La bona notícia per a Iñaki Urdangarin que no agradarà a molta gent: Podria ser lliure d'aquí ben poc

El gendre el rei encara no ha complert la meitat de la pena però podria acollir-se a l'article 100.2 del règim penitenciari

Imatge d'Iñaki Urdangarin en un permís penitenciari recent
El marit de la infanta Cristina compta els dies per la seva sortida de la presó | Catalunya Diari

El judici contra Iñaki Urdangarin ha estat un dels més mediàtics en els últims anys a Espanya, ja que el gendre del rei va acabar a presó, un fet inèdit. Encara que sembli que fa molts anys d'aquest fet inoblidable, no és així. De fet, Iñaki no ha complert ni la meitat de la condemna, però des de la seva cel·la de la presó de Brieva, a Àvila, acaba de rebre una bona notícia que farà enfadar a més d'una persona.

La junta de tractament de la presó de Brieva ha proposat que el marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, comenci a gaudir ja del tercer grau penitenciari. Ara, la decisió ha de ser ratificada per la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries.

No obstant això, fonts penitenciàries asseguren que la Secretaria no accedirà a la petició del tercer grau per una raó: Encara que no és un requisit indispensable per a la semillibertat, Urdangarin encara no ha complert la meitat de la pena imposada pel Tribunal Suprem. Però hi ha altres fórmules que podrien facilitar la sortida al gendre del rei.

Possible aplicació de l'article 100.2

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries estudia que se li apliqui l'article 100.2 del règim penitenciari, de tal manera que podrà continuar amb la seva tasca de voluntariat a la Llar de Don Orione, sortir a treballar si té possibilitat d'això i gaudir d'un parell de caps de setmana al mes de permís, a més dels que li corresponen pel segon grau.

El jutge de vigilància penitenciària ja li va concedir aquest règim de vida, encara que va ser revocat pel tribunal de l'Audiència de Palma que el va jutjar. En tot cas, la decisió de la Secretaria General corregiria l'adoptada per la junta de tractament de Brieva.

Aquesta va proposar a la Secretaria General que l'intern fos classificat ja en el tercer grau pel seu comportament exemplar, tant en la seva estada a la presó com en els permisos de sortida que ha gaudit. La nul·la possibilitat de reincidència o fugida, i el fet d'haver-se fet càrrec de la responsabilitat civil dels seus delictes des del principi, també l'ajuden.

A finals d'any, lliure

La junta de tractament de la presó va estar molt dividida a l'hora de fer la seva proposta, fins al punt que la votació va quedar 4 a 3 a favor del tercer grau. Ara tot queda en mans de la Secretaria General, que és probable que decideixi en els pròxims dies.

La principal raó perquè Interior denegui el pas al tercer grau d'Urdangarin és que el gendre del Rei encara no ha complert la meitat de la pena de cinc anys i deu mesos imposada pel Tribunal Suprem per les seves activitats en el cas Nóos. Iñaki Urdangarin va entrar a la presó el juny de 2018, i la semillibertat ara podria ser interpretada com un tracte de favor.

Fonts penitenciàries consideren que a final d'any, o a tot tardar a principis de l'any que ve, Iñaki haurà progressat de grau i gaudirà del règim obert. Llavors ja no hi haurà ni un sol argument per mantenir-lo en segon grau, ja que sí que haurà complert la meitat de la condemna. Fins aquest moment, Iñaki Urdangarin ha gaudit de tres permisos penitenciaris.


Comentaris

envia el comentari