ÚLTIMA HORA

🍴 El Celler de Can Roca tanca les portes per casos de coronavirus entre els treballadors

Cinc tècniques per aprovar els exàmens de setembre

La llista ha estat elaborada per una experta de la Universitat Oberta de Catalunya

A l'estiu costa estudiar més de l'habitual | Cedida

S'acaba l'estiu i, per tant' s'acosten els temuts exàmens de setembre. Alumnes d'arreu de Catalunya s'enfronten a les últimes recuperacions, que permetrien salvar el curs a més d'un alumne, i d'altres afronten la temuda selectivitat, que marcarà la seva futura entrada a la universitat. Per superar aquestes proves cal tenir en compte un seguit de tècniques que resulten imprescindible que presenta la professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC i experta en educació emocional, Mireia Cabero.

1. Treballar l'automotivació: Cal trobar el sentit als temes que s'estudien. Aquests sentits poden ser diversos, com professionalitzadors, de l'estil «he d'aprovar matemàtiques perquè vull ser enginyera o enginyer», o útils per al dia a dia: «aprendre anglès em servirà per a fer estades i fer-me entendre a Londres o Nova York». O simplement per a aprovar: «si hi dedico hores, superaré aquest tema i passaré el curs sense arrossegar assignatures». 

2. Planificar: Cal dissenyar un pla de treball i, sobretot, complir-lo. Cal establir quantes hores dedicaran a l'estudi i saber compaginar-ho amb altres activitats de lleure com anar a la piscina o sortir amb els amics perquè així es crea un al·licient per respectar-lo.

3. Presència a l'hora d'estudiar: O el que és el mateix, posar tota l'atenció en l'estudi durant les hores que hi invertim. Mantenir la concentració és clau per a l'aprofitament de l'estona que li dediquem a l'estudi. 

4. Trobar l'estratègia d'estudi que més s'adeqüi a les capacitats de cadascú: Per a aconseguir-ho, en primer lloc primer s'ha de tenir clar quins són els objectius d'aprenentatge que avaluaran els professors. És a dir, saber que és essencial i important, i que és palla. Un cop feta aquesta divisió, entra en joc l'autoconeixement per a saber quina és la millora manera d'aprendre-ho de cadascú. Si un alumne té bona memòria visual, optarà pels esquemes. En canvi, si és més discursiu, cal decantar-se pels resums.

5. Visualitzar el moment de fer l'examen: Aquesta tècnica consisteix en el fet que l'estudiant visualitzi amb els ulls tancats la manera en què vol fer la prova. Mentre ho visualitza el cervell activa una sèrie de xarxes neuronals que s'aproximen molt a les que també s'activaran el dia de l'examen. Per tant, com més visualització, doncs, més possibilitats que el dia de la prova l'estudiant actuï tal com ho ha visualitzat.


Comentaris

envia el comentari