Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'Ana Obregón amb el rostre seriós

Contundent reacció del govern espanyol per la polèmica maternitat d'Ana Obregón

Ana Obregón rep dures crítiques per part de la classe política

La recent maternitat d'Ana Obregón mitjançant la gestació subrogada ha generat molt de debat. Després que la revista ¡Hola! publiqués la notícia, les reaccions no han trigat a aparèixer. I el govern espanyol ha estat dels primers a pronunciar-se sobre aquest assumpte.

Tant el PSOE com Unides Podem (UP) sempre s'han mostrat contraris a aquest tipus de pràctiques. Ara, la formació morada sol·licita que es posi fre a aquest tipus d'actuacions que es duen a terme a través de tercers països. L'actriu se n'havia anat recentment als Estats Units per tenir un bebè per ventre de lloguer.

Una de les més contundents hi ha estat la ministra d'Igualtat. Irene Montero ha recordat que això «no és legal a Espanya» i ho ha definit com una «forma de violència contra la dona». Aquest dimecres feia una crida perquè ningú no s'oblidés de les penúries que pateixen les persones que estan darrere d'aquest negoci.

Entén que hi ha un clar «biaix de discriminació per pobresa». Segons la seva opinió, les dones que donen a llum per gestació subrogada es troben en «una situació de pobresa i d'absoluta precarietat». Ha insistit que es tracta d'una pràctica «que no és legal i que també està prohibida la seva publicitat, la nova llei ho reconeix com una forma de violència contra les dones».

Ana Obregón i la seva portada a la revista ¡Hola! amb la seva nova filla
Ana Obregón torna a ser mare als 68 anys mitjançant la gestació subrogada. | Catalunya Diari

Crítiques a Ana Obregón per part del PSOE

Tampoc al si del partit socialista han vist amb bons ulls la decisió adoptada per Ana Obregón. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va indicar que «no estem d'acord» amb la postura de l'actriu. Assenyala que els ventres de lloguer suposen una «explotació de la dona».

De fet, van consultar sobre la possibilitat d'impedir que un nen nascut a través d'aquesta pràctica pugui residir a Espanya. Va afirmar que a l'inici de la legislatura es van canviar una sèrie de detalls vinculats amb les inscripcions al Registre Civil per evitar-ho. Tot i això, creu que cada cas caldria «analitzar-ho de forma concreta», per la qual cosa és millor no abordar-ho de manera genèrica.

En una línia molt similar es va expressar el portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López. Va dir que estan «en contra de totes aquestes coses» i que tampoc estan d'acord amb «la mercantilització els embarassos, que es puguin vendre i comprar els embarassos».

Impedir que es pugui fer a través d'altres països

La secretària d'Estat per a l'Agenda 2030, Lilith Verstrynge, d'UP, insisteix en la necessitat d'obrir un debat. Recalca que la gestació subrogada «no està permesa a Espanya i així ho reconeix la recent Llei de l'Avortament». A més, considera una «incongruència que això estigui prohibit a Espanya, però sí que es pugui fer fora».

Així, va retreure Ana Obregón i les persones que acudeixen als ventres de lloguer la seva poca empatia. Entén la situació de la gent que no pot tenir descendència de manera biològica, però també recorda la necessitat de posar-se a la pell de les dones que «estan a l'altra banda de la gestació subrogada».

Destaca que hi ha «altres pràctiques» per tenir un fill quan hi hagi un problema mèdic o la biologia no ho permeti. Un altre que s'ha volgut pronunciar ha estat el president del Principat d'Astúries, Adrián Barbó, que s'ha mostrat molt contundent. Va compartir una foto de l'actriu sortint amb cadira de rodes de l'hospital amb el bebè i va escriure el següent a Twitter: «Aquesta imatge em fa mal a l'ànima. És pròpia de 'El Cuento de la Criada', cosa que em produeix un enorme desfici. No existeix la gestació subrogada, existeixen els ventres de lloguer».