Crítiques a les rutes turístiques guiades per sensesostre de Barcelona

Hidden City Tours ofereix una ruta turística on una persona que ha estat sense llar explica com viu aquest col·lectiu
Hidden City Tours és l'empresa que ofereix les rutes per barri Gòtic i el Raval amb persones que han estat sense llar. | Barcelona Turisme

 

La ciutat de Barcelona té un etern debat, el turisme, que ara s'ha traslladat a un col·lectiu sensible, les persones sense sostre. El Consorci de Turisme de Barcelona, l'entitat encarregada de promoure i dinamitzar l'oferta turística, cultural i comercial de la ciutat, comercialitza des del passat juny una oferta de rutes turístiques pel barri Gòtic i el Raval de la mà de les persones que han sigut indigents. L'empresa Hidden City Tours ofereix dues rutes guiades per persones que han viscut al carrer, una de dues hores anomenada «Classic Hidden City Walking Tour» que recorre els carrers del Gòtic i del Raval, i una d'una hora i mitja, «Street Life Hidden City Walking Tour» que recorre el Raval i el guia explicarà la vida d'una persona sense sostre que viu a Barcelona: els llocs on dorm, es canvia de roba i menja o com busca feina. 

 

 

El fet que una entitat que depèn de l'Ajuntament de Barcelona estigui fent promoció d'aquestes ofertes de Hidden City Tours ha despertat polèmica. El responsable del govern d'Ada Colau del pla contra el fenomen dels sensesostre, Albert Sales, ha carregat contra aquesta iniciativa a través de Twitter. Sales ho ha criticat mitjançant una sèrie de piulades i ha dubtat que la proposta sigui realment una aposta per la reinserció si no hi ha «ingressos estables i habitatge assequible». A més ha afegit que «la folklorització de la pobresa no ajuda a trencar estereotips ni a comunicar que si hi ha gent al carrer és per falta d'accés a l'habitatge» i que «les persones sense llar no són una atracció turística, ni una espècie diferent». Sales ha ironitzat preguntant si seria «bona idea fer tours de la violència masclista pagant misèries a les víctimes perquè ens mostressin com sobreviuen». Les acusacions d'Albert Sales contra l'empresa i el Consorci de Turisme han sigut dures i contundents i ha finalitzat dient que «amb 'els pobres' tot s'hi val, i ara que 'sortim de la crisi' tornem a l'ètica del treball i a la reinserció sense entendre res de res». 

 

 

 

 

Sales s'ha referit en les seves piulades a l'article del butlletí del juny de Turisme de Barcelona, on s'explicava la iniciativa. El responsable municipal ha criticat especialment que «el més preocupant de la nota» és que «els negocis turístics fan les seves recomanacions al tercer sector» per la millora del benestar de les persones i una distribució de la riquesa més equitativa, i que li «agradaria pensar que algú no ha entès les 'recomanacions'». La nota publicada al butlletí destaca que «Barcelona ha estat la primera ciutat a oferir aquest tipus de rutes des del seu Consorci de promoció turística com una via per 'internalitzar i normalitzar l'acció social en l'activitat turística'». 

 

El mitjà Naciódigital ha informat que fonts del consorci turístic han declarat que només comercialitzen la iniciativa, però que la realitza l'empresa Hidden City Tours, la qual no ha volgut fer comentaris. Segons sembla, l'empresa fa arribar les ofertes de feina a les entitats on s'expliquen els detalls del lloc de treball. Una de les ofertes requeria un guia que parlés anglès, que hagi estat sensesostre, tenir nivell alt d'anglès i castellà, a més de ser «una persona rehabilitada que estigui llesta per tornar al mercat laboral», tenir nivell alt d'autonomia i «bona presència».