Catalunya, la porta d'entrada de la Xina a Europa

El gegant asiàtic busca donar a conèixer les seves marques als països europeus

L'inversió de la Xina a Catalunya ha crescut un 65% en l'últim any. | Cedida

La inversió xinesa a Catalunya continua augmentant encara que el creixement del gegant asiàtic es moderi a altres parts del món. En l'àmbit global, durant el 2016 les inversions des de la Xina van sumar 187.000 milions d'euros, un nou rècord i un 65% més que l'any anterior. Les empreses privades asiàtiques estan buscant accés al mercat per obtenir coneixements tecnològics i així poder construir grans marques globals que donin prestigi als productes xinesos.

L'experta en el tema Ivana Casaburi explica a La Vanguardia: «Es tracta d'adquirir l'anomenat know how, és a dir, el mètode de fabricació que els ajudi a millorar la cadena de valor i a ser més competitius en els mercats nacionals i internacionals». A més, Amadeo Jensana, director d'Economia i Empresa de Casa Asia afegeix: «En moltes ocasions també es busca la compra d'una marca consolidada per expandir-se per Europa, ja que en segons quins sectors les marques xineses no són conegudes».

Durant els últims anys les inversions del gegant asiàtic a Catalunya han estat constants. Al 2014, l'empresa Hutchinson va invertir 150 milions d'euros en ampliar la seva terminal al Port de Barcelona i té previst invertir 500 milions més. El 2015 l'estatal Bright Food va comprar el grup de distribució Miquel Alimentació, amb una facturació de quasi 1.000 euros, i el China Construction Bank va entrar al mercat espanyol amb la seu a Barcelona. Durant el 2016 el propietari de Rastar, Chen Yansheng, va comprar l'equip de futbol RCD Espanyol i l'empresa AVIC es va fer amb la filial tecnològica d'automoció i aeronàutica Aritex. Finalment, tot i acabar de començar, el 2017 ja porta més inversions xineses amb la compra de Review Pro per part de l'empresa Shiji, que ha pagat 26 milions per la transacció.


Comentaris

envia el comentari