IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

Barcelona instal·la wifi a tots els autobusos de TMB durant el març

La instal·lació s'habilitarà als 1.003 vehicles públics de la flota municipal

Un dels autobusos de TMB | ACN

L'Ajuntament de Barcelona completarà la instal·lació de wifi a tots els autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) durant el mes de març, i habilitarà als 1.003 vehicles públics de la flota la connexió, que ja està operativa a 380 autobusos. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat en declaracions als mitjans aquest dijous que aquesta instal·lació —a través de TMB i l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI)— permetrà gairebé doblar la xarxa de punts Wi-Fi de la ciutat, que actualment compta amb 1.038 actius. La regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha destacat que aquesta connexió permetrà, a més, ampliar les capacitats tecnològiques dels autobusos, ja que enviarà informació d'alteracions previstes a les pantalles interiors, actualitzarà les previsions de freqüències de pas i contribuirà a detectar possibles incidències. Amb la comissionada de Tecnologia, Francesca Bria, Pisarello ha defensat que aquesta instal·lació representa «un gran pas en la garantia de l'accés a Internet com un servei públic per a tota la ciutadania» que permet combatre l'esquerda digital.

L'Ajuntament de Barcelona instal·larà servei de wifi als 1.003 autobusos públics. | Cedida

 

La presidenta de TMB ha recordat que la majoria dels usuaris del transport públic són dones —als autobusos, ho són el 67%—, per la qual cosa instal·lar aquestes connexions als vehicles permet també «oferir un servei també en clau d'igualtat». El pla Barcelona Ciutat Digital, impulsat pel govern municipal, pretén garantir l'accés a serveis i solucions que ofereix Internet i que sigui efectiu i equilibrat a tota la ciutat, en què existeix una esquerda digital entre barris i en funció del nivell de renda, que s'agreuja quan es combinen factors com l'ocupació i el nivell d'educació. Segons un informe de Barcelona Mobile World Capital, un 84% dels barcelonins disposa d'Internet de banda ampla a casa seva, però entre barris existeixen diferències de fins a 34 punts percentuals pel que fa a la connexió d'Internet a l'habitatge: a les Corts en tenen el 96%, i a Torre Baró, el 62%.

La iniciativa se suma a la instal·lació de wifi a setze estacions de metro, que es desplegarà en diverses fases: al febrer a Universitat, Espanya, Arc de Triomf, Sagrera (L1) i Diagonal (L5); a l'abril a Paral·lel (L3), Catalunya (L1), Sants Estació i Sagrada Família (L5); al juliol a Liceu, Catalunya, Passeig de Gràcia, Diagonal, Lesseps (L3) i Sagrada Família (L2), i al desembre a l'L3 de Sants Estació. El projecte BarcelonaWi-Fi —que va començar el 2007— disposa de 427 punts d'accessos ciutadans a diversos equipaments municipals i de 611 en carrers de la ciutat —sumant el total de 1.038 punts—, amb un servei que compta amb una mitjana de 138.788 usuaris mensuals i 627.095 accessos.

Pisarello ha recordat que l'Ajuntament no pot oferir lliurement el servei de manera il·limitada perquè, segons la Circular 1/2010 de la Comissió Nacional del Mercat de les Telecomunicacions, es pot considerar que atempta contra el principi d'inversió privada en un mercat de lliure competència, per la qual cosa la velocitat està limitada a 256 Kbps. S'està mirant de «trobar el suport d'altres forces al consistori i més ajuntaments per fer un front comú» per exigir modificar la normativa per poder augmentar aquesta velocitat i abordar el repte de posicionar Barcelona com una capital tecnològica a l'alçada del segle XXI, ha dit. L'inici d'aquesta ampliació de la xarxa Wi-Fi coincidirà amb la celebració del Mobile World Congress (MWC) —del 27 de febrer al 2 de març al recinte Gran Via de Fira de Barcelona—, esdeveniment que va registrar vagues de metro durant la darrera edició i que Vidal ha assegurat que dialoguen, també amb els taxistes, i ha recordat que preveuen ampliar la xarxa de carrils bus i taxi i augmentar el control per evitar que hi circulin vehicles particulars.


Comentaris

envia el comentari