IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els cinc mites més comuns sobre com curar una ferida

L'ús d'alcohol o aigua oxigenada és el mite més popular

Aplicar alcohol a una herida dañará el tejido de la piel.
Aplicar alcohol a una ferida danyarà el teixit de la pell. | Imatge de: Xtend-life.

«Així s'ha fet tota la vida», una frase que l'hem escoltat milers de cops i que ens fa creure que tot és cert si té un llarg recorregut. L'ensenyament també és un dels altres factors que ens fan acceptar com a vàlid allò que ens inculquen. Tanmateix, ha arribat el moment de desmentir alguns dels grans mites gràcies a la ciència i a la medicina moderna.

Quan tenim una ferida utilitzem aigua oxigenada o alcohol, però realment l'ús dels antisèptics no és la millor opció per la nostra pell. Aquests productes que desinfecten la ferida i eviten que aparegui pus, no són tan adequats com es pensa. Una de les satisfactòries possibilitats per curar-nos l'ha desvelat el doctor Thomas Erskine en un article a Daily Republic, alhora que ha acabat amb altres dels mites relacionats amb les ferides.

És bo aplicar aigua oxigenada o alcohol 

L'aigua oxigenada, anomenada científicament com peròxid d'hidrogen, i l'alcohol no són aliats de la nostra pell, ja que poden danyar el teixit i les cèl·lules d'aquesta, les quals s'encarreguen de curar la ferida. De fet, tota la vida hem tingut una sensació de picor en aplicar ambdós productes sobre les nostres ferides i això vol dir que alguna cosa no va bé.

Aleshores, amb què curem la ferida?

El més important i primordial és que la ferida estigui neta i, per això, el primer pas és netejar-la bé amb aigua i sabó per eliminar tots els bacteris. L'ús del 'Betadine' també és una de les recomanacions per aconseguir més efectivitat.

4 mites totalment desmentits

A banda de les creences ja mencionades, hi ha moltes altres que no són gens recomanables.


S'ha de deixar la ferida a l'aire


Sempre s'ha dit que és bo deixar al descobert una ferida quan ens fem mal perquè es curi abans, però la ciència ha demostrat que quan està coberta es cura molt més ràpid. Per això, recomanen que es cobreixi amb una gasa.

Es bueno cubrir la herida con algún tipo de gasa.
És bo cobrir la ferida amb alguna gasa | Imatge de: Cellink.com

 

És bo deixar que es faci crosta

Que es formi una crosta vol dir que la ferida ja està llesta per eixugar-se i, per tant, si se'ns forma una, no permetrà a les noves cèl·lules formar una capa de pell. D'aquesta manera, poden quedar atrapats molts bacteris que farien que el procés fos més lent. Tanmateix, mai s'ha d'arrencar una crosta ni deixar la ferida al descobert.

Convé utilitzar antibiòtics

Si passen deu dies d'ençà que tenim la ferida i no se'ns cura pot ser convenient aplicar un antibiòtic a la zona afectada. No obstant això, hi ha casos en què no és adequat, així com és innecessari excedir-se perquè aleshores els bacteris es resistirien.

L'aigua del mar és bona

Els metges molts cops recomanen l'aigua del mar, però en aquest cas no és pas bona, ja que conté milers de bacteris. Si ets un dels qui no paren de fer-se ferides, ara ja saps que pots fer per curar-les i, sobretot, recorda que és imprescindible netejar la zona afectada abans i protegir-la després. Així doncs, no provis experiments estranys que poden frenar el procés de curació perquè el teu organisme ja farà el possible perquè la ferida cicatritzi tan aviat com es pugui.


Comentaris

envia el comentari