Captura del nuevo videoclip de Pau Dones 'Eso que tú me das'

La malaltia que ha enfrontat Pau Donés durant els últims quatre anys

Així és el càncer i el tractament que rebia el cantant de Jarabe de Palo

Pau Donés, cantant de Jarabe de Palo, ha mort aquest dimarts 9 de juny després d'una llarga malaltia. Va ser diagnosticat amb càncer de còlon en 2015 i després de dos anys de lluita, el 2017 va haver de deixar aparcada la música després d'una forta recaiguda d'aquesta.

El càncer de còlon és habitual a Espanya, amb gairebé 45.000 persones diagnosticades en 2019, segons les dades publicades per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). El 80% dels casos de càncer de còlon són esporàdics i el 20% hereditaris. Més freqüents en homes, es poden donar en els dos sexes i la detecció primerenca és la clau per aconseguir superar-los, ja que té una possibilitat de curació del 90%.

Un càncer silenciós i difícil de diagnosticar

«En l'aparició del càncer de còlon hi ha dues causes que fins i tot es poden sumar: la genètica (és hereditari) i l'alimentació (menjar greixos, fumats o l'alcohol, entre d'altres), a més de l'obesitat i l'edat: és més freqüent entre els 50 i 70 anys», explica el Dr. Carlos Ballesta, director de Centre Laparoscòpic Dr. Ballesta/Centre Mèdic Teknon en una entrevista per a 'Mujer hoy'.

«En tractar-se d'un càncer silenciós en les primeres fases inicials, pot ser difícil de diagnosticar, per això cal fer-se revisions a partir de certa edat. Si hi ha antecedents familiars, és recomanable realitzar-test de sang oculta en femta i colonoscòpia. Si no hi ha antecedents, a partir dels 50 anys és recomanable fer-ho; encara que ja algunes societats científiques recomanen que s'avanci als 45 anys l'edat per al seu diagnòstic precoç», afirma.

Pau Donés en una foto publicada al seu Instagram
Pau Donés abans de la seva recaiguda de càncer de còlon | Instagram

Sobre els símptomes, Ballesta afirma que «depenent de l'estat o moment en què es troba i la seva localització, còlon dret o esquerre, els símptomes varien; des de no tenir cap símptoma a patir anèmia crònica, dèficit de ferro, aparició de sang o mucositat en femta, diarrea alternant amb restrenyiment, pèrdua de pes, cansament o dolor», comenta el doctor.

Els tractaments contra el càncer de còlon

Pel que fa al tractament, el doctor comenta que «depèn de la localització, estadi i mida del càncer. Es realitza extirpació per colonoscòpia o mitjançant cirurgia laparoscòpica alternant. El procediment més segur i radical per curar aquest tumor, i poder netejar el tumor i ganglis per on s'estén, és la cirurgia laparoscòpica i mundialment acceptada. La cirurgia pot requerir tractament oncològic previ amb quimioteràpia  i / o radioteràpia (tractament neoadjuvant) o posterior a la cirurgia (adjuvant) segons les característiques i localització del tumor», apunta.

A més, la colonoscòpia, la prova de sang oculta en femta (PSOH) o prova d'immunohistoquímica fecal (PIF) tots els anys, la sigmoidoscòpia cada cinc anys, una anàlisi antigen carcinoembrionari (CEA), el tacte rectal i l'enema opac de doble contrastos són algunes de les formes de diagnosticar el càncer de còlon.