IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Es declara il·legal treure punts del carnet si no s'identifica el conductor

En cas que no es vulgui identificar al conductor, se'l podrà multar per falta de col·laboració

Imagen de archivo tomada por un radar.
Imagen de archivo tomada por un radar. | DGT

La Direcció General Trànsit ha estat notificada que serà il·legal multar al propietari d'un vehicle per una infracció que s'hagi comès amb aquell cotxe. D'aquesta manera, si no existeixen evidències que demostrin qui era el conductor, l'organisme de seguretat viària no podrà retirar punts del carnet, ni aplicar una sanció econòmica, a qui es trobi enregistrat als papers de l'automòbil.

La sentència ha estat confirmada pel Jutjat Contenciós número 6 de Madrid, el qual ha advertit a la DGT que no pot realitzar més aquest tipus de pràctiques. Segons 'El Español', l'ordre ha vingut després d'una sentència anul·lada durant el maig del 2017, en unes condicions idèntiques, considerant que multar-lo sense proves contundents «vulnera la presumpció d'innocència».

Multa per falta de col·laboració

De la mateixa manera que el jutge va condemnar a l'organisme administratiu a pagar els costos d'aquell procediment, també es va notificar que es podrà sancionar amb 900 euros als propietaris que no vulguin identificar al conductor. Aquesta multa vindrà com a conseqüència d'un càstig per la falta de col·laboració, però en cap cas es considerarà una sanció de trànsit.

Fonts de la DGT han confirmat que coneixien aquesta alternativa, però que els registres d'impagament en aquestes circumstàncies eren molt elevats. Per aquest motiu, era favorable una sanció de 300 i pèrdua de punts de carnet, la qual era acceptada pels afectats. No obstant això, aquesta opció ha quedat considerada il·legal per part de la justícia espanyol.

sdfdf
Dura prohibició contra la DGT | Cedida

Un cas que quedarà a la història

Els fets que han provocat aquesta novetat van ocórrer durant l'abril del 2016. Llavors, un home va ser captat pels helicòpters de trànsit anant a 161 km/h per una autopista limitada a 120 km/h. Després de diversos recursos, el propietari del vehicle va ser advertit que si no informava qui conduïa el vehicle podria ser multat per 900 euros, a causa de la falta de col·laboració.
 
No obstant això, es va decidir imposar-li una sanció de 300 i la retirada de dos punts de carnet, moment que ell va presentar la seva defensa, al·legant que s'estava vulnerant la seva presumpció d'innocència. «No existeix prova a l'expedient administratiu que el recurrent fos el conductor del vehicle», incloïa la sentència del jutge, la qual ha eliminat aquest tipus de sancions. 

Comentaris

envia el comentari