IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Canvis molt importants en el carnet per punts a Catalunya

El Tribunal Suprem ha establert que conduir amb zero punts és un delicte

Cambios muy importantes en el carnet por puntos en España
Canvis molt importants en el carnet per punts a Catalunya | CatalunyaDiari.cat

Conduir amb el permís sense vigència per pèrdua de tots els punts és delicte i no una falta administrativa. El Tribunal Suprem fixa aquest criteri en tres sentències recents, que comparteixen la pràctica totalitat de les audiències provincials, excepte una, la de Toledo.

Segons informa l'alt tribunal, per establir un delicte contra la seguretat viària —de l'article 384 del Codi Penal, aplicable al cas—, «no es requereix un element addicional de posar en un risc concret la seguretat viària, i n'hi ha prou amb la posada en perill en abstracte que suposa conduir sense les condicions legals per a això».

Conduir amb zero punts és el mateix que conduir sense carnet

La qüestió que es va plantejar al Suprem era si el delicte de conducció amb permís caducat per pèrdua de punts, era un «delicte de risc abstracte o concret», és a dir, si requereix la posada en perill de manera concreta del bé jurídic protegit (la seguretat viària) o és suficient amb la posada en perill en abstracte. És aquest segon suposat el que ha resolt l'alt tribunal.

«La pèrdua de punts del permís de conduir per les sancions rebudes, és indicatiu que es manca de les característiques adequades per conduir un vehicle, ja que el conductor menysprea les normes de circulació legalment disposades per a això», apunta el Suprem.

A més, s'ha assegurat que «tal menyspreu ha posat reiteradament en perill el bé jurídic protegit, optant el legislador per definir aquest tipus legal que suprimeix la vigència del seu permís de circulació, obtingut regularment en el seu moment».

Conductor amb permís espanyol sense punts i permís portuguès

En un dels tres casos resolts, el Suprem examina el cas d'un conductor que quan va ser sorprès conduint, malgrat tenir cancel·lat el permís de conduir espanyol per pèrdua de punts, ostentava un permís de conduir portuguès que havia estat obtingut mitjançant bescanvi.

Per al Suprem, aquest cas jutjat és un frau de llei. «A l'empara de tal disposició, pot obtenir-se el bescanvi del permís de conducció per aquelles persones que resideixin més de mig any en un altre Estat membre de la UE, però el que no pot aconseguir-se és comptar amb dos permisos de conduir, un caducat per pèrdua de punts, i un altre pertanyent a un país diferent del que es condueix quan s'és sorprès sense vigència per pèrdua de punts», indiquen els magistrats.

El que s'hagi obtingut el bescanvi no pot impedir les disposicions sancionadores. «De tot això resulta que no poden posseir-se dos permisos, i usar el que convingui a cada moment, sobretot quan se circula per un Estat, les autoritats del qual, impedeixen tal conducció com a conseqüència de les infraccions comeses, que impliquen la caducitat de la seva vigència per pèrdua total de punts», indica la resolució.

En aquest sentit, el TS recorda que el que s'imputava a l'acusat no era conduir sense permís, situació en la qual la titularitat del permís portuguès faria la conducta atípica, sinó que se l'acusa de conduir per Espanya amb mitja resolució ferma de pèrdua de vigència del permís de conducció.

«Si perd, com va perdre, la vigència del permís de conduir a Espanya no pot la seva conducta quedar impune, sobretot tenint en compte que l'acusat coneixia perfectament com funciona el sistema de pèrdua de vigència, en haver-se-li retirat en dues ocasions anteriors, i en aquesta tercera senzillament es va avançar a la resolució de la Prefectura de Trànsit», assegura el Suprem.

Les condemnes imposades en els tres casos van des de cinc mesos de presó, per a aquest acusat, a multes pecuniàries d'entre 2.160 i 6.000 euros.


Comentaris

envia el comentari