El castell de Cardona, monument favorit dels catalans aquest 2017

La fortificació bagenca va rebre prop de 50.000 vots en el concurs anual que va organitzar la revista 'Descobrir'
Visió general del conjunt patrimonial del Castell de Cardona, al Bages | ACN

El castell de Cardona, al Bages, va proclamar-se guanyador del concurs del monument favorit dels catalans 2017 amb 46.970 vots. L'altre finalista, el monestir de Santa Maria de Ripoll, va obtenir un total de 41.659 vots. El concurs, organitzat per la revista catalana 'Descobrir', va superar els 540.000 vots registrats, 150.000 més que en la primera edició, en què va guanyar el Turó de la Seu Vella de Lleida.

 

D'aquesta manera, el castell cardoní va ser escollit com a icona patrimonial del país. Els organitzadors del concurs van assegurar que el joc va superar el seu objectiu de fer visible el patrimoni català i van afirmar que tots els monuments finalistes havien notat un sensible increment de visitants durant el pont de l'1 de maig i la Setmana Santa, el període durant en què es va celebrar aquest concurs.

El Castell de Cardona guanya el monestir de Ripoll

La gran final monumental entre el castell de Cardona, al Bages, i el monestir de Ripoll es va disputar entre el 2 i el 9 de maig. Les dues icones hi van arribar després de superar en semifinals el castell de Montsoriu, a la Selva, i l'església de Sant Climent de Taüll, a l'Alta Ribagorça, respectivament.

 

En quarts de final, el castell del Bages va guanyar la fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca i el monestir de Ripoll va superar la basílica de Santa Maria de Mataró. Els altres dos monuments que completen la llista dels vuit finalistes van ser les muralles de Montblanc i la cartoixa d'Escaladei.

 

Claustre del monestir de Ripoll
Claustre del monestir de Ripoll | Monestir de Santa Maria de Ripoll

 

Èxit de participació ciutadana

El concurs, organitzat per les revistes 'Descobrir' i 'Sàpiens', l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i el programa 'Estat de Gràcia' de Catalunya Ràdio, va ser un èxit de participació, amb més de mig milió de vots, i va generar una gran expectació al voltant del patrimoni del país des del primer dia, complint l'objectiu de la iniciativa: fer més visible l'excepcionalitat dels monuments catalans.

 

De fet, el concurs va coincidir amb les vacances de Setmana Santa i el pont de l'1 de maig, i representants dels vuit monuments finalistes van afirmar haver notat un sensible increment en el nombre de visitants.

Símbol de la resistència i les llibertats de Catalunya

Protagonista d'un dels episodis cabdals de la Guerra de Successió, el castell de Cardona és el símbol de la resistència i el darrer baluard de les llibertats de Catalunya. Aquest fet històric transcendental, a més de la seva monumentalitat, han fet que el castell de Cardona s'hagi proclamat vencedor en la segona edició del concurs.

 

La segona edició ha presentat alguns canvis respecte a la convocatòria de l'any passat. Amb la idea de donar més veu a les preferències dels participants, la primera fase del concurs va ser una crida popular en què tothom podia dir quin monument volia que hi participés.

 

Fases del concurs

Els tres monuments més proposats en aquesta fase de la crida popular —la fortalesa ibèrica dels Vilars, la catedral romànica de la Seu d'Urgell i la basílica de Santa Maria de Mataró— van passar directament a formar part de la llista dels 20 monuments finalistes.

 

Els altres 17 van ser seleccionats per una comissió d'experts en història i art a partir de les aportacions populars, i van ser: el castell de Montsoriu, Sant Pere de Rodes, el jaciment d'Empúries, el monestir de Ripoll, Sant Climent de Taüll, l'Arc de Berà, la cartoixa d'Escaladei, Santes Creus, les muralles de Montblanc, el castell de Miravet, els Reials Col·legis de Tortosa, el celler modernista de Gandesa, la Colònia Güell, la Seu d'Ègara, el castell de Cardona, Sant Miquel de Cuixà i el Recinte Modernista de Sant Pau.

 

Durant la fase classificatòria, que es va disputar entre el 14 i el 21 de març, els 12 monuments que van obtenir menys puntuació van quedar eliminats, i els vuit finalistes van començar a disputar els quarts de final.Comentaris

envia el comentari