IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Científics de tot el món adverteixen que les emissions globals de CO2 augmentaran després de mantenir-se estables els últims tres anys

La desforestació, la pèrdua d'accés a l'aigua dolça, l'extinció de les espècies i el creixement de la població humana són les principals causes d'aquesta greu situació

Contaminación en Madrid
Contaminació a Madrid | cedida

Concretament, 15.372 homes i dones de ciència provinents de 184 països diferents han signat l'article sobre l''Advertiment dels científics a la humanitat: segon avís', tal com relata 'RT'. Un text publicat aquest dilluns, 13 de novembre, a la revista 'BioScience' s'ha convertit en un important senyal d'alarma per a tothom.

Fets com la desforestació, la pèrdua d'accés a l'aigua dolça, l'extinció de les espècies i el creixement de la població humana són les principals causes de la greu situació en la qual es troba el planeta terra avui en dia.

Segons va resumir William Ripple, un ecologista de la Universitat Estatal d'Oregon i coautor de l'escrit, «des de 1992, les emissions de CO2 han pujat un 62% i la temperatura global s'ha incrementat en 29% mentre que l'abundància de fauna de vertebrats ha caigut un 29%».

A més d'aquest greu problema, durant els últims 25 anys s'ha detectat una reducció de 26% en la quantitat d'aigua dolça per habitant, un augment del 75% d'àrees mortes en els oceans i una pèrdua de 120 milions d'hectàrees d'àrees forestals.

«Aquestes són tendències alarmants. Necessitem els mitjans proporcionats per la naturalesa per a la nostra pròpia supervivència», afirma el mateix Ripple. D'altra banda, s'ha notat una tendència positiva en la recuperació de la capa d'ozó, gràcies al protocol de Mont-real.

Diez empresas son las responsables de más del 60% de emisiones de CO2
Deu empreses són les responsables de més del 60% d'emissions de CO2.   | cedida

 

Cal assenyalar que aquest nou article actualitza l'original anomenat 'Advertiment dels científics a la humanitat', publicat fa 25 anys, concretament en 1992. Segons l'autor, «vam fer l'actualització perquè volíem que el públic sabés on ens trobem avui».

Els especialistes adverteixen que és probable que les emissions globals de CO2 augmentin després de mantenir-se estable durant els últims tres anys. Per això mateix, demanen a la societat que deixi d'utilitzar combustibles fòssils, ja que, són altament perjudicials per al canvi climàtic.

«El canvi climàtic està aquí, és perillós i està a punt d'empitjorar», afirma Johan Rockström, director executiu d'un institut internacional per a la ciència de sostenibilitat. Segons relata, s'estima que les emissions de CO2 als Estats Units seguiran creixent fins a un 2,2% en 2018.

La alta contaminación en la ciudad hará que se tomen nuevas medidas contra la contaminación.
L'alta contaminació a la ciutat farà que es prenguin noves mesures. | Cedida

 

Per la seva banda, les emissions de la Xina i l'Índia també continuen creixent, però a un ritme més lent. Tal com podem llegir en l'article, «aviat serà massa tard per canviar el rumb de la nostra trajectòria fallida, i se'ns acaba el temps. Hem de reconèixer en la nostra vida quotidiana i en les nostres institucions de govern que la Terra és la nostra única llar».

En la part final de l'escrit, l'article enumera una sèrie de mesures per intentar detenir aquestes preocupants tendències ambientals, incloent-hi la creació de més parcs i reserves naturals, frenar el tràfic il·legal d'animals, alimentar-nos de dietes basades en verdures, ampliar programes de planificació familiar i d'educació per a dones, i adoptar energies renovables i altres tecnologies que siguin realment sostenibles.

L'article conclou que «treballant junts podem fer un gran progrés pel bé de la humanitat i del planeta».


Comentaris

envia el comentari