Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de David Bustamante

Bustamante, a l'estocada: la clatellada econòmica que acaba de patir

El cantant perd el judici contra el seu exmànager per no tenir proves suficients

Imatge de David Bustamante
Bustamante, a l'estocada: la clatellada econòmica que acaba de patir |Catalunya Diari

El mes de març està sent un veritable calvari per a David Bustamante, ja que no s'esperava per res perdre el judici contra qui va ser el seu mànager i a sobre haver de pagar els costos del judici.

En una sentència, a la qual ha tingut accés 'Europa Press', els magistrats exoneren a Francisco Juan Manjón, exmànager de Bustamante, dels delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial, estafa, falsedat documental i intrusisme en «no estar provats».

Bustamante haurà de pagar les costes del judici

De la mateixa manera, Ana María R.P ha quedat absolta de la responsabilitat civil sol·licitada per l'acusació particular. A la banda contrària, la Sala acorda condemnar Bustamante al pagament de les costes processals, sentenciant així: «respecte de la responsable civil Ana María R.P, per temeritat i es declaren les altres costes d'ofici».

El cantant s'havia querellat contra el seu exassessor per una presumpta estafa, i li sol·licitava catorze anys de presó i el pagament d'una indemnització de 500.000 euros per presumpta negligència professional. En el judici, Manjón va al·legar que s'havia produït una acusació sorprenent per part de Bustamante, el que considerava que «vulnerava el dret de defensa de l'acusat i el principi acusatori».

A més, l'exrepresentant va manifestar, respecte a les acusacions d'apropiació indeguda, que «sempre aquestes quantitats es corresponien als seus honoraris, que ascendien al 20% de tots els ingressos bruts generats per l'activitat professional de Bustamante».

Els magistrats destaquen en la resolució que es tractava «d'un assessorament més enllà del comptable o fiscal», indicant que per aquest motiu «la remuneració que els denunciants diuen que percebia l'acusat pels seus serveis (700 euros trimestrals) sembla certament minsa».

Els magistrats determinen que hi ha dues versions contradictòries

La Sala determina que hi ha «dues versions contradictòries sobre la remuneració de l'assessorament realitzat per l'acusat i que van portar a una disposició per part d'aquest d'una elevada quantitat de diners (gairebé 450.000 euros), entre els anys 2007 a 2015, amb una mitjana de 50.000 euros anuals».

Joan Manjón va prestar serveis d'assessor professional de l'artista des de l'inici de la carrera artística com a cantant l'any 2001 fins a juliol de 2015. Aquest oferia els seus serveis d'assessorament fiscal, comptable, laboral i jurídic tant a Bustamante com a les seves empreses.

Fruit d'aquesta relació va sorgir, «una relació d'amistat i plena confiança», segons consta en els fets provats de la sentència. En el marc d'aquesta relació professional Bustamante va autoritzar a Joan Manjón per a l'obertura i gestió dels comptes corrents a l'oficina de La Caixa de Santisteban del Puerto (Jaén).

La sentència detalla una sèrie de transferències realitzades a aquests comptes; l'octubre de 2015, el pare de Bustamante «va revocar els poders notarials que el 7 d'abril de 2006, en el seu nom i en representació de la societat 'David Bustamante SL', havia conferit a l'acusat i a la seva germana, perquè, de manera solidària, fessin determinades actuacions bancàries, no trobant-se entre les facultats les d'administrar el patrimoni d'aquesta societat ni dels denunciants o de les seves altres societats». Una revocació que va ser notificada «a l'acusat notarialment, de forma personal, el 29 d'octubre de 2015».

El 19 de novembre de 2014, l'Agència Tributària (AEAT) va iniciar actuacions de comprovació i investigació sobre el cantant, en els exercicis 2010 i 2011, per la seva relació «amb les societats instrumentals 'Corocotta Producciones SL', 'David Bustamante SL' i 'Celeste' i la necessitat d'integrar els ingressos en els comptes corrents de les seves societats com derivats del seu treball personal, que van acabar per actes de conformitat signades el 19 de novembre de 2015 per l'acusat, qui apareixia en l'expedient tributari com a persona autoritzada».

«En els expedients es fa constar que no s'havien presentat les autoliquidacions corresponents als impostos de societats d'aquests exercicis, presentant-se i pagant-se un cop es va iniciar l'expedient tributari», recull finalment la resolució judicial.