IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El consum de carn de pollastre es pot convertir en un problema per a la salut

L'abús d'antibiòtics en la producció animal durant dècades, ha fet que els bacteris es resisteixin als fàrmacs, i això provoca problemes per a la salut

Productos avícolas de consumo alimentario
Productes avícoles de consum alimentari. | Cedida

La secció de salut del portal 'Periodista Digital', explica la història d'una periodista nord-americana, Maryn McKenna, que vivia prop d'una granja avícola. Es troba prop de Gainesville a l'estat de Geòrgia, «l'autodenominada capital avícola del món, on va néixer la indústria moderna del pollastre». En ella, resideix la gran producció d'aus comestibles dels Estats Units. No obstant això, «mai sent els pollastres piular». Ho recull al seu llibre: 'Big Chicken'.

«Els pollastres no es crien pel sabor de la seva carn, sinó per la seva abundància», així com l'altre factor essencial és el temps de producció: «es crien a tota velocitat». Això contribueix a les dues coses: «Consistentment, al llarg de dècades, hem alimentat els pollastres — i gairebé qualsevol altre animal— per a carn, amb dosis rutinàries d'antibiòtics cada dia de les seves vides». D'aquesta manera, l'animal ha passat a ser d'un «actiu», a una «bestiola que es mou lentament i creix molt». El llibre ho defineix com, «un bloc sòlid de proteïna». A la resta del món succeeix el mateix amb els animals aptes per al consum humà, ja que s'utilitzen, «63.151 tones d'antibiòtics». Explica la periodista que, «els grangers van començar a utilitzar-los perquè els antibiòtics permetien que els animals convertissin més eficaçment l'aliment en múscul saborós; i quan aquest resultat va fer que fos més irresistible atapeir més individus en graners, els antibiòtics van protegir als animals contra les malalties».

Situem aquesta pràctica en el context històric. Aquesta tendència va començar amb els pollastres el 1971. Els preus van baixar tant que l'au es va convertir en la carn més consumida als Estats Units. També es va convertir en la carn «més propensa a transmetre malalties, i resistència als antibiòtics, que és la crisi de salut més lenta però més important de la nostra època». No es pensa en la resistència als antibiòtics com una «epidèmia oculta», sinó com alguna cosa «estranya», i «infreqüent», que li pot passar als ancians o a les persones desgastades per una malaltia crònica. Causen almenys 700.000 morts anuals al món, 23.000 d'elles als Estats Units, 25.000 a Europa, més de 63.000 en nadons a l'Índia. I un total de 2 milions de casos de malalties només als Estats Units. Es preveu que cap a l'any 2050 la resistència als antibiòtics costarà al món 100 bilions de dòlars i causarà una impactant quantitat de 10 milions de morts per any. Recordem que els bacteris van desenvolupar defenses contra els antibiòtics des que es va utilitzar la penicil·lina, a la dècada de 1940. La tetraciclina, l'eritromicina, la meticil·lina i la cefalosporina van tenir un temps d'auge seguit per la resistència. De fet, «a mesura que passen les dècades, semblen adaptar-se més ràpidament que abans», diu l'escriptora, i això podria causar en un futur que, per exemple, «l'extracció d'un queixal es podria convertir en un perill d'infecció greu». 

«La resistència a l'antibiòtic és com el canvi climàtic». McKenna assenyala exemples positius de canvi: als Països Baixos, els grangers es van comprometre a no usar antibiòtics i van comprovar que és possible aconseguir una producció a escala industrial. «Tots aquests assoliments són rètols que assenyalen l'adreça en la qual ha d'anar la cria de pollastres, caps de bestiar i porcs, i el peix de piscifactoria: cap a una forma de producció en la qual els antibiòtics s'utilitzin tan escassament com sigui possible». En la seva perspectiva, l'ocupació correcta —igual al de l'ús en humans: davant una infecció, en la dosi adequada i durant un temps limitat—, és «l'única manera d'equilibrar la utilitat dels antibiòtics i el risc de resistència».

Granja de producción avícola
Granja de producció avícola. | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari