El 'boom' dels grups musicals infantils que triomfen a YouTube i esgoten entrades als concerts

L'èxit dels grups per a infants ha obert un mercat molt lucratiu que es troba en expansió | Un vídeo de Dàmaris Gelabert, el més vist en català a Youtube
El Pot Petit, un dels grups infantils que està triomfant aquest 2019 | Cedida

 

Els infants sempre han estat el públic més exigent que hi ha. La seva sinceritat i manca de prejudicis i convencionalismes que els adults van adquirint al llarg de la vida fan que davant una cançó o espectacle mostrin el que senten i el que aquesta manifestació cultural els suggereix: si els interessa o els agrada seguiran pendents del que veuen i senten i ho faran notar. Si s'avorreixen o no els transmet sensacions positives, de seguida perdran l'interès i o ho ignoraran o protestaran.

 

Aquest factor afegeix més mèrit al triomf que fa ja uns anys tenen artistes i grups musicals que s'han especialitzat en la composició i producció de música pensada pel públic infantil. Un nínxol cultural i de mercat que fa temps que programadors i discogràfiques tenen en compte a l'hora d'organitzar esdeveniments populars i festius i al qual l'univers digital, i especialment la plataforma Youtube, han jugat un paper essencial a l'hora de donar-los a conèixer massivament entre el públic familiar.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

  

Algunes dades per començar. El videoclip de 'Bon Dia' de Dàmaris Gelabert, porta gairebé 13 milions de reproduccions a Youtube. 'Les Vocals', 12 milions i mig, i 'Els dies de la setmana', més de 61 milions, esdevint ara mateix el video en català amb més reproduccions a la plataforma de vídeo més seguida del món. 'El Lleó Vergonyós', d'El Pot Petit s'apropa als 7 milions de reproduccions a la plataforma de vídeo i 'Els Pirates', arribarà aviat als 5,5 milions de reproduccions. 'El Patio de mi casa' de Pica Pica en té gairebé 18 milions, Un dels vídeos més populars de 'Cantajuegos' en porta 57 milions i el popular 'Baby Shark' de Bounce Patrol passa els 878 milions de reproduccions a Youtube.

  

Uns orígens vinculats a la televisió

 

Los payasos de la tele | Cedida

 

 

El 'boom' actual de grups infantils que omplen els concerts i encara venen CD i DVD quan el format va clarament a la baixa, no és nou, doncs històricament i des de meitats del segle passat, el públic infantil ha seguit artistes i bandes que versionaven cançons populars o en creaven de noves, que ràpidament passaven a formar part de l'imaginari col·lectiu dels més petits de la casa. Els més joves segurament no sàpiguen qui són però personatges com Marisol, Torrebruno, Los Chiripitifláuticos o Los Payasos de la Tele van marcar diverses generacions, les dels nostres pares i avis que gaudien amb els espectacles televisius, primer en blanc i negre, després en color, d'aquests personatges i de les seves cançons.

 

Parchís, un autèntic fenomen de masses | Cedida

 

 

En una segona fase, situats ja a les dècades dels 70 i 80, grups com Parchís i Enrique Y Ana al van agafar el relleu encara amb una imatge naïf però més moderna. Xuxa, Leticia Sabater o Melody, són dos exemples dels 90 i els primers 2000, quan encara la televisió era la principal via dels artistes infantils a les cases fins que va entrar Internet en joc i va començar a canviar, també en el públic infantil, la manera en què els més petits de la casa començaven a accedir als continguts audiovisuals i artístics especialment pensats per ells.

 

De Xesco Boix al Club Super 3

 

  

El camí recorregut per la cançó infantil a Catalunya i en català, té una trajectòria similar, més vinculada, no obstant a les cançons tradicionals que han passat de generació en generació, algunes d'elles des de fa segles i amb diferents versions. 'Joan Petit', 'El gegant del pi', 'Sol solet' o 'Caragol treu banya' són cançons molt antigues que configuren no només un corpus artístic i musical que sedueix els nens i nenes, generació rere generació, sinó també una manifestació històrica de primer ordre de la tradició, la identitat i la cultura popular catalanes.

 

Cucorba, dècades recorrent Mallorca amb cançons populars infantils que han passat de generació en generació | Cedida

 

Pel que fa als autors i artistes que vindrien a ser els precedents de l'actual cançó infantil hi trobem noms com Xesco Boix i Àngel Daban a Girona, Cucorba (a Mallorca i encara en actiu, des que es va fundar l'any 1977), La Trinca, que també va fer alguna incursió en el gènere infantil, o  Toni Giménez, amb origens artístics comuns als de Boix i Daban, i que  s'ha dedicat durant molts anys al públic infantil i familiar, amb prop de 4.000 actuacions en directe i nombrosos discos de música tradicional infantil .

 

El relleu als artistes d'arrel més tradicional el va agafar durant els anys 90 el  Club Super 3, el qual encara juga avui dia un paper aglutinador de l'entreteniment infantil - i musical - en català,  i destaquen també bandes com les Macedònia, que des de 2001 ha anat renovant cada cinc anys les seves cinc integrants per mantenir la imatge jove i no allunyar-se del públic al qual s'adreça o En Jep i la Rita, un projecte del segell discogràfic Global amb les veus de David Repullès i Carla Blanch, donant a les cançons populars catalanes un nou aire més modern i rítmic. Altres propostes infantils però amb un aire molt més alternatiu i fins i tot experimental són els Xiula o The Pinkertones, qui després d'una trajectòria prou potent en el marc de la música electrònica es llencen el 2012 a la creació d'una sèrie de llibres-disc i espectacles pel públic familiar (Rolf & Flor).  

 

La Nets, el Petri i la Noti, primers personatges del Club Super 3 | Cedida

 

 

Un últim factor a tenir en compte en paral·lel a l'evolució de la música infantil és la baixada de l'edat mitjana del públic potencial. Mentre que als 80, 90 i fins i tot durant la passada dècada, els nens i nenes començaven a conèixer i a seguir els grups a partir dels 5 anys, els smartphones i les tablets i el seu ús quotidià a les llars catalanes ha fet que els més petits de la casa tinguin accés abans i de forma més visual i atractiva a la música i als videoclips i que la mitjana d'edat hagi baixat fins als dos o tres anys. 

 

 

Arribats a aquest punt i situats al 2019 repassem seguidament quins són els grups i bandes que en aquests moments - i algunes d'elles des de fa ja uns quants anys - generen milers de reproduccions diàries a Youtube gràcies als seus videoclips, tenen una agenda de concerts plena a mesos vista i s'han convertit en els nous 'ídols' infantils, que esgoten la venda d'entrades dels concerts en pocs dies i que s'ha convertit pràcticament en un membre més de la família a moltes llars catalanes. 

 

El comú denominador de tots plegats és el de la qualitat del tipus de producte que ofereixen: Cançons molt elaborades, lletres senzilles, educatives i que transmeten valors positius, uns videoclips 100% professionals i una producció de tot el conjunt impecable.

 

Els grups infantils del moment

1

Dàmaris Gelabert

Pedagoga i musicoterapeuta, ha escrit més de 200 cançons infantils i ha publicat 16 discos i 2 DVD amb el seu propi segell musical Totsona Records. Cançons educatives i amb contingut pedagògic que es canten tant a casa com a l'escola i que, en paraules de la mateixa Gelabert 'es fonamenten en la necessitat d'entendre la música com el primer llenguatge de l'infant'. A banda d'actuacions en directe, Gelabert imparteix també tallers educatius per a famílies i professors i és professora de musicoteràpia a l'ESMUC. A casa nostra, hi ha programats concerts de la Dàmaris Gelabert  al Morell, el dia 29 de juliol, a la Masia de Castelló (L'Hospitalet de l'Infant) el 10 d'agost i el 17 d'agost a la Bisbal del Penedès.

2

Reggae per Xics - The Penguins

Amb el projecte que dóna nom al seu primer disc 'Reggae per Xics' (2011), és també una de les bandes més sol·licitades i amb l'agenda més plena de concerts per aquest estiu. Amb una sonoritat pròpia amb el reggae com a base i amb tocs d'ska, calypso i rocksteady canten les cançons tradicionals infantils que tots coneixem a la vegada que introdueixen els nens i nenes en tornades i melodies de clàssics d'aquests gèneres musicals. Una manera divertida d'introduir els estils musicals i els instruments a l'oïda infantil. Com en la resta de casos, la venda de discos i samarretes és un degoteig constant als concerts i via online.

Els 'Penguins' passen per Picamoixons el 3 d'agost, pel Pla de Santa Maria el dia 17 d'agost i per Santa Coloma de Queralt el dia 20.

3

El Pot Petit

Seria la tercera carta del trio d'asos de la cançó infantil en català aquest 2019. Com a exemple de l'èxit que tenen només cal dir que les entrades per les dues actuacions previstes per Nadal al Teatre Fortuny de Reus es van esgotar en pocs dies i que han programat ja un tercer concert a causa del nombre de gent que es va quedar fora. El Pot Petit és un projecte encapçalat pel Pau i la Jana, noms artístics de l'Helena Bagué i el Siddartha Vargas que enguany celebra el seu desè aniversari i que inclou temes propis molt treballats a escala musical i de lletres. Han actuat aquest 19 de juliol a Valls, actuen el 16 d'agost a Amposta i els dies 21 i 22 de desembre al Teatre Fortuny de Reus. Queden poques entrades.

4

Mainasons

El trio format per la Nia, la Mel i el Ton utilitzen una fórmula similar a la dels Penguins: Cançons tradicionals a base de jazz, soul o funk i amb un relat com a fil conductor d'una història on es van trobant els protagonistes de les cançons i amb coreografies senzilles als videoclips. Tenen dos CD amb una vintena de cançons i un DVD de Nadales i pel que fa a les actuacions, no tenen en aquests moments dates confirmades tot i que se'ls pot veure en directe habitualment, sobretot per l'àrea de Barcelona. 

5

Pica Pica

Aquest trio format per la Belén Pelodeoro, el Nacho Bombín i l'Emi Bombón es mouen en un altre nivell, bàsicament, perquè canten en castellà. Els seus vídeos acumulen més de 2.500 milions de visualitzacions a YouTube. La fórmula és la mateixa: cançons tradicionals i també temes propis versionats amb alegria i amb videoclips coloristes i divertits que els han obert les portes d'Amèrica del Sud de bat a bat i el mercat hispà d'Estats Units. Pica Pica van començar el 2011, després de ser despatxats d'un altre grup similar, CantaJuegos i l'evolució ha estat clarament a l'alça. Venen de tant en tant a Tarragona. Tornaran el 27 de desembre a la ciutat però abans, al setembre els podreu veure a Valls, el diumenge dia 22.

6

Cantajuego

Serien també un dels pioners, ja que el projecte neix l'any 2004 amb un primer disc que revisa el cançoner popular infantil espanyol i iberoamericà. A partir d'aquí el projecte passa per diferents fases però sempre creixent fins al punt de tenir actualment més de 20 discos al mercat i més d'un milió d'espectadors en més de 1.250 actuacions ininterrompudes des de l'any 2007. Els volums en què es mouen a YouTube són espectaculars, milers de milions de visites i creixent cada dia. Pel que fa als concerts, van venir el mes passat a Tarragona. De moment, no hi ha més dates confirmades a la nostra regió.

7

Bounce Patrol

Acabem amb Bounce Patrol, grup de Melbourne i que han reforçat la seva popularitat gràcies a la versió que han fet del conegudíssim i viral 'Baby Shark', la cançó composta als anys 90 pels educadors Shawnee Lamb i Robin Davies que gràcies a la xarxa, s'ha col·locat a les primeres posicions de les llistes d'èxits de mig món durant el 2018. La versió dels Bounce Patrol acumula més de 880 milions de visualitzacions a YouTube. En tenen una altra versió ambientada a Halloween amb 564 milions més i segueixen pujant cançons i vídeos (amb anglès) que es planten en els tres milions de visualitzacions en dues setmanes. La seva força resideix en els vídeos - cadascun d'ells amb tres o quatre mesos de feina - i hi ha també un vessant educatiu darrere del projecte. De moment no tenen concerts programats.