BComú demana ampliar el «salari ètic» que es va imposar en el 2015

Demanen modificar el «salari ètic» que es van imposar
Ada Colau i les bases de BComú demanen la modificació per apujar el límit salarial. | CatalunyaDiari.cat

Ada Colau, l'alcaldessa de Barcelona, conjuntament amb els deu regidors i les bases de BComú, demana modificar el «salari ètic». «Es va fixar de manera arbitrària, en ple debat amb la CUP, i pensant més en l'oposició que en el Govern, sense tenir en compte la diferència de responsabilitats i dedicació en un cas i l'altre», va concloure la militància reunida en les Cotxeres de Sants el passat 22 de juliol sobre el màxim de 2.200 euros nets al mes en catorze pagues. El partit es va autoimposar la mesura durant el febrer del 2015 per a cada càrrec. La xifra, tal com recull 'La Vanguardia', es va fixar amb l'objectiu de «posar fi als privilegis polítics i posar la política al servei de la ciutadania». No obstant això, segons sembla, estan descontents. De fet, la decisió de modificar el salari és pràcticament unànime, ja que asseguren que la reducció no és la mateixa que s'apliquen a Ahora Madrid o Zaragoza en Común. De fet, els barcelonins multipliquen l'SMI -ara establert en 707,60 euros- per 2,77 fins a 3,39, mentre que el partit madrileny ho fa per 5 i l'aranès per 3,5. D'altra banda, BComú critica la quantitat d'hores que realitza durant la setmana: el 52% assegura treballar entre 40 i 60 hores setmanals, mentre que un 46% diu que en treballa més de 60. 

«El límit actual és molt baix si es considera que no hi ha mecanismes de correcció ni complements de responsabilitat. S'ha d'apujar el salari, com a mínim un 1,5% per estricta aplicació de l'IPC, i preveure complements per a dietes», deien assegurant que el debat polític s'ha desviat fins al punt de discutir quin és el partit «amb el salari més precari». Cal recordar que el codi ètic va ser imposat com a condició sine qua non per formar la confluència BComú amb forces polítiques com ICV, EUiA o Podem. Per això mateix el partit va intentar que tots els grups apliquessin dita mesura, tot i que, com era d'esperar, l'oposició va rebutjar la proposta. Paral·lelament, cal assenyalar que l'excedent del sou de BComú, que resulta de la diferència entre els ingressos mensuals i el límit salarial dels 2.200 euros, es destina a La Filadora, un programa que finança projectes d'entitats i d'iniciativa ciutadana.

 


El comitè de seguiment del codi ètic, mitjançant un estudi que inclou enquestes a tots aquells que han aplicat la rebaixa salarial, assegura que més de dos tercis –el 70,8%- consideren que la limitació no és adequada. El mateix grup regulador destaca que «l'opinió en contra de la reducció salarial és unànime als càrrecs amb més responsabilitat». Des de BComú defensen l'augment d'aquest límit justificant que «aquestes mesures només tenen sentit si pertanyen a integrants de l'oposició, ja que el nivell de treball, responsabilitat, estrès i exposició pública és molt diferent». Segons l'informe emès, demanen la devolució de les despeses per dietes i desplaçaments, tot i que altres exigeixen una «redimensió del salari ètic». Comentaris

envia el comentari