CatSalut indemnitza amb 208.000 euros a una pacient que va perdre la cama a l'Hospital de Blanes

La dona va acudir diverses vegades a urgències però no se li van fer les proves pertinents
La dona no va ser atesa degudament | Cedida

 

El Jutjat Contenciós Número 2 de Girona ha condemnat el Servei Català de la Salut a pagar una indemnització de 208.245 euros a una pacient que va perdre la cama després de ser operada d'una pròtesi de genoll a l'Hospital de Blanes. Els fets es remunten al febrer de 2013. Després de rebre l'alta, la dona va anar fins a dues vegades a les urgències de l'Hospital Comarcal de la Selva perquè tenia dolor i no sentia la cama. Tres mesos més tard –i després de buscar un diagnòstic alternatiu a la Teknon de Barcelona– la van operar a l'Hospital Josep Trueta de Girona, però la complicació arterial que patia era tan greu que li van haver d'amputar la cama. 

El magistrat considera que hi va haver un retard en el diagnòstic i que no se li van practicar les proves pertinents quan, a més, tenia antecedents per una malaltia arterial. «El retard en el diagnòstic ha contribuït de manera directa i total a haver-li d'amputar la cama», recull la sentència, que ha avançat la Cadena SER. La pacient es va operar d'una pròtesi de genoll el febrer de 2013 a l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes. Després de sortir de quiròfan, ja va manifestar que no se sentia la cama esquerra. Segons recull la sentència, no se li va fer cap estudi arterial, tot i que la pacient tenia antecedents per una patologia d'arteriopatia. De fet, el magistrat qualifica de «sorprenent» que se li donés l'alta tot i manifestar aquests símptomes.

 

Quatre dies després de rebre l'alta, el 8 de febrer de 2013, va anar novament a l'Hospital de Blanes perquè notava el peu congelat. Llavors, tampoc se li va practicar cap prova vascular. «Hauria estat correcte practicar-li la prova, i més quan tenia antecedents d'arteriopatia», recull la sentència. Un mes més tard, la dona va tornar a l'Hospital de Blanes perquè el dolor persistia. En aquella ocasió, tampoc se li va practicar cap estudi del sistema arterial. Com que la dona continuava amb el turmell inflamat i amb dolor, va decidir anar al centre mèdic privat Teknon a Barcelona, on la van derivar al Trueta de Girona. És en aquest moment, a data 12 de març, quan se li practica per primer cop una exploració radiològica de les artèries de les cames.

Dos mesos més tard, se l'opera per posar-li un 'by-pass' arterial que no funciona i els metges es veuen obligats a amputar-li la cama. Havien passat tres mesos des que l'havien operat per primer cop a Blanes. El magistrat considera que és «especialment greu» que després de ser operada tornés en dues ocasions a les Urgències de l'Hospital de Blanes per queixar-se del dolor i que no se li fes cap prova per comprovar l'estat de les artèries. «El retard en el diagnòstic ha contribuït de manera directa i total a haver-li d'amputar la cama», recull la resolució judicial. Per tot plegat, el jutjat contenciós administratiu condemna el Servei Català de la Salut a pagar una indemnització de 208.245 euros a la dona. La sentència es pot recórrer.