Catalunya té un 41% de les aigües subterrànies contaminades per culpa dels purins

El Síndic de Greuges proposa un impost perquè la indústria ramadera pagui la seva depuració

Els purins han contaminat els pous d'aigua potable de 139 municipis de Catalunya. | Cedida

El Síndic de Greuges ha presentat aquest dijous un informe on afirma que a Catalunya, el 41% de les aigües subterrànies estan contaminades per un excés de nitrats provocat pels purins que es generen a les granges de porcs. Per fer front a aquesta situació, aquest organisme proposa una sèrie de mesures per reduir els nitrats que generen, entre les quals destaca crear un impost perquè la indústria ramadera pagui el cost de la depuració d'aquests residus.

El problema de l'acumulació de nitrats que afecta la xarxa d'abastament d'aigua potable s'ha estès a 139 municipis catalans, cosa que ha obligat a tancar pous i marcar diverses fonts com a «no potables». Davant d'aquesta situació, a part de crear un tribut per a la indústria ramadera, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també proposa que la Generalitat estableixi una moratòria a l'hora de donar autoritzacions per a noves granges, que en un termini de dos anys l'administració tracti com a mínim un 50% dels purins en plantes de compostatge i sistemes de depuració, ja que, a hores d'ara, només se'n fa un 30%.

 

El Síndic també demana que s'intensifiquin els controls a les granges i es creï un règim sancionador per a quan es cometin irregularitats. D'altra banda, l'informe també recull la proposta de reduir el nombre de caps a les zones on hi ha excedents —Catalunya lidera el rànquing en nombre de porcs a l'Estat, amb més de 7 milions— i crear una línia d'ajut per a la gestió de la fertilització per a petites i mitjanes explotacions.


Comentaris

envia el comentari