IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un grup de científics catalans descobreix el funcionament del genoma de la leucèmia

L'estudi s'ha publicat aquest dilluns a la revista 'Nature Medicine'

El grup de científics que han participat en l'estudi.
El grup de científics que han participat en l'estudi. | Twitter (@idibaps)

Un grup de científics catalans de l’Institut d’investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de Barcelona ha revelat per primera vegada l’epigenoma complet de laleucèmia limfàtica crònica, és a dir, el tipus de leucèmia més freqüent. 

L’estudi, que s’ha publicat aquest dilluns, 21 de maig, a la revista ‘Natura Medicine’, proporciona un mapa en alta resolució de les funcions del genoma i que permet comprendre la leucèmia en el seu nivell més concret, al mateix temps que suposa tot un canvi d'orientació en la recerca sobre el càncer. 

Un pas més enllà en l'estudi de la leucèmia

Així doncs, la comparació del mapa de la leucèmia amb el mapa de les cèl·lules sanes revela centenars de regions que canvien la seva funcionalitat en la leucèmia. D’aquesta manera, els responsables de la descoberta, encapçalats per Iñaki Martín-Subero, afirmen que ajudarà a comprendre millor la malaltia i representarà «dianes potencials» per al desenvolupament i aplicació de noves teràpies.

En els darrers anys, els estudis sobre leucèmia i d’altres tipus de càncer s’han centrat en l’anàlisi molecular d’una sola capa d’informació, amb la qual cosa es proporcionava una visió «parcial» i no permetia dibuixar un mapa precís de les funcions del genoma.

Ara, en canvi, aquesta nova investigació «subratlla la importància» d’integrar diferents capes d’informació molecular «per a una millor comprensió de la malaltia», segons ha explicat Elías Campo, director de l'IDIBAPS i coautor del treball.

Cal recordar, però, que aquest mateix grup d’investigadors ja va publicar fa uns anys la seqüència del genoma i el metiloma de la leucèmia. No obstant això, ara s’ha aconseguit un mapa detallat del funcionament del genoma de la leucèmia, amb la qual cosa s’ha pogut identificar amb precisió regions amb funcions específiques, com les zones fosques del genoma, anteriorment denominades ADN escombraries, que contenen multitud de regions «essencials» perquè el genoma funcioni.

Un estudi comparat amb un mapa geogràfic

El coordinador de l’estudi, Iñaki Martin-Subero, ha explicat que «de manera similar a un mapa geogràfic, on es representen nuclis urbans, muntanyes o rius, s'ha pogut cartografiar per primera vegada el mapa complet de les funcions del genoma de la leucèmia, definint gens actius, gens inactius , regions que no contenen gens però controlen la seva expressió o grans deserts inactius del genoma». Així doncs, i segons Martin-Subero, en total s’ha pogut identificar que el genoma conté fins a 12 funcions diferents. 

A més, els investigadors han comparat el mapa de la leucèmia amb el mapa de les cèl·lules sanes, arribant a observar com canvia el mapa d'aquest tipus de càncer en comparació amb el mapa de les cèl·lules sanes, i com les leucèmies són capaces de crear una infraestructura molecular molt eficient per créixer sense control.  

Finalment, Martin-Subero ha afegit que també s’ha descobert que només tres famílies de proteïnes semblen estar encarregades d’aquest canvi. Un fet molt «important» dins l’estudi, ja que, segons indiquen els seus responsables, l’acció d’aquestes tres famílies de proteïnes «pot ser inhibida» amb fàrmacs que estan en desenvolupament.


Comentaris

envia el comentari