen per incrementar en un 10% la potència privada, amb l'objectiu que la ciutat es pugui situar per sobre dels 15 MWp en aquest mandat. 

La mesura, que portaran a la comissió municipal d'Ecologia de la setmana vinent, contempla invertir 15 milions tant per a actuacions privades com per a instal·lacions que parteixin de la col·laboració públic-privada, va explicar Badia. El Govern d'Ada Colau planteja destinar 12,3 milions a instal·lacions en espais públics, concretament en deu escoles, deu biblioteques, divuit equipaments i deu instal·lacions d'espai públic com ara parcs, que contemplen posar en marxa en acabar el 2017 o a principis del 2018. Un total d'1,3 milions seran per a projectes que realitzin privats en espai públic, que posaran a disposició del teixit empresarial mitjançant concurs amb concessions de 20 anys i a través de la Llei de Mecenatge perquè és d'interès general —desgravant el 35% de la inversió—, cosa que de moment plantegen en cinc grans espais, com ara centres esportius municipals.

 

També es col·locaran instal·lacions mitjançant inversió pública a espais privats, amb una inversió de 300.000 euros, en llocs com cobertes i parets mitgeres d'edificis, i podria ampliar-se a terrats privats, va destacar el regidor. Per fomentar la inversió privada en espais privats, l'Ajuntament de Barcelona agilitarà tràmits i oferirà bonificacions i subvencions —a impostos com el de Béns Immobles (IBI), el de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i el d'Activitats Econòmiques (IAE)—, al qual destinarà uns 3,3 milions d'euros. Badia va explicar que aposten inicialment pel fet que l'ús de l'energia que es generi sigui d'autoconsum immediat, encara que també existeix l'opció de vendre-la, opció que serà més recomanable quan entri en funcionament la comercialitzadora elèctrica municipal que impulsa el Govern de Colau, va dir.  

Té per objectiu fomentar l'autonomia i avançar cap a la transició energètica —la qual cosa complementen amb la creació de la comercialitzadora— i reduir l'impacte mediambiental, ja que preveuen que reduir un 17% els gasos d'efecte hivernacle el 2020 respecte als nivells del 2008. A més, pretenen enfortir el teixit econòmic local d'aquest sector i visibilitzar que l'autoproducció és viable, generar confiança i normalitzar el seu ús: «És important que les actuacions ens permetin combatre el discurs de la por instal·lada per reformes energètiques del PP. Volem ser un exemple, i apostar perquè les energies renovables no siguin un viacrucis per a ningú», va asseverar Sanz. Advoquen per generar una nova cultura energètica davant un model actual «injust, que genera desigualtats» i que depèn dels combustibles fòssils i d'un oligopoli que controla els recursos energètics, segons Sanz, que va defensar les renovables per combatre el canvi climàtic i la pobresa energètica.