IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Catalunya crearà almenys 80.000 llocs de treball aquest any

Es produirà quinze anys després de l'esclat de la recessió

Oficina de treball del SOC | SOC

Catalunya recuperarà la feina perduda durant la crisi aproximadament en els pròxims quatre o cinc anys, entre 2021 i 2022, quinze anys després del seu començament, sempre que no es modifiquin substancialment les condicions exteriors de l'economia espanyola i que no es produeixi cap xoc procedent de la zona euro, segons el 49è Índex Manpower Group sobre les previsions d'ocupació el 2017 a Catalunya. El catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i autor de l'informe, Josep Oliver, ha presentat aquest dimarts les dades en roda de premsa juntament amb el president executiu de Manpower Group a Espanya, Raúl Grijalba, i el secretari de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta.

Oliver ha explicat que aquest any es preveu un creixement de l'ocupació a Catalunya del 2,5%, amb entre 80.000 i 85.000 nous llocs de treball, fet que suposa una moderació en el creixement respecte al 2016, del 3,4%, una xifra que ha considerat «excepcional». Si el ritme de creació de llocs de treball es manté al voltant del 2%, amb uns 65.000 nous llocs de treball a l'any, els 3,6 milions de treballadors que hi havia el 2007 s'hauran recuperat el 2022, mentre que si el creixement anual se situa al voltant del 2,5%, aquesta xifra anterior a la crisi arribaria el 2021. Amb el 17,2% de la feina del global d'Espanya, segons dades del tercer trimestre del 2015, Catalunya ha generat prop del 24% del creixement dels llocs de treball estatals a l'últim any, i aquesta contribució es mantindrà el 2017, segons Oliver.

Els principals motors de la creació de llocs de treball són l'hostaleria, el comerç, els transports i els serveis a les empreses, que acumulen el 68% de tota la feina creat des del 2013 a Catalunya. L'informe assenyala que el sector serveis ja ha superat la feina que tenia abans de la crisi en un 4%, mentre que la indústria encara està un 25% per sota i la construcció, un 57%, el que confirma que l'ocupació és «de manera creixent terciaritzada». Oliver ha destacat la necessitat de potenciar la indústria com a motor de creació de llocs de treball, ja que contribuiria a millorar la productivitat, tot i que ha admès que a curt termini és difícil reduir la bretxa amb els serveis, a causa de la potència que suposa el turisme i a la competència que té la indústria al mercat global, que ha lamentat que es veu perjudicada per la falta d'inversió en infraestructures. 

L'informe constata també l'envelliment de la població ocupada, ja que la feina entre els joves de setze a 34 anys només ha crescut un 0,9%, mentre que ha augmentat en un 16% entre els més grans de 35. Oliver ha alertat que els joves encara estan un 40% per sota de la feina anterior a la crisi, i ha avisat que no es recuperarà, ja que cada vegada hi ha menys natalitat, davant del que ha augurat que es requerirà més mà d'obra immigrant. També ha posat èmfasi en la falta de feina entre les persones amb menys qualificació, que estan un 30% per sota dels nivells del 2007, mentre que la feina entre persones amb alta qualificació està un 22% per sobre, davant del que ha conclòs que es requereixen polítiques «molt agressives» de requalificació.


Comentaris

envia el comentari