Primer pla de Chenoa.

Chenoa, avergonyida per un altre ridícul: ho ha tornat a fer

Chenoa ha vist com un anglès pèssim es convertia en protagonista de la situació més incòmoda

Quan vam conèixer Chenoa, fa més de 20 anys, vam descobrir que tenia un anglès força bo. Segur que molts recordeu aquella impressionant actuació de Chenoa a 'OT1' cantant 'The Best', que va deixar el jurat i públic bocabadats.

La mallorquina, que abans de saltar a la fama vivia i treballava a Mallorca, va haver d'aprendre anglès ràpidament. En un lloc turístic com l'illa de la calma, els idiomes són una de les necessitats formatives que Chenoa ja va experimentar de jove.

Saber anglès li ha obert moltes portes. Artísticament, podent cantar en aquesta llengua quan el tema ho requeria i també professionalment, més enllà de les nostres fronteres.

Per aquest motiu, Chenoa encara s'avergonyeix després de veure què ha passat al Festival UMK de Finlàndia. Es tracta de l'esdeveniment que organitza aquest país per seleccionar el tema que els representarà a Eurovisió. Benidorm Fest, per entendre'ns.

L'anglès que fa grinyolar les orelles de Chenoa

El Festival UMK compta amb una part dels vots que prové dels altres països que també participen al festival. Cada país designa un representant que s'encarrega de donar a conèixer el veredicte en directe. La persona escollida per representar Espanya en aquest festival va ser Rosa López.

Rosa d'Espanya, en videoconferència des de casa seva, entrava en directe a la gala del festival per donar a conèixer l'opinió espanyola. Aquí començaven els problemes que es van tornar virals a Twitter.

Rosa López durant el moment de la connexió amb Finlàndia.
Espanya ha votat els seus candidats al Festival de Música de Finlàndia. | Trendings 

Les dues presentadores van donar pas a Rosa en anglès perquè procedís amb les seves explicacions. Entre el retard amb què arribava l'àudio a la granadina i el coneixement d'anglès gairebé nul, la cosa no pintava gaire bé.

Pendent de què li deien i visiblement nerviosa, Rosa va començar excusant-se amb un «Sorry for my English. I don't speak English», acompanyat del gest de súplica amb les mans.

Les presentadores van fer cas omís de l'advertiment de Rosa i van continuar parlant-li en un anglès força notable. Rosa es va quedar uns segons en blanc, encara que després va intentar explicar alguna cosa, sortint del pas com va poder.

Amb un anglès de tercer de primària, explicava que, per a ella, la música és la millora de la manera de comunicar-se. Les presentadores escoltaven atentes intentant captar el missatge que la intèrpret de 'Europe's living a Celebration' intentava transmetre'ls.

Després de la frase de Rosa, es va donar pas a les puntuacions. Aquí es va relaxar una mica, ja que tenia apuntat què havia de dir i, al final, no va ser tan desastrós com semblava al començament.

L'entrevista en anglès a Chenoa que Rosa no podria fer

Les xarxes van esclatar davant d'aquest nou exemple que l'ensenyament d'anglès és una assignatura pendent a Espanya. Hi va haver les burles inevitables cap a Rosa, però també molta gent que es va solidaritzar i s'hi va identificar.

La connexió en si també va ser força criticada. Des del sofà de casa, amb els cascos i sense arreglar-se gaire. Si sabia que tot Finlàndia la veuria representant el seu país, potser hauria calgut una mica més de fantasia i elegància...

Chenoa amb cara de sorpresa.
Chenoa al·lucina amb l'anglès de Rosa López. | Trendings 

Tornant a l'anglès, algú que es dedica al món de la música des de fa més de 20 anys en podria donar millor exemple. Rosa ha tingut prou temps durant tot aquest temps per millorar en l'idioma. Més així, sabent que de tant en tant li surten feines com aquesta.

Chenoa sí que ha treballat el seu anglès i podria haver estat una millor opció per a la connexió amb Finlàndia. També va ser-hi com a acompanyant de Rosa a Eurovisió i tot hagués quedat més fluid i menys «cutre».

La versatilitat de Chenoa i la seva capacitat per bregar amb tot el que té al davant és una de les qualitats més admirades pels seus fans.

Aquí teniu un exemple de com Chenoa es domina la llengua de Charles Dickens com si fos la seva:

Chenoa és una gran amiga de Rosa, però detalls com aquest segueixen sense ser plat de bon gust. Una persona tan professional i exigent com ella no pot entendre com la guanyadora de 'Operación Triunfo' no té més cura de les seves aparicions i imatge pública.