IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Catalunya, pionera per regular el cultiu, consum i transport de cànnabis

La norma estableix totes les pautes perquè un cultiu no sigui intervingut per la policia

L'us de cannabis terapèutic no tindrà límit als clubs de fumadors | cedida

El Parlament aprovarà aquest dimecres una proposició de llei que pretén regular no només l'activitat dels clubs de cànnabis catalans, sinó la normativa que estableix els criteris per al cultiu i el transport de la marihuana. La proposta comptarà amb el suport de Junts pel Sí (JxS), PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i la CUP. El PP votarà en contra i Ciutadans encara no ha fixat la seva posició.

El Parlament ha estat treballant en aquesta proposició durant tres anys. La cambra catalana va aprovar el 2014 una resolució per als clubs de cànnabis amb un termini de sis mesos. La Rosa Verda va emprendre una recollida de firmes el juliol del 2015 i va presentar una iniciativa legislativa popular (ILP). Van aconseguir recollir 56.000 firmes i es va crear una ponència al Parlament per on han passat més de 30 experts, entre ells, psicòlegs, sociòlegs, metges, farmacòlegs i fins i tot l'expresident de la Junta de Drogues d'Uruguai, Milton Romani.

El resultat ha estat una norma pionera a Europa que estableix totes les pautes perquè el cultiu no sigui intervingut per la policia i regula també com s'haurà de transportar el cànnabis des d'aquests espais fins als consumidors.

Les associacions van escriure un codi de bones pràctiques per autoregular-se, la proposta que s'aprovarà dimecres compta amb moltes de les propostes incloses en aquest codi. Les associacions seran les úniques autoritzades per cultivar i no podran produir més de 150 kg de marihuana seca a l'any i les plantacions hauran de ser controlades per un enginyer agrònom que haurà d'emetre un informe pericial sobre les previsions de la plantació. Els responsables dels clubs de fumadors hauran de tramitar una autorització on figurin les dades de l'associació, identitat del transportista, data, destí i quantitat i tipus del producte que es transporta.

La quantitat mensual que podrà retirar cada soci serà de 60 grams si ets major de 21 anys i de 20 grams si tens entre 18 i 21, però si l'ús és terapèutic, no hi ha límit. La regulació prohibeix l'accés a menors i el consum d'alcohol dins l'establiment. Les persones que treballin en aquest tipus de club hauran de tenir formació. Hauran de passar quinze dies des que se sol·licita l'accés al club fins que es pugui accedir al cànnabis. Aquesta norma intenta evitar el turisme cannàbic.

La normativa pot acabar impugnada pel govern central davant el Tribunal Constitucional, tot i que segons Vergés a l'Estatut diu que tenen les competències sobre el consum, l'Executiu de Rajoy va escriure a la cambra catalana advertint que la regulació d'aquesta matèria era competència de l'estat. El País Basc va aprovar la regulació dels clubs cannàbics el 2016 però està parada pel Tribunal Constitucional per un conflicte de competències.


Comentaris

envia el comentari