Catalunya, la comunitat autònoma on més porros consumeixen els adolescents

A més, se situa com la segona en el consum general de cànnabis

El cànnabis és una de les drogues més consumides a Espanya. | Cedida

L'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies ha fet públiques unes dades sobre el consum de drogues que han deixat en molt mal lloc tant Espanya com Catalunya. Segons els resultats obtinguts per aquesta institució, Espanya és el cinquè país europeu on més drogues il·legals es consumeixen. A més, també destaca el gran augment en el consum d'aquelles drogues legals que es venen a les farmàcies, com per exemple els tranquil·litzants o els somnífers.

Segons aquest estudi, els espanyols comencen amb el tabac amb 16 anys i amb 18,6 anys s'inicien en el consum de drogues il·legals de la mà del cànnabis. A més, són precisament els joves qui més experimenten amb les substàncies prohibides. El consum de marihuana entre els 15 i els 34 anys és d'un 12,2% mentre que dels 35 als 64 baixa fins al 3,5%. En qüestions de gènere, els homes prefereixen substàncies com el cànnabis, l'èxtasi, l'speed, la cocaïna o l'heroïna. D'altra banda, les dones es decanten per substàncies legals com els hipnosedants, els tranquil·litzants i els somnífers.  

Les dades més alarmants, però, són les que situen Espanya com el cinquè país on més drogues il·legals es consumeixen amb un 31,3% de consum i Catalunya com la segona comunitat autònoma amb el consum més elevat de cànnabis i la primera si es té en compte el consum entre adolescents. Així doncs, respecte a la resta de països europeus, Espanya se situa només per darrere de França (41,1%), Dinamarca (36%), Regne Unit (34,7%) i Itàlia (32,7%). A Espanya, els catalans queden per darrere només dels balears pel que fa a la marihuana. Respecte a aquesta droga, les Illes Balears registren un consum del 10,7% i Catalunya del 8,9%, per darrere es troben la Comunitat Valenciana (7,7%), Múrcia (7,5%), Navarra (7,4%), el País Basc (7,2%) i Madrid (7%). A més, si es té en compte només la franja compresa entre els 14 i els 18 anys, Catalunya és la comunitat autònoma amb el consum de porros més elevat. Segons aquestes dades, un 1,8% dels joves catalans consumeix marihuana cada dia i un 18,6% ho ha fet en els últims 30 dies. 

Catalunya se situa com la segona comunitat autònoma on més porros es consumeixen. | Cedida

 

Catalunya se situa al capdavant del consum de porros entre els adolescents. | Cedida

A més, des del Govern posen èmfasis en la preocupant pujada del consum de fàrmacs amb prescripció. Segons les dades obtingudes, a Espanya s'utilitzen diàriament, tant amb recepta com sense, un 6,8% d'hipnosedants, un 5,9% de tranquil·litzants i un 3,1% de somnífers. A més, les dones més grans de 45 anys prenen aquest tipus de drogues dues vegades més que els homes. El delegat del govern, Francisco Babín, fa algunes puntualitzacions a 'Verne': «Hem de suposar que, quan es prescriu, hi ha una raó, encara que podem discutir si una part d'aquestes indicacions no s'haurien d'haver donat i es podrien haver buscat altres alternatives».


Comentaris

envia el comentari