Barcelona tindrà el primer centre d'Europa especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

Ha estat impulsat pel centre comunitari BCN Checkpoint, que diagnostica el 40% dels casos detectats a Catalunya
Barcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH. | CatalunyaDiari.cat

 

Barcelona tindrà el primer centre europeu especialitzat en la pastilla de profilaxi prèvia a l'exposició (PrEP) per prevenir el VIH, que ha estat impulsat pel centre comunitari BCN Checkpoint, que diagnostica el 40% dels casos detectats a Catalunya. El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha explicat que el projecte, batejat com Barcelona PrepPoint, es troba al costat del centre comunitari i està previst que pugui obrir les seves portes el setembre vinent, després de les obres que arrencaran a l'abril. 

«Serà el primer centre europeu amb aquestes característiques», ha sostingut Pujol, que ha explicat que aquest equipament farà un control i seguiment a les persones que ja fan servir la PrEP, que està aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA) però encara no ha estat regularitzada a Espanya. El centre també acollirà estudis sobre aquesta pastilla, com l'assaig clínic internacional 'Discover', que a Espanya impulsaran el BCN Checkpoint, l'Hospital de Bellvitge i el Centre Sanitari Sandoval de Madrid, a més d'altres investigacions en fase de ser aprovades per la conselleria de Salut de la Generalitat.

 

Serà un centre que «es dedicarà a la distribució i el control de la PrEP» una vegada estigui aprovada pel Ministeri de Sanitat, ha exposat Pujol. Ha afegit que es tracta d'una iniciativa privada, però espera que el Departament i l'Ajuntament de Barcelona s'impliquin per acabar amb l'epidèmia del VIH a Barcelona. «Estem retardant tant l'engegada de la PrEP que resulta que tothom està d'acord excepte la classe política», ha criticat. Cada dia hi ha infeccions en persones més joves que es podrien protegir; en concret, BCN Chekpoint diagnostica entre tres i quatre nous casos nous cada setmana. 

La PrEP, que té una efectivitat de gairebé el 100%, és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l'administració d'antirretroviarals a persones de risc per reduir la possibilitat d'infecció; està dirigida a homes gais, bisexuals, homes que tenen sexe amb homes (HSH) i dones transsexuals. Es pot prendre de dues formes: o bé una pastilla diària quan es mantinguin relacions sexuals de forma continuada, o també es pot prendre de forma planificada, és a dir, abans i després de tenir relacions sexuals. La pastilla aprovada per l'EMA té el nom comercial de Truvada i combina dos fàrmacs, Emtriva i Viread, que són molt segurs i amb un baix perfil de toxicitat, i la majoria de persones no experimenten efectes secundaris o, si els presenten, són lleus.