IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Brussel·les amenaça Barcelona amb els tribunals si no es redueix la contaminació de l'aire

La CE adverteix l'Estat que els límits de diòxid de carboni a la capital catalana i a Madrid són «una greu amenaça per a la salut»

Imatge de la contaminació a Barcelona | Forocoches

Brussel·les ha donat dos mesos a Barcelona i Madrid perquè redueixin els nivells de diòxid de nitrogen a l'aire i ha amenaçat d'enviar l'Estat als tribunals si no es prenen mesures. La Comissió Europea ha fet aquest dimecres un últim avís a Espanya, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit perquè tenen ciutats on s'incompleixen els límits màxims d'emissions de gasos contaminants, que són «una greu amenaça per a la salut». Brussel·les vol que s'actuï amb «determinació per garantir la bona qualitat de l'aire i protegir la salut pública». Cada any moren a la Unió Europea 400.000 persones per culpa de malalties derivades de la mala qualitat de l'aire, i milions més pateixen problemes respiratoris o cardiovasculars per culpa de la contaminació.

La normativa europea sobre la qualitat de l’aire, del 2008, estableix els nivells màxims de contaminació atmosfèrica que poden tenir les ciutats. En cas que se superin, els estats membres estan obligats a impulsar mesures per reduir-los tan aviat com sigui possible. L’advertència d’aquest dimecres de la Comissió Europea es refereix als nivells de diòxid de nitrogen, que a l’Estat superen dues zones de Barcelona i Madrid. 

En concret, la CE assegura que les zones afectades són l'àrea de Barcelona i l'àrea Vallès-Baix Llobregat, durant el període 2010-2014. «Tot i la millora destacada per Espanya i els plans i mesures adoptats», assegura l'informe, els nivells de diòxid de nitrogen s'han «excedit continuadament» en aquestes zones durant el període assenyalat. «Tenint en compte la situació continuada d'incompliments amb els límits de diòxid de nitrogen, la CE opina que les mesures preses fins ara per Espanya han fracassat a l'hora de reduir al màxim els períodes d'incompliment», destaca Brussel·les.

A més, la CE també alerta dels nivells de contaminació a 28 zones d'Alemanya, incloses Berlín, Hamburg, Munic i Colònia; 19 de França, entre elles París, Lió i Marsella; 16 del Regne Unit, incloses Londres, Glasgow, Leeds i Birmingham; i 12 d'Itàlia, amb Roma, Milà i Torí entre les més afectades. Entre les mesures que la CE recomana per reduir les emissions de gasos contaminants hi ha, principalment, la reducció del trànsit i dels combustibles que fan servir els cotxes, l'impuls dels vehicles elèctrics o la reducció de les emissions dels vehicles dièsel.

En el seu comunicat, la CE diu que «tot i que correspon a les autoritats dels estats membres triar les mesures més adients per reduir les emissions» a nivell «local, regional i nacional cal fer molts més esforços per complir la normativa europea». Si els estats membres no responen positivament a la normativa europea en els pròxims dos mesos, la CE pot dur-los davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'any 2014, la Comissió Europea també va advertir Catalunya pels seus nivells de contaminació relacionats amb la pols fina, que pot provocar problemes cardiovasculars, càncer de pulmó i, fins i tot, la mort prematura.


Comentaris

envia el comentari