IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Cúrcuma: 13 beneficis i propietats medicinals

La cúrcuma s'associa amb una gran varietat d'efectes positius per a la salut
La cúrcuma s'associa amb una gran varietat d'efectes positius per a la salut | stevepb

 

En general, es coneix la cúrcuma com una espècia molt utilitzada a la cuina tradicional de l’Àsia. Ara bé, aquest ingredient mil·lenari té també altres aplicacions i es fa servir molt a la medicina natural, gràcies als grans beneficis que té per al nostre cos.

Darrerament, els científics han augmentat les seves recerques relacionades amb aquest ingredient, però la investigació segueix en una fase molt embrionària. Tot seguit, volem centrar-nos a examinar les virtuts medicinals que se li atribueixen a aquesta planta.

Definició de la cúrcuma

El nom científic de la cúrcuma és ‘Curcuma longa’, i aquesta planta que s’ha tornat tan popular en els últims anys pertany a la família de les zingiberàcies, un grup del qual també formen part el cardamom i el gingebre. De la seva arrel s’obté un extracte o rizoma que es fa servir per cuinar però també en l’àmbit de la medicina natural.

Els anglesos l’anomenen «turmeric» i, a banda, la cúrcuma té altres denominacions, com «or indi» o «escuradents» i, en castellà, també se l’anomena «jengibrillo», «azafrán cimarrón» o «yuquilla».

En àrab clàssic, «kurkum» vol dir safrà, i d’aquí deriva la denominació d’aquesta planta que, igual que el safrà, és d’un groc molt intens i es fa servir de condiment i colorant per a l’elaboració de diverses preparacions com ara sopes, arrossos, salses o carn. A banda, sovint forma part dels ingredients que conté el curri.

Prové del sud del continent asiàtic, un lloc on, des de temps immemorials, s’ha fet servir en l’àmbit de la medicina perquè posseeix moltes virtuts per a la salut. Una prova d’això és que tant la medicina tradicional de la Xina com l’ayurveda de l’Índia la fan servir en moltes preparacions per curar diverses dolències.

Virtuts que se li atribueixen

Després de diverses recerques, alguns científics han atribuït propietats curatives a la cúrcuma. Ara bé, cal tenir en ment que moltes de les investigacions dutes a terme són titllades de frau per un gran nombre d’entesos.

En una gran varietat d’ocasions, aquests beneficis potencials s’han associat amb la curcumina, un component químic de la cúrcuma. Ara bé, no està del tot clar si aquest és el quid de la qüestió.

1. Artritis: en mitiga el dolor

Tot i que les investigacions dutes a terme en aquest sentit no són 100% concloents, tot sembla indicar que les virtuts antiinflamatòries que té la cúrcuma podrien ajudar a calmar els dolors provocats per l’artritis reumatoide, l’osteoartritis i la síndrome del túnel carpià, a banda d’alguns altres problemes de salut semblants.

2. Respiració: ajuda a millorar-la

Aquesta planta contribueix a expandir els vasos sanguinis. Per aquesta raó, la medicina ayurveda l’ha emprat per al tractament d’alguns problemes vinculats amb l’aparell respiratori com ara l’asma, les al·lèrgies, la bronquitis o la tos i els constipats.

3. Cicle menstrual: contribueix a la seva regulació

A banda, la cúrcuma també ha estat relacionada amb diverses virtuts pel que fa a la regla. Sembla que serviria per regular els nivells d’hormones i també els cicles menstruals que són irregulars, a banda d’incrementar el flux i mitigar el dolor com el que senten moltes dones durant l’etapa de la síndrome premenstrual.

Aquesta espècia va molt bé per acompanyar els arrossos, les sopes, les carns o les salses
Aquesta espècia va molt bé per acompanyar els arrossos, les sopes, les carns o les salses | Cedida

 

4. Digestió: alleuja les dolències estomacals i intestinals

Les propietats de la cúrcuma també estan relacionades amb la digestió: se li han atribuït grans beneficis a l’hora d’ajudar a digerir els aliments i de calmar els problemes de l’estómac i els intestins que podrien originar-se per culpa d’àpats pesats —sobretot quan mengem productes amb molts greixos—, mitigant l’acidesa, la inflor o els gasos que ens podrien causar.

A banda, resulta molt indicada per al tractament de problemes gastrointestinals com ara l’intestí irritable o la dispèpsia, que causa molèsties a la part alta del ventre just després d’haver ingerit aliments. Els afectats per aquesta dolència tenen un estómac que no és capaç de relaxar-se quan li arriba menjar, cosa que seria el procediment habitual.

5. Colitis ulcerosa: en combat la reaparició

S’han dut a terme diverses investigacions amb pacients afectats de colitis ulcerosa i els resultats mostrarien que prendre cúrcuma fa que hi hagi menys possibilitats de tornar a patir els símptomes d’aquesta malaltia quan ja s’ha remès.

Ara bé, alguns estudis conclouen que aquesta planta no estaria indicada per a les persones amb úlceres d’estómac, perquè ajuda a fer augmentar l’àcid de l’estómac i podria empitjorar els símptomes de les úlceres.

6. Pes corporal: va bé per aprimar-se

Les anàlisis científiques apunten al fet que la cúrcuma, si es fa servir per condimentar els aliments amb regularitat, pot ajudar a aprimar-nos perquè inhibeix l’augment de volum del teixit gras i obstaculitza la lipogènesi, que és el procés pel qual els sucres es transformen en àcids grassos.

Sigui com sigui, pel que fa a les virtuts de la cúrcuma per aprimar-se, les proves científiques encara no són prou fermes. Per això, no es pot afirmar categòricament que hi hagi aquests beneficis.

7. Cor: li dona protecció

Diverses recerques que s’han dut a terme amb animals apunten al fet que la cúrcuma contribuiria a evitar que es formin coàguls sanguinis i plaques de colesterol, cosa que seria eficaç per al tractament de l’aterosclerosi i de diversos problemes relacionats amb el sistema circulatori.

Aquesta lluita contra els trastorns cardiovasculars estaria vinculada amb la disminució de la mortalitat de les cèl·lules. Ara bé, no s’ha arribat a poder demostrar la hipòtesi en pacients humans.

8. Càncer: és una bona aliada per prevenir-lo

La curcumina, així com algunes altres substàncies que formen la cúrcuma, té virtuts antioxidants que contribueixen a protegir les cèl·lules. En diversos casos, aquest fet s’ha vinculat als efectes indirectes reductors de les possibilitats de patir càncer de pròstata, de duodè, de còlon, de pell i de mama.

Pel que fa a les teràpies per lluitar contra el càncer, cal remarcar que les propietats de la cúrcuma no podrien substituir cap tractament mèdic, però sí que podrien complementar-los. A banda, per les propietats que té, la planta també podria ser útil per mitigar alguns dels símptomes provocats pel tractament contra el càncer —medecines i quimioteràpia— com en el cas dels vòmits i les nàusees.

9. Sistema immunitari: n’afavoreix el bon funcionament

En general, la cúrcuma fa que les defenses del nostre cos siguin més eficients, cosa que té moltes repercussions beneficioses per a l’organisme, com estem veient i seguirem veient en els següents punts. S’han dut a terme diverses investigacions amb animals que afirmarien que tindria la capacitat de curar infeccions causades per bacteris i virus, tot i que falta demostrar aquesta virtut en els éssers humans.

10. Pell: li confereix un aspecte més saludable

La cúrcuma també tindria diversos efectes beneficiosos per a la nostra pell: contribueix a disminuir la inflamació i les arrugues del rostre, lluita contra l’acne originat per virus i bacteris, inhibeix l’aparició de borrissol a la cara, ajuda a millorar la pell grassa, combat la caspa i contribueix a exfoliar la pell.

Consumir cúrcuma pot ajudar-te a combatre l'acne provocat per bacteris o virus
Consumir cúrcuma pot ajudar-te a combatre l'acne provocat per bacteris o virus | Cedida

 

11. Fetge: el protegeix de diverses malalties

S’han vinculat les virtuts curatives que posseeix la curcumina amb la protecció contra diverses patologies que poden afectar el fetge, com ara l’hepatitis, el fetge gras, la cirrosi o els trastorns relacionats amb la vesícula biliar.

12. Trastorns psicològics: actua com a antidepressiu natural

Entre les propietats de la cúrcuma, també hi trobem la virtut de regular el volum de neurotransmissors que participen en el procés depressiu: la dopamina, la serotonina i la noradrenalina. Ara bé, no ha quedat del tot clar com es produeix aquesta acció, observada en experiments amb ratolins.

Això recorda molt a la manera de funcionar dels medicaments per lluitar contra la depressió. A més, s’ha arribat a afirmar que la planta podria tenir efectes més potents que alguns dels fàrmacs desenvolupats en aquest sentit, encara que no es disposi de prou dades rellevants per poder-ho assegurar del tot.

13. Malalties neurodegeneratives: ajuda a prevenir-les

La cúrcuma, gràcies a les seves virtuts antiinflamatòries i antioxidants, podria ajudar a lluitar contra l’aparició i contra els efectes de patologies com l’Alzheimer, l’esclerosi múltiple o la malaltia de Parkinson.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari