Els 7 consells que t’ajudaran a allunyar-te de la teva zona de confort

Obre nous horitzons per escapar d’una rutina que t’oprimeix

Descobreix com pots sortir de la teva zona de confort
Descobreix com pots sortir de la teva zona de confort | Psicología y Mente

La zona de confort és un estat de la ment de les persones que evita que es produeixi un creixement personal i qualsevol fenomen que estigui relacionat amb l’adquisició de conductes que ens ajuden a sentir-nos més satisfets amb la nostra forma de viure.

Tot i que aquesta zona pot fer-nos la impressió de ser un lloc agradable —perquè fa que sempre tinguem posat el ‘pilot automàtic’—, no resulta prou estimulant i si no ens n’allunyem a la llarga ens podem arribar a sentir molt buits i apàtics, o fins i tot podem experimentar algunes dinàmiques vinculades amb les depressions.

Així, t’hauries de preguntar què fa que estiguis ancorat en aquest indret i que no avancis ni et mengis el món tal com alguna vegada segur que has desitjat.  Potser pateixes però no t’atreveixes a moure’t perquè et trobes dins de la zona de confort.

Si tens molta ansietat i por quan es tracta de deixar el passat per tal de lluitar per tot allò que sempre has volgut, mira de ser menys dur amb tu mateix o mateixa i decideix-te a anar més enllà de la teva zona de confort. Trobaràs un univers totalment nou i fascinant!

Per què hauries d’allunyar-te de la zona de confort?

Et calen més raons per tal de sortir de la teva monotonia i posar-te a lluitar per allò que sempre has somiat? Doncs aquí tens sis raons que t’indiquen per què t’hauries d’allunyar de la teva zona de confort.

1. T’enfortirà

Podria ser que el fet d’escapar de la teva zona de confort t’amoïni, t’espanti o, fins i tot, que et causi ansietat. Ara bé, si t’enfrontes als teus temors t’adonaràs que potser en feies un gra massa. La inseguretat és un sentiment totalment genuí i natural i, fins i tot, ens ajuda a veure que el camí pot ser complicat.

Ara bé, si et paralitza el temor, aleshores aquest problema no t’ajudarà a treure ni a desenvolupar el potencial que posseeixes. Hauries de començar admetent que el futur incert et fa por, però és interessant que, pel que fa a aquesta qüestió, mantinguis una mentalitat ben optimista.

De tant en tant t’has de deixar caure i ho has de veure com una part que conforma el creixement personal. En el cas que puguis sortir de la teva zona de confort i aprofitar el teu aprenentatge, a mesura que passi el temps et sentiràs molt orgullós de mirar enrere i veure la teva progressió.

Aquí comença el teu procés de desenvolupament i, per tant, has de tenir en compte totes les coses que et motiven: encara penses que no val la pena lluitar per allò que vols i avançar?

2. Augmentarà la teva creativitat

Si surts de la teva zona de confort, veuràs com es potencia la teva creativitat perquè trobaràs noves possibilitats i trencaràs amb la teva rutina. De fet, el 2012 es va publicar una investigació a ‘Applied Cognitive Psychology’ que va deixar ben clar que els estudiants que havien cursat en un altre país un semestre obtenien millors qualificacions que els altres en dues proves relacionades amb la creativitat.

A més, una altra investigació va demostrar que un dels cinc grans trets de la personalitat, en concret el que té a veure amb l’obertura de l’experiència, prediu l’assoliment creatiu de forma inigualable. De fet, és un tret de la personalitat molt típic de les persones que tenen tendència a assumir algun risc, que van provant noves coses o que s’embarquen en tota mena de desafiaments.

Sortir de la zona de confort reforçarà les teves habilitats creatives
Sortir de la zona de confort reforçarà les teves habilitats creatives | Cedida

 

3. Reforçarà la confiança que tens en tu mateix

Si decideixes sortir de la teva zona de confort i, d’aquesta manera, seguir els passos que calgui per assolir les teves metes, això reforçarà la teva autoconfiança o autoeficàcia en l’àmbit de com perceps la teva capacitat d’arribar a obtenir allò que et proposes.  

Es tracta d’un concepte proposat pel cèlebre psicòleg canadenc Albert Bandura, que també va formular la teoria de l’aprenentatge social per tal de mirar d’explicar com es regula l’acció i la motivació de les persones.

D’aquesta manera, el fet d’allunyar-te de la teva zona de confort i de posar a prova les teves habilitats t’ajudarà a adonar-te que controles determinades capacitats per tal d’escapar d’algunes situacions que, en un principi, pensaves que eren molt complexes.

Quan l’autoconfiança és bona, s’ha arribat a relacionar amb aspiracions i pensaments optimistes al voltant d’un comportament exitós, amb menys nivells d’ansietat, d’estrès i de percepció d’amenaces, a més de vincular-se amb una planificació adequada de les accions i amb una anticipació d’uns resultats òptims.

4. Impulsarà el teu desenvolupament personal

Tot i que quan som joves tenim més tendència a arriscar-nos, quan ens anem fent grans anem aprenent a tenir por dels fracassos, i això ens pot portar cap a una paralització i una indefensió apresa. Aquest fet pot tenir conseqüències serioses a nivell emocional en cas que no modifiquem la forma de pensar que tenim, perquè això ens pot impedir que continuem transformant-nos i caminant cap a un benestar més gran.

El cèlebre autor John Gardner explica en un dels seus llibres que «els nostres fracassos tenen un cost molt elevat i ens obstaculitzen en gran mesura el nostre creixement. A conseqüència d’això, la nostra pròpia personalitat no s’acaba desenvolupant ni permet que experimentem i explorem. No existeixen aprenentatges sense dificultats i, si tens ganes de continuar amb el teu creixement, cal que vencis el teu temor a fracassar».

5. Et farà viure experiències molt interessants i conèixer persones noves

Si t’allunyes de la teva zona de confort, podràs viure experiències noves, dur a terme activitats que no havies planificat i conèixer persones que no t’esperaves trobar. Això farà que puguis viure d’una manera més satisfactòria i t’ajudarà a teixir amistats noves. Fins i tot, si deixes la teva zona de confort podries trobar algú molt especial que s’acabés convertint en l’amor de la teva vida.

6. Envelliràs més bé

El 2013 es va dur a terme una investigació que va concloure que el fet d’aprendre habilitats noves mentre tenim una xarxa social ben sòlida contribueix a preservar la nostra agudesa mental mentre ens fem grans.

Denise Park, directora d’aquesta investigació i membre de l’equip investigador de la universitat americana de Texas, ens explica que «tot sembla indicar que no n’hi hauria prou sortint a fer determinades activitats. Cal que fem coses que no ens resultin familiars i que constitueixin un repte a nivell mental, perquè això ens estimularà socialment i mentalment. El fet de ser a l’interior de la zona de confort pot allunyar-nos de la zona de millora». 

Si aprens habilitats noves fora de la teva zona de confort, envelliràs millor
Si aprens habilitats noves fora de la teva zona de confort, envelliràs millor | Getty Images

 

Consells que t’ajudaran a sortir-ne

Resulta molt fàcil afirmar que cal sortir de la zona de confort, però fer-ho no és pas tan senzill. Ara bé, no es tracta d’una tasca impossible, tot i que el fet d’allunyar-se de la zona de confort no resulti fàcil a causa de la mateixa definició del concepte. Si et cal un cop de mà o algun consell per allunyar-te d’aquesta zona, et convidem a seguir aquestes recomanacions.

1. Rendeix tant com puguis i posa’t reptes

Per al creixement i desenvolupament personal, resulta molt important poder-nos allunyar de la zona de confort, perquè no podem pensar que assolirem els nostres objectius si fem només les coses justes i ens endinsem en una rutina continuada.

El fet d’assolir fites noves implica el perill de dur a terme quelcom que no ens surt gaire bé o que ens origina inseguretats i temors, com a mínim en un començament. Una investigació conduïda per diversos psicòlegs afirma que el fet de patir un xic d’ansietat pot ajudar-nos a rendir més i a continuar creixent a nivell professional.

Així doncs, és interessant que transformis aquestes situacions que et fan sentir ansietat en moments estimulants per tal que no t’aturi ningú. No cal anomenar-ho inseguretat o nervis, sinó emoció.

2. Reflexiona sobre la teva manera habitual de fer les coses i comporta’t d’una manera totalment oposada

Mira de trobar totes aquelles situacions que et puguin forçar a marxar de la zona de confort que t’envolta. Prova amb balls que no relacionaries mai amb la teva personalitat, implica’t en algun projecte que sigui creatiu i faci que hagis de pensar d’una altra forma, per tal d’experimentar amb diferents contextos que et suposin un desafiament i als quals t’hagis d’adaptar.

En cas que tinguis ganes de fer una gestió de tots aquests canvis i que no resultin extrems, adquiriràs més flexibilitat i et costarà menys assumir tant els canvis com la variabilitat de les coses.

3. Promou els canvis materials al teu entorn

Estar exposat a un ambient nou pot resultar molt beneficiós a l’hora d’inclinar-te a dur a terme coses noves. La clau consisteix a fixar-te la meta d’exposar-te a alguna situació que sigui nova per a tu, modificant els espais que t’envolten. 

Podries modificar la teva indumentària, entrar dins d’un entorn nou, transformar la manera en què decores casa teva, viatjar tant com et sigui possible o marxar a viure fora, encara que sigui una cosa temporal. Això t’ajudarà d’una manera semblant a la recomanació que hem esmentat al punt precedent però, en lloc de canviar les coses que fas, el canvi el duràs a terme amb un espai físic.

Viatjar pot ser molt útil per exposar-se a situacions noves
Viatjar pot ser molt útil per exposar-se a situacions noves | Europa Press

 

4. Avança’t a qualsevol excusa que puguis donar-te

Si estableixes algun objectiu que pot ser incòmode per a tu a l’interior de la teva zona de confort, has de ser conscient que, d’una manera no conscient, estaràs mirant de trobar moltes excuses per no dur-lo a terme. Hauries de considerar que aquestes excuses només són invencions pròpies que busquen racionalitzar el fet d’acabar acceptant la teva comoditat dins d’aquesta zona.

5. Força’t a conèixer persones noves més sovint

Parlar amb altra gent et resulta incòmode? Mira d’obligar-te a parlar-hi, fins i tot si el teu cos es nega a demanar-t’ho. No cal establir un diàleg meravellós, ni que els altres es facin una idea magnífica de la teva persona. Si et comportes de forma natural, les coses fluiran i resultarà divertit veure com podem interactuar amb l’altra gent de manera relativament fàcil si no donem mil voltes a les coses que diem.

6. Assegura’t d’obtenir la cooperació de familiars i amics

En cas que la gent del teu voltant sàpiga que tens ganes de marxar de la zona de confort, et permetran fer-ho i és possible que et preparin determinades sorpreses. Igualment, si decideixes posar-te en marxa i dus a terme algun projecte que sigui nou i fascinant, els altres et donaran suport i segurament t’oferiran mostres d’admiració, i això et permetrà sentir-te millor i tirar endavant més fàcilment.

7. Escolta el teu cantó més espiritual

Has sentit a parlar de les virtuts del Mindfulness i de la meditació? Alguns costums tenen el benefici d’ajudar-nos a millorar l’estat anímic i d’alliberar-nos de determinats prejudicis que ens fixen a la zona de confort que tenim. El fet de potenciar el nostre jo interior més espiritual constitueix una manera excel·lent d’assolir un benestar emocional molt gran que posi fi a una existència monòtona.

Referències bibliogràfiques:

  • Cajina Heinzkill, G. (2013). Rompe con tu zona de confort: 52 propuestas para tomar las riendas de tu vida. Ediciones Oniro.
  • Hemmi, M. (2013). ¿Te atreves a soñar?: Ponle fecha de caducidad a tu sueño y sal de tu zona de confort. Ediciones Paidós.
  • Traducció de: ¿Cómo salir de tu zona de confort? 7 claves para lograrlo

Comentaris

envia el comentari