Barnaclínic va utilitzar recursos públics per atendre pacients privats

Un informe de la Sindicatura de Comptes assegura que la clínica no té «emparament jurídic»

L'Hospital Clínic de Barcelona | cedida

L'Hospital Clínic de Barcelona té una branca privada per atendre pacients per aquesta via quan l'hospital tanca l'horari d'atenció als pacients públics, el Barnaclínic, però la Sindicatura de Comptes de la Generalitat ha revelat que la clínica privada va fer ús de les instal·lacions de l'hospital durant horari d'atenció públic. Segons l'informe, el 7,4% de les atencions que va fer Barnaclínic durant el 2012 —concretament 329 atencions— es van fer en horaris «totalment o parcialment públics», fet que significa que durant aquestes atencions privades, les instal·lacions públiques de l'hospital no estaven atenent pacients públics.

Segons va explicar la mateixa clínica, només atén els pacients en horari de tarda, quan l'horari d'atenció al públic de l'hospital ha acabat, tret d'alguns casos d'urgència. Segons l'informe publicat, 24 pacients privats de Barnaclínic van ocupar les sales d'operacions del centre durant l'horari d'atenció al públic. La Sindicatura dona la raó així a la patronal de clíniques privades (ACES), que van denunciar Barnaclínic per competència deslleial en aprofitar instal·lacions i horaris d'atenció públics per desenvolupar la seva tasca privada.

Des de l'hospital asseguren que es tracta d'uns fets que van succeir el 2012 i que actualment ja s'han corregit després d'una resolució del Parlament del 2015. De fet, l'informe publicat per la Sindicatura de Comptes no troba «emparament jurídic» per la branca privada de l'Hospital Clínic, i detecta diverses irregularitats que van tenir lloc entre els anys 2010 i 2012. Segons Toni Comín, conseller de Salut de la Generalitat, aviat «es canviarà la forma jurídica del Barnaclínic» perquè encaixi en la normativa legal vigent, ja que actualment no hi ha cap normativa que empari una clínica privada que utilitzi recursos, instal·lacions i professionals que treballen al sector públic.

L'informe de la Sindicatura també denuncia altres irregularitats, com ara que pacients que primer van ser atesos a l'Hospital Clínic —via pública—, després van rebre atenció del Barnaclínic per complicacions amb les seves operacions o pròtesis. També s'informa que s'han trobat casos en què les factures establertes i els preus finals d'algunes atencions de la clínica privada no concorden, i els preus d'algunes pròtesis no coincidien amb els imports pagats pels pacients. El centre també va incomplir altres normatives, com ara la que impedeix pagar gratificacions en funció d'objectius als seus treballadors, la contractació de personal en moments en què hi havia limitació pressupostària o sense seguir els procediments establerts en aquests casos.


Comentaris

envia el comentari